КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години

Ако не сте получили, искайте си го, съветва Пламен Димитров
13 май 2023 16:22, Анисия Иванова
103
КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години
Снимка: БГНЕС

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните два години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%. Ако за този период не сте получили увеличение на заплатите от поне 30%, трябва да го поискате. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на започналия вчера IV Конгрес Националния банков синдикат.

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. "Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. Данъчната реформа е неизбежна", категоричен е той и допълни, че това е така поради две причини.

"Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%)", допълни Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обясни Пламен Димитров, цитиран от БТА.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го казва един тъъъпак който цял живот не е пипнал работа.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от къде пари или да се теглят кредити и да се раздават та по бързо да се фалира държавата.
6
10
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
ама аз да не излизам и да ги бера банкнотите от брезата в градинката?! на който са му малко - да си търси нова работа или да развива бизнес - да види как е!!
5
16
 
15
 
! Отговори
Средната заплата в преди 1 година
България е 1000 евро а в русия 500 . Минималната заплата в България е 400 евро а в Русия 200. България е най-бедна в Европейският съюз което означава че останалите в ЕС са по богати от нас . Българският русофил обаче иска да оставим клуба на богатите и да си го набутаме с Русия
4
7
 
12
 
! Отговори
Борда да Пада преди 1 година
няма по-голяма Измама в Момента, като се сравнят цените не 2 лева са 1 Евро, а поне 6 лева са 1 Евро! Борда е Фалшив, Измама!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде 30%? Или 50% или не си играйте въобще
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще уволнат ако искаш висока заплата.
1
2
 
26
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Скрий се бре мушмурок, никакъв синдикалист не си ти!