КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години

Ако не сте получили, искайте си го, съветва Пламен Димитров
13 май 2023 16:22, Анисия Иванова
103
КНСБ: Работещите да получат 30% скок на заплатата за последните 2 години
Снимка: БГНЕС

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните два години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%. Ако за този период не сте получили увеличение на заплатите от поне 30%, трябва да го поискате. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на започналия вчера IV Конгрес Националния банков синдикат.

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. "Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. Данъчната реформа е неизбежна", категоричен е той и допълни, че това е така поради две причини.

"Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%)", допълни Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обясни Пламен Димитров, цитиран от БТА.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
24
 
! Отговори
До истукан преди 1 година
Ами те с тия празни приказки ни залъгват вече 30+ години,ниското заплащане и ниските данъци били магнит за инвестициите,та от толкова много"инвестиции"прогонихме три милиона люде и на практика сега и едно производство на гвоздеи не можеш да започнеш ако решиш!Сега реалноста е,нито инвестиции нито хора!
67
1
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Няма как да стане това, вече споменах в коментар по-долу. Решението са инвестициите или по-точно всеки сам да се оправя.
66
0
 
24
 
! Отговори
Не се хаби, преди 1 година
пр0дажник!!! В България синдикати НЯМА!
65
4
 
7
 
! Отговори
До72 преди 1 година
Може бе пич,необлагаем минимум базиран върху МРЗ горницата се облага с 15% данък,така при очаквана МРЗ за 2023 година от 950 лева,ако получаваш примерно една средна заплата от 2900 лева,то нетната ти заплата ще се повиши с 355 лева или около 25 % увеличение!
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия окрадоха членския внос на милиони хора затова на синчето е милиардер
63
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как не проумяват, че плоският данък е причината за голяма част от средната класа да стои тук. Знам за себе си, че махнат ли го, изчезва единственото предимство, което ми дава БГ спрямо Западна / Централна Европа. При едно данъчно бреме от сорта на 40%, бих предпочел да ги давам в Португалия / Испания / Италия
62
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще стане това? И аз искам приходите ни да скочат ударно с 30%, ама не става. Ако не ги изкараме, няма откъде. Единствено в държавния сектор може да стане, като теглят поредния заем.
61
2
 
23
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
Какво момченце беше пламен някого като попадна в КНСБ , а после шеф. Вече е побелял , пред пенсия и целия му трудов стаж е там.Късметлийски живот.Нещо ката Йотова.
60
2
 
15
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
и как точно се изкарват тия повече пари за увеличение на заплатите? бай частник дали с петдесетте фирми дето крие данъци и е вечно "на загуба" ще го интересува тва?или ще си вдигнат парите за службашите и чантаджиите за пореден път?
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупости? И този въобще получава заплата?
58
0
 
6
 
! Отговори
До65 преди 1 година
Та къде викаш ще минеш по тънко от тия 10% данък,навсякъде къде отидеш ще ти смъкват по две кожи от гърба!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братските съединени щати фалираха а наще нищо не правят . Другарят Си каза че света го чакат промени каквито не е виждал от 100 години а ние сме в членство със задлъжнелите.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами къде са протестите за вдигане на доходите,къде са протестите минималната заплата да стане поне 50% от средната,нещо което вече е прието от парламента?Ама май е по-лесно да дръкаш празни приказки отколкото да поведеш своите членове на общонационална стачка,с искане не става,трябва държавата да спре работи,за да се случи всичко това!
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама работещите ли има предвид или работещите държавни служители , защото нещата са мн различни .Ако става въпрос за държавни служители , тогава увеличението да се случи при две условия 1 - ел. правителство и 60% от заетите в администрацията да си ходят ( то и сега на 5 човека 1 върши нещо наистина) 2. - да почнат да плащат осигуровки и те. А относно плоският данък в деня в който го махнат с хлапетата и жената сме на терминал 2 и по живо по здраво
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ вече са задлъжнели като в коприна. Увеличаването на тавана на дълга само увеличава дълговата тежест на страната. Може да попитате какво трябва да направят другите държави? Отговорът е лесен спасявайте се, който може. И централните банки на други страни разбраха всичко и започнаха да купуват злато, а не долари, в безпрецедентен мащаб. Сега те формират 30% от общото търсене на жълтия метал. Отдавна не е имало такава дейност.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 4-то тримесечие на 2022 г. плащането на публичен дълг възлиза на 213 милиарда долара През 2023 г. лихвените плащания може да достигнат 1,2-1,5 трлн. долара Някои експерти не изключват цифри от 2 трлн. долара, ако основният процент се повиши. В същото време бюджетните приходи на САЩ през 2023 г. се прогнозират в района на 4,6 трлн. долара и разходи 5,8 трилиона. долара, т.е. плановете вече включват дефицит от 1,2 трлн. долара Това е около 5% от БВП годишно.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така, тия поне създават илюзия за синдикати...барем мрънкотят нещо по телевизията
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко вече е в сферата на услугите. Няма нищо съзидателно. Това сме-слуги. Кредити, чиновници и малко ора, дето плащат данъци и издържат цялата орда. Работещи! Да кажат какво работят и създамат.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скок на заплатата? сладури!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пстдокса е пълен,бизнесът плаща най ниският данък в ЕС от 10% в същият момент заплатите са най ниски във България,евтината работна ръка и ниският данък облагодетелстват единствено бизнеса който пък при наличието на тия фактори не се стреми да инвестира в по производители и ефективно производство,омагьосан кръг от който печели най вече олигархията в лицето на КРИБ,БСК АИКБ и прочие абвиатури на червени крадци!