КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години

Ако не сте получили, искайте си го, съветва Пламен Димитров
13 май 2023 16:22, Анисия Иванова
103
КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години
Снимка: БГНЕС

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните два години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%. Ако за този период не сте получили увеличение на заплатите от поне 30%, трябва да го поискате. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на започналия вчера IV Конгрес Националния банков синдикат.

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. "Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. Данъчната реформа е неизбежна", категоричен е той и допълни, че това е така поради две причини.

"Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%)", допълни Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обясни Пламен Димитров, цитиран от БТА.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
Гост до Ния преди 11 месеца
3000 лв за учителите !?Вие добре ли сте с главата !?Първо ,през лятото ,по време на лятната ваканция изобщо не са преуморени.Второ ,вече няма толкова деца ,стопяваме се .Трето ,половината от учениците ще избягат в чужбина.Тогава на какво отгоре да се вдигат още.Даже тези са прекалено високи ,като се има в предвид факта ,че повечето от учителите завършиха на безплатното време образованието си ,а като дават частни уроци не снасят в хазната ,която ги е подхранвала да завършат.Никакво увеличение!
87
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Започнете с намаляне на държавната/ общинската администрация. С един куршум два заека. Хем ще намалите държавните разходи, хем ще увеличите количеството данъкоплатци. Даже може да се увеличат заплатите на държавната администрация, ако тя се намали като бройка.
86
3
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 11 месеца
Те нека да им подскочат заплатите на хората, но да им ги изплащат синдикалистите като този. Фирми фалират, правителствата ни все служебни. То и бюджет за настоящата 2023 г. няма, че дори и Бойко Борисов си няма пари за магистрали. Между впрочем, той не ги е строил с личните си пари.
85
15
 
6
 
! Отговори
Ния преди 11 месеца
учителите трябва да получават най-малко 3000 лв чиста заплата!! Огромно натоварване !!!
84
13
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
При Бойко и ГЕРБ беше по добре нямаше такава жестоко инфлация имаше работа цените бяга по нормални е затова ще си гласувам за ГЕРБ само.
83
0
 
14
 
! Отговори
Патриций преди 11 месеца
Абе защо ягодите в Гърция са 1 евро а в България са шест лева
82
1
 
7
 
! Отговори
Да, увеличение преди 11 месеца
И не, за сметка на бюджета. Вземете от крадците на "прехода". Ама стиска ли ви? Синдикалист?! Палячи! Слуга на комунисто-капиталистите. Гнусен и нехигиеничен лакей. Инфлацията е пропорционална на "замразените" в банки, буркани и дюшеци пари. Пари има. Няма закони, които да ги накарат да заработят. А докато е така, не чакайте промяна.
81
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тиквата и ГРОБ буквално потопиха България.Амин!!
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради психари като тоя на снимката България няма да види нито еврозона нито бял ден.Ако някой слуша такава руска поддлога като тоя ще докара хиперинфлация и ще срути държавата.Аман от тъъъпи прУвинциалисти на синекурни службици!!
79
1
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 11 месеца
Не ми бери дерта къде ще отида, страните които взимат повече данъци поне се вижда къде отиват: пътя ти е път, болницата болница и училището-училище. Тук само за малцинства ,ремонта на ремонта и за хрантутници като този от снимката. Добре че са само 10%,но пък не пропускат да вдигнат осигрителния праг,разбира се те държавните служители нямат представа какво са осигуровки
78
1
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 11 месеца
Не 30, 300% искам. И ще продължавам да искам, ама няма кой да ми ги даде май
77
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този синдикален лидер на КНСБ не разбира, че това увеличение на РЗ ще доведе до обезценка на лева! Вместо двамата с лидера Манолов да критикуват депутатите, служителите на МВР, тези на съдебната власт и медицинските кадри за непомерни харчове, те са решили да отпуснат края на харчовете с повишение на РЗ с 30%. Аман от глупави решения!
76
0
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 11 месеца
До 78. Инвестициите зависят от всеки, защото всеки решава дали да инвестира в нещо. То, че държавата я няма е повече от ясно...
75
0
 
14
 
! Отговори
До Смятащия отстрани преди 11 месеца
Абе тук се говори да има необлагаем минимум които включва ДДФЛ всички други осигуровки си вървят,и тия девет милиарда откъде ги изсмука също незнам,намалените приходи може да се компенсират на мига с едно 30% съкращение на държавната администрация,като първа стъпка областните градове могат да станат шест,три на север и три на юг плюс София Център,а не както сега имаме 28 областни администрации,също така общини под пет хиляди жители също трябва да преминат към съседни по големи.
74
4
 
4
 
! Отговори
Бо преди 11 месеца
До СМЯТАМ ОТСТРАНИДа добавя също, че масово ще се иде на минимална , после рев за пенсии и други.
73
1
 
12
 
! Отговори
GHT преди 11 месеца
В първите коментари един го е написал "6 лева са 1 евро". Това е истината за борда в момента. Едно евро са ягодите в Атина в най-оживената туристическа част. Тук в България колко са?! Сега си сметнете реалния курс.
72
2
 
11
 
! Отговори
томи преди 11 месеца
И тоя не е в час....всеки икономист казва ,че България върви към дъното и искат или не ще се сакращават служители или с 20% намалят заплати на държавните,ако имат да избират,ни стачки ни лежанки ще оправят затъналата и фалирала държава !!! Да живее ГЕРБ !!!
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Корпоративният дълг също се увеличава. Освен това разходите за поддръжката им растат, както и за домакинствата. Времената, когато можеше да се вземе заем при 1%, са в миналото. Днешните цени на места вече са двуцифрени. Дали ще има просрочия - не се наемам да прогнозирам, ще видим. Но вече е факт, че без намаляване на разходите на всички нива (държава - бизнес - семейство) няма как да се справим. Когато всичко това започне да се срива, ще пострадат всички страни без изключение, които имат тесни икономически връзки с Европа.
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Погрешна икономическа политика в България. Бизнесът трябва да плаща високи данъци, за да оцелеят само способните бизнесмени, а не мутрите. Отделно човешкия труд трябва да стане скъп за дебеловратите демократи, за да го използват ефективно.

Спонсорирани публикации