Нов модел на личните карти - с чип и двойна снимка

Каква е концепцията на новите документи?
Обновена: 5 апр 2023 19:49 | 5 апр 2023 19:04, Йоана Цонева
37
Нов модел на личните карти - с чип и двойна снимка
Снимка: БГНЕС

В сградата на Министерство на вътрешните работи (МВР) част от ръководството на ведомството и дирекция "Български документи за самоличност" представиха концепцията за изработване на новите лични документи. Цялостна концепция в новите лични карти е централизирана система и нов модел за персонифициране на българските лични документи. Това променя начина, по който ще бъдат издавани, но и като визия, дизайн и защита, отговарящи на съвременните условия и стандарти на качество. В новите лични карти се предвижда да има електронен чип и допълнителни защити като снимка на гърба, освен отпред на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация, обясни Моника Бичър, зам.-министър на вътрешните работи.

Новите български лични карти ще бъдат от най-съвременните технологии, ще отговарят на всички изисквания от ЕС и международните стандарти, ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация. Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

Целите на проекта са повишаване на нивото на защитата на българските лични документи и въвеждане на цялостна централизирана система за електронна идентификация, включително мобилно приложение, с което ще се обезпечи достъпът на гражданите до използване на електронни и административни услуги.

Срокът на договора е 120 месеца, а в рамките на 19 месеца трябва да се въведе в експлоатация системата за издаване на български лични документи.

Предвижда се още да бъде изградена нова сграда за персонализация на българските лични документи. На следващо място - произвеждане и доставка на различни машини за производство на различни видове документи.

Още по темата
Машините ще бъдат включени в общата система за управление, която да гарантира високо ниво на защита на персонализация на личните документи. Доставяни са над 100 000 такива машини през последните 40 г. и от компанията консорциум увериха, че имат опит в тази дейност. Още през 2023 г. ще има възможност за издаване на новите лични карти, както и разрешенията за пребиваване.

Няколко вида документи ще могат да бъдат издавани до края на 2023 г. и са свързани с личната карта, с разрешението за пребиваване и с картата за пребиваване. Това ще улесни преминаването през граници с лична карта и ще даде възможност на хората си сменят личните карти до края на годината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Км преди 1 година
Целта е да се следят всички,защото сега не всеки има съвременен телефон,който се следи по всяко време.Сега и най бедните и необразовани граждани на колонията ще бъдат под постоянен контрол.
27
1
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Хайде вече да включите КЕП-овете в личните карти и да не се занимаваме с глупости.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номерата на колите няма ли да ги сменяме? Време им е.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Моника БийчЪр? 29. Гледах я по новините по БТВ - дадоха, че фамилията й е с тире. Моника Димитрова-Бийчър, т.е. българка е, но може би има и друго гражданство, не знам.
24
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Проста истина: винаги когато на държавата и трябват спешно пари, но ситуацията не позволява вдигане на данъци се налага спешна смяна на лични документи. И тъй като дори в нормални дни паспортните гишета са задръстени, то при такава масова подмяна на документи всеки си пуска спешна поръчка и хоп 6 милиона по 100 лева и ето ви пари. После книжката, накрая паспортите и държавата е събрала пари. Ще има някаква козметична промяна като от цветни на черно-бели снимки и така оставят врата за нова смяна
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 секунди в микровълновата лекуват всеки чип
22
0
 
11
 
! Отговори
Моника БийчЪр? преди 1 година
От каква народност е това нещо? Защо не назначите българин,пр0дажници!!!
21
1
 
8
 
! Отговори
Илюминат преди 1 година
До 27 Да ти четът мислите и да ни пущат ток сато те им харесат
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо е нужен чипът? Да ни следят къде ходим ли?
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости
18
0
 
9
 
! Отговори
Само да питам преди 1 година
Издържат ли на чертане?че старите са тотал щета.
17
0
 
15
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Абе вие друга работа нямате ли, всичко в държавата ни "цъфти кът мойска роза през декември" вие документи сменяте, ха, стига, де, то бива "но кораппшън, но криминалити" у Бг, ама вашту чупи рекорди!
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук не видях да пише, но в друг сайт писаха, че немска фирма щяла да ги прави. Поради което имам съвсем конкретен и сериозен въпрос: В немските лични карти като скрит знак има глава на козел, което е саттанински символ; Какви скрити знаци се предвиждат? Ще стане ли и България част от сатанисткките държави?
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще в нося в оловна кутия
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да вържат и цифровата валута към тях
13
2
 
29
 
! Отговори
У нас преди 1 година
Електронният концлагер ще получи мощен балкански шут, също като отровите наречени ковид "ваксини".
12
0
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, и един мармот завиваше лични карти в станиол :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
1
 
14
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 1 година
Тая "Бичър" от кое племе е ? Яко са ни налазили и стават (интересно) все повече и повече....
10
0
 
14
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
И обикновено домакинско алуминиево фолио върши същата работа. По-лесно влиза в портмонето.
9
6
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
То е очевидно че си Тръ6а и си мислиш че всичко що лети се яде. Нали знаеш с какво се занимавам и какво работя? Нама да ти обеснявам, можеш сам да ме четеш където съм го писал много пъти. Успех Тръ6а. И не си го научил от мен ако те питат. Пизсрави отСидниАвстралия и лека нощ че тук 2 часа минава