България се топи средно с 50 хил. души годишно

Нужни били спешни мерки за решаване на проблема
93
България се топи средно с 50 хил. души годишно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките за справяне с демографската криза минават през стабилно управление и политика за развитие на регионите. Около това мнение се обединиха в студиото на предаването "Денят ON AIR" бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов и финансистът Пламен Милев.

"Не са толкова черни краските, тъй като има доста положителни световни примери, но са се взимали мерки", обясни проф. Данов. Той припомни, че е един от организаторите на Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ), който има за цел да подпомага политиците при взимането на решения за справяне с демографската криза.  

"Спешните мерки, на първо място е реалният прираст на населението и спиране на миграцията, хората да останат тук. Най-големият проблем са националната сигурност, образованието и здравеопазването", каза Иван Данов.  

По думите му трябва да се наблегне и на регионалното развитие - като се започне от планиране на регионите, тъй като има такива, които са обезлюдени и с нарушена транспортна инфраструктура.

"Трябва да има перспектива и бъдеще за децата", отбеляза той.  

Проф. Данов смята, че на общините и кметовете трябва да се даде свобода, така че да могат да привличат инвеститори и да управляват сами средствата си. Според него това, че няма приет държавен бюджет, не означава, че животът в страната ще спре.

"Това не означава, че няма да се вкарват данъци. По-стряскащото е, че няма да се правят определени разходи. Свидетели сме на инфлация по-голяма от заложената - най-малкото, което е, косвените данъците, приходите от тях трябва да са по-големи, тоест трябва да търсим излишък, а не да има дефицит", поясни той.   

Решенията за демографската криза имат дълъг хоризонт на действие, каза пред Bulgaria ON AIR Пламен Милев.

"Към настоящия момент ножът е опрял до кокала - всяка година България се топи средно с 50 хил. души и тази тенденция никой не се опитва да я спре. Над половината от домакинствата в трудоспособна възраст живеят в чужбина", допълни той.

Според него инфлацията може да се сведе до едноцифрно число до края на годината, но трябва да се приложат "антициклични политики".  

"Досега залаганите фискални политики са проциклични и увеличават инфлационната спирала. Мотивите, с които се обяснява, че трябва да бъде приет бюджетът, всички са в тази посока - на проциклични политики. Още повече се насърчава потреблението, което ще завърта инфлационната спирала. Въпросът е кое ще е правителството, което ще спре това", обясни финансистът.  

Според него партиите трябва да загърбят тяснопатрийните си интереси и така страната ще тръгне напред.  

"Необходимо е правителство, независимо дали е на националното съгласие, но трябва нещата малко да се успокоят. Никой не печели от това, че ние в разстояние на две-три години изпадаме в такива кризи", допълни Милев.  

По думите му една от основните причини за демографските кризи е местното самоуправление.  

"Хората от това най-много се оплакват. Въпросът с децентрализацията беше започнат още 2007-2008 година година и през 2010 г. беше спрян. Общините, за да могат да решават проблемите си, трябва да имат фискална независимост", смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: демография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 месеца
Капитализмът не се интересув от другите. Всеки си гледа себе си. Аз не се оплаквам. Живея добре. Но като гледам толкова нещастни хора наоколо ме потиска. Също ми е гадно че има толкова наркомани. Не зная да ги презирам ли ,или да ги съжалявам. Бих предпочел да не съществуват. Искам един иделичен свят в който няма насилие ' войни ,бедни ,болни ,нещастни хора. Не желая наркомани да съществуват. Свят който ако можех бих си създал за мен.
67
0
 
1
 
! Отговори
% преди 11 месеца
... са останалите етноси. 5 милиона Румънци са изчезнали от Румъния и там ли тиквата им е виновен? Имам правото на избор. Точка по въпроса.
66
0
 
0
 
! Отговори
% преди 11 месеца
Като не ви харесва беж. Никой не ви кара и да четете Български новини и да ми подхвърляте изрази като "Българите били такива и онакива". Тези смешни братвежи няма да трогнат никой. Аз за 20 години в западна Европа от 0 Български и Румънски роми до пълно е с тях и тяхните семейства. Имат работа и си изплащат къщи или апартаменти. Това в България е невъзможно. Дойдох си за година и виждам тук там ромка с деца и все са възрастни. Било в махалата пълно ама друг път. Българите избягаха първи и сега..
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По времето на ГЕРБ два милиона избягаха в чужбина - по близо 200 хиляди на година.
64
1
 
5
 
! Отговори
Седефа преди 11 месеца
Гласувайте ,за ГЕРБ и ще са по 500 000 на година отлив.
63
0
 
6
 
! Отговори
Към Нероден преди 11 месеца
Ти не си "Нероден" а Изроден! Самоубий се!
62
2
 
10
 
! Отговори
Рандъп преди 11 месеца
Темпото е добро.
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Странна е социалната политика относно демографията. Дават се социални помощи на социални групи, които имат деца и без тези помощи и не се дава нищо на другите социални групи, които нямат деца и се нуждаят от социални помощи, за да имат деца.
60
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демографската катастрофа започна от 1991 година заради огромното обедняване след 10 ноември 1989 година. За няколко месеца доходите ни паднаха десетина пъти. Даже и сега над 33 години след преврата, доходите ни не могат да осигурят и половината от стандарта на живот, който имахме преди 1989 година. Въпросът е къде спаха властимащите след 1989, а не се заеха с най-големия проблем на България - демографската катастрофа. Засега нищо не се прави по въпроса.
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много по показателна е демографската картина с разбивка по етноси. Българският етнос се топи с около 100 хиляди души годишно, а другите два се увеличават. Преди 1989 и българският етнос се увеличаваше, но капитализма бе реставриран и изчезваме.
58
9
 
4
 
! Отговори
Деемокрация преди 11 месеца
Който не му харесва границите отворени. Всички са свободни да напуснат. Агент Пол Грейс
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изключително елементарно е. Намаляне на кражбите от властта поне малко, повишаване на стандарта на живот (то това ще е следствие от първото), декриминализиране на тревата. Гарантирам, че проблема няма да съществува пъвече, нооо да няма как да се случат тия неща :/
56
0
 
16
 
! Отговори
И К,во преди 11 месеца
От това. Нали това е тактиката ,да останат само забогателите хайдути да се наживеят.
55
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някои пишат, че през соца било добре и сме стигнали население от 9 милиона. А някой помни ли, че през същото това време хората нямаха право да излизат свободно да работят по другите държави? Ако тогава границите бяха отворени сега България щеше да е с 3 милиона население максимум. Защото е било много " хубаво " тук
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Приоритетите на бъдещото правителство... политиката бля бля,кой с кого бля бля, нито дума за демографската криза или брутални реформи в здравеопазването... те мислят за нас ?!
53
6
 
20
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Не е задължително да съществува тази държава. Ако нещо не може да оцелее.... не се и налага. Вика му се еволюция.
52
3
 
3
 
! Отговори
Прозтаг преди 11 месеца
Тоя на картинката дали не подпрял сладураната с дръжката на теслата?!
51
13
 
9
 
! Отговори
Русия се топи тройно преди 1 година
и то за седмица.
50
13
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Познавам една, която абортира щото мъжа й не искаше да купи Мерцедес. Смешното е, че самата тя нямаше Мерцедес, а Ауди. И двамата бяха със заплати над 6К и двамата имат по 4 апартамента в центъра на София. Хич не е до пари въпроса. Просто момичето е кухо и я е страх да бъде майка предпочита да обикаля по планините и да виси в тиндър. Така са възпитани, както вика долния коментиращ - не са длъжни да раждат, свободни са да стоят умствени и емоционални бездетни инвалиди на по 40г
49
12
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Познавам една, която абортира щото мъжа й не искаше да стане културист. Смешното е, че самата тя не беше културист. И двамата бяха със заплати над 5К и двамата имат по 2 апартамента в центъра на София. Хич не е до пари въпроса. Просто момичето е кухо и я е страх да бъде майка предпочита да обикаля по планините и да виси в тиндър. Така са възпитани, както вика долния коментиращ - не са длъжни да раждат, свободни са да стоят умствени и емоционални бездетни инвалиди на по 40г