Пенсионната система пред колапс? Населението застарява, няма работещи

Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила
27 мар 2023 11:22, Анисия Иванова
452

Бум на новите пенсионери у нас. Новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен рекорд. През миналата година те са били над 97 000.

"Това е тенденция, която не носи радост. Демографската ситуация в България е неблагоприятна. Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат около 25% от работната сила. Налице е силно застаряване и намаляване на работната сила", заяви в "България сутрин" гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя е категорична, че през следващите години ще се увеличава броят на пенсионерите и ще се наблюдава процес на по-слабо навлизане на нова работна сила. По думите ѝ населението застарява и работим до последно.

"През 2000 г. на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, докато сега на 100 излизащи постъпват едва 64. След 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за пенсионерите", алармира Равначка и добави, че трудоспособното население у нас е едва около 59%.

Наблюдава се тенденция желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психологически и финансово-икономически характер. Голяма част от населението нито работи, нито учи.

"Този ресурс трябва да бъде включен активно на пазара на труда. Необходимо е по-активно включване на работещите жени. Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет", каза още д-р Равначка.

Икономистът Даниел Василев коментира пред Bulgaria ON AIR,че тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв.

"През 2019 г. беше над 3 млрд. Имаме 3 пъти ръст на дефицита в пенсионната система. Този дефицит се покрива от нашите данъци, основно от ДДС. На трима души в работоспособна възраст се пада около един пенсионер. Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер, тенденцията само ще се влошава. 2050 г. въобще не е далеч. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", обясни Василев.

Икономистът отбеляза, че по време на избори има склонност не само в България доходите на пенсионерите да бъдат използвани като лост за политически решения.

"Единият вариант е тази система да бъде преустановена, хората да се осигуряват сами и това да бъде изцяло в частния сектор. Вторият вариант е да продължаваме да трупаме все по-голям дефицит. Очаквам инфлацията от почти 20% официално да ни се стори разходка в парка в сравнение с инфлацията, която тепърва ще видим. Все още ЕЦБ не се е върнала към печатането в хода на рецесията, която ще дойде", на мнение е Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Аз ще бачкам докато съм жив ама няма да ви дам мойте пари. Ще ги изтегла веднага, когато мога и ще ги дам на куpвите. Защото, като бях млад не успях да си ги позволя заради крaдливи педерacи, като вас
368
0
 
1
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 1 година
ГЕРБ БСп БКП дпс сдс ...... .. и всичките лaйнaри за виновни за това. Нямя от кой да се краде. младите роби ги няма вече
367
0
 
0
 
! Отговори
ьаьааь преди 1 година
Късно. Само слепец и глупaк или пъен некaдърник може да се оплаква за това, което ще стане или вече става.
366
0
 
4
 
! Отговори
Нерационална, преди 1 година
допотопна организация и планиране на човешки ресурси. Това се случва в България. 30 процента от времето на половината българи отива за попълване на формуляри и писане на доклади, които никой не чете, вместо да се създава нещо ценно. Дори там, където процесите са напълно компютъризирани. Това унищожава икономиката, стандартът ни е от най ниските в Европа. Младите хора са отвратени и заминават в чужбина.
365
0
 
3
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
До Фори...Половината от работещите са освободени от осигуровки.Ами няма да прокопсаме.Няма откъде да влязат пари освен от данъци и заеми.
364
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !
363
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги:-Да,но и тези които не са внасяли и те са на софрата.Няма ли лични партиди ще е така.Парите в общия казан, и после на всеки с черпака по равно.Същото е и със здравната каса.Личните партиди са изход и стъпка към коректност.
362
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Демокритос:Да,да!Намерил една ябълка,измил я,лъснал я и продал на другата улица.После купил две...и така.Приказката е хубава за мечтатели.Няма Джек Лондон да я опише.Аристотел Онасис стъпва на Аржентинския бряг само с 25цента в джоба.Така,че стават и чудеса.
361
0
 
2
 
! Отговори
Джипсито преди 1 година
До Анонимен:Нидерландия разчита на 25хил.администрация,при същия брой население и при много,много развита икономика.Имат две от най големите пристанища в света,стотици канали,шлюзове,подвижни мостове.Как го управляват?От кого?Просто е чудно такава икономика как се справят без репресивен апарат като администрация.Затова няма скоро да прокопсаме.
360
0
 
4
 
! Отговори
Мче преди 1 година
Кой да работи при тез заплати за изявяващи се като робовладелци.
359
0
 
3
 
! Отговори
ташунко преди 1 година
Няма успяла колониална държава. ФАКТ.
358
0
 
8
 
! Отговори
проверете преди 1 година
А съдебната система даже не си внася осигуровки,а държавата им ги плаща....
357
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Неразбрал тва е втори път в който орионци са на власт и държавата банкрутира. предния път беше по време на чеченската война. чиста случайност.
356
0
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
"100 излизащи постъпват едва 64" А парите, дето тези 100 души ви ги внасяха 40 години, къде викате отидоха? Или просто ги изкрадохте и сега се надявате тия 64 да внесат нещо, дето пак да изкрадете?
355
0
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
Самите коментари за "пенсионата система" (ега ти системата) пораждат меко казано недоумение....Грабителска пенсиона система обръщаща много хора на крайно нуждаещи се....
354
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робовладелската държава обира пенсионния фонд за заплати на 1 милион държавни служители. Преди 100 г. служителите са били 50 хил. Населението същия брой.
353
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предизборно всяване на паника
352
1
 
15
 
! Отговори
Кортес преди 1 година
-Как успяхте да завладеете цял континент с няколко кораба?-Много лесно -ние им вземахме златото и ресурсите и им давахме в замяна работа...
351
0
 
17
 
! Отговори
Демокритос преди 1 година
Имах беден приятел съученик нямаше дори чорапи на краката,ходили сме в тях нямаха ток даже ,продадоха полусъборента си къща за 2000$ тогава и с парите отидоха в Белгия .Сега има 25 тира и 8 имота.Добре ,че замина ,но и жалко за останалите -80% от приятели и роднини са вън виждаме ги веднъж в годината ,а в последно време вече не идват тук било много скъпо и още като стъпели постоянно някой ги дере за пари .Ходят си по разни острови на почивка вече ...
350
0
 
15
 
! Отговори
Момчето преди 1 година
Аз доколкото разбирам че няма нужда от работна ръка, защото ако имаше нужда, хората щяха да си стоят тук.Имиграция нямаше да има!