Фискалният съвет: Предложеният бюджет стимулира инфлацията

Дефицит от 6,4 % противоречи на Закона за публичните финанси
29 апр 2023 07:02, Стела Стоянова
26
Фискалният съвет: Предложеният бюджет стимулира инфлацията
Снимка БГНЕС

Внасянето на проектобюджет с дефицит от 6,4 % противоречи на Закона за публичните финанси. Това става ясно от становище на Фискалния съвет, изпратено до парламента, съобщи БНР. Експертите от независимия консултативен орган препоръчват мерки за ограничаване на недостига в хазната и структурни реформи.

Фискалният съвет препоръчва придържане към дефицит до 3% от БВП и припомня, че догодина страната ни ще бъде оценявана от Европейската комисия. Ако недостигът в хазната се запази с размера, записан в правителствения проектобюджет, ще влезем в процедура по свръхдефицит.

Още по темата
Според експертите са необходими структурни реформи и сериозно ограничаване на разходите, тъй като така предложените текстове реално стимулират инфлацията.

Също така високият дефицит води до покачване на дълга. Въпреки че страната ни ще остане със сравнително нисък дълг към брутния вътрешен продукт, лихвите по обслужването му ще тежат все повече на фиска.

По-рано днес служебното правителство одобри проектобюджета за тази година, който да внесе за разглеждане в Народното събрание и в който е заложен дефицит от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
това е Бюджет изпратен на решитников-радев от крЕмъл!сеещ страхове и завсимости!граобхващат руската "вълна" и продължават с пропагандата в опит да продължат да ви ограбват!четете фактите ако имате памет...ако нямате...ще къртите камъни за...путин в лагери!успех!
15
0
 
2
 
! Отговори
до анонимния преди 1 година
Има една комбинация от бутоните на клавиатурата даваща възможност да пишеш на български език. Не е сложно.
14
1
 
3
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 1 година
САМО ЗА МАЙКИ НАД 18 г. ЗАВЪРШИЛИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ >>> НИКАКВИ СОЦИАЛНИ ПАРИ ЗА " ДЕЦА РАЖДАТ ДЕЦА"
13
1
 
5
 
! Отговори
Кръц преди 1 година
Хайде сега да си поговорим за Италия. Какъв бюджетен дефицит има в Италия и колко им задлъжняла държавата? България десет години да живее само на кредит, не може да достигне дългът на Италия сега. На печелившите честито в ЕС.
12
3
 
5
 
! Отговори
Кръц преди 1 година
Когато Гърция си плати всичките кредити обратно и е на бюджетен излишък тогава България ще приеме еврото. Тоест никога.
11
5
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Ние чакахме -30 г еврозоната можем да исчакаме още толкова - защо да приемаме еврото след като сме в валутен борд - за да врьщаме солидарно заемите на италия и гьрция ли с по -200 милярда дьлгове
10
0
 
2
 
! Отговори
ножичка преди 1 година
Да не се дават пари по плана за развитие! Не сме приели необходимите закони за да получим парите. Този разход може да не се плаща на 100%.
9
0
 
4
 
! Отговори
Кръц преди 1 година
Трябва работа. България трябва да започне да произвежда и да започне да ограничава вноса. Тези глупости с така нареченият дефицит са залъгалки за наивници.
8
4
 
3
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Лесните пари за България свършиха. Наивниците подаряващи пари от ЕС за страни като България и Унгария също свършиха.
7
3
 
8
 
! Отговори
Кръц преди 1 година
Еврото вече не е това, което беше, и ЕС вече не това което беше, и Америка вече не е това което беше. Всеки да си прави добре сметката.
6
3
 
10
 
! Отговори
Цъо цип фяп преди 1 година
България няма да въвежда еврото, има си собствена валута, като Дания например.
5
6
 
2
 
! Отговори
Кръц преди 1 година
Този изскочил от нищото фискален съвет да се върне пак там. Кой го е избирал и го е питал за съвет? Никой. Ако им е скучно на членовете на този съвет могат да отидат да съветват Бай Дън как да си намалят огромния дефицит в неговата държава.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ очаквали инфлация 7-8 процента за 2023 г. В такъв случай дефицит от 6 процента си е Ок, в пълен синхрон с инфлацията.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е в кавички. Спекула се нарича това, не е инфлация.
2
1
 
13
 
! Отговори
Fool преди 1 година
Няма какво толкова да го мислят. БНБ вдигна основния лихвен процент в България който е 2.47% скандално нисък на фона на инфлацията в страната. Най-лесно се съкращават разходи от бюджета като се намали държавната администрация. Тъкмо има нужда от кадри частния сектор и ще му помогне държавата. Без това имаме огромна, но за сметка на това не ефективна администрация.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става в държавите без работеща икономика. Няма как да не произвеждаш нищо,а в същото време,да нямаш заеми.