Петър Ганев: Цените на храните се успокояват

Трябва да спрат компенсациите за бизнеса, смята икономистът
23 май 2023 23:55, Стела Стоянова
28
Петър Ганев: Цените на храните се успокояват
Снимка БГНЕС

Вече се наблюдава успокояване на цените на хранителните стоки. Инфлацията падна до малко над 10%. При храните тя е 0,1% на месечна база.

Скоро тенденцията трябва да се очаква при повечето от храните, прогнозира пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика, откъдето излязоха наскоро с проучване на пазарните тенденции в търговията на дребно

При доста храни има дори намаляване на цените, като например млечните продукти, където се наблюдава месечна инфлация от -0,6%, както и при зеленчуците - -0,4%, даде пример Петър Ганев. Според него това е тенденцията след много високата инфлация и пика при храните.

Има и храни, при които се наблюдава поскъпване, като хляба например, добави също той.

"Няма да върнем цените на нивото, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу за някои стоки", каза той.

Според Ганев вече няма нужда от компенсации към бизнеса и дискусията трябва да е към премахването им. Той е категоричен, че икономиката може да работи без компенсации и защитни механизми.

"В един момент те по скоро стават вредни, защото тежат на данъкоплатците", обясни той.
 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
Въх ,как се успокоих.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А кога заплатите ще наваксат това увеличение от 50%. След минимум 3 години
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей сега правителството на Киро ще "успокои" цените, стой та гледай. Бързо ще си припомните неговите цени.
21
0
 
4
 
! Отговори
бе не знам преди 11 месеца
Преди с 25 лв пълнех торбата в супера,а сега отивам с 50!
20
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
не е вярно картофите 2.29 лв за кг лук 3.50 лв за кг 400 гр к мляко 2.08 лва прясното вече е от сухо мляко 3.50 лв ами тоалетната хартия защо не стачкуватпроизводителите ами яицата защо не стачкуват ами св месо от испания от 5 лвстана 11 лв за кг не се издържа вече на тези цени
19
0
 
8
 
! Отговори
Добре Де преди 11 месеца
И ще запазят на това ценово равнище така ли? Това ли е т.нар. успокояване на цените? Питам, че не го разбирам аз така!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това с цените е много модерно решение - плащаш годишен абонамент във вид на повече данъци и по-малко услуги от страна на държавата и за сметка на това получаваш не толкова високи цени по магазините. Жив нетфликс.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Няма да върнем цените на нивото, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу за някои стоки", каза той........................................И така всеки месец, драги българи !!!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От най-високите в ЕС, върху най-ниските заплати.
15
0
 
8
 
! Отговори
Минчо преди 11 месеца
И да не вземете сега да преядете със манджа , като за последно.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ганееев Ганев, ще ти се на тебе. Такива като теб красиви и умни мързеливи кърлежчета дето искат само да цоцкат, а да не плащат. Я си посади пет глави лук и корена домати да видиш колко работа и време са нужни докато салатката стигне до масата. Никой вече няма да го прави за вас и то за без пари. По-добре да си ги ям сам. Колкото до вас- красивите и умните- Брюксел ще ви научи да ядете всякакви брашна от червие и бръмбарчета
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А нея коя верига са спокойни ,че не разбрахме ,гад лъжлива
12
1
 
10
 
! Отговори
Преди преди 11 месеца
До преди месец за 12лв пълнех до горе една торбичка с храна от магазин за готова храна. Онзи ден за същите при на половина. Като загледах цените едното от 7 вече е 14лв; другото от 16 на 26лв, кебапче от 1.10 на 1.50 и така нататък. В големите магаЗини цените също скачат- сирена, кашкавали и т.н. Така че айде стига с обясненията че падат цените. Може да падат в някоя друга държава но не и тук
11
0
 
2
 
! Отговори
Устойчива инфлация преди 11 месеца
Акция, промоция, ликвидация.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другари пролетари! Вече всичко е безплатно!
9
1
 
12
 
! Отговори
Хари преди 11 месеца
Цените на храните се успокояват,смаляват,падат,сриват,даже изчезват!Еей,царе на лъжите,приказките засветлина в тунела с голите хвалебствия!Свикнахме с лъжите на Тиквона и Гроб-арите,че сме добре,а те са само да може сладко да се краде,краде,краде....!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Урсула Купувай кокали 20 лева.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако спадат цените е само на стара и застояла стока която не може да се продаде. Нов внос е още по-скъп. Веригите правят "промоции"
6
5
 
10
 
! Отговори
Икономист клас 1 преди 11 месеца
Този борд е за да се унищожи българският лев. Голяма грешка е приемането му от Костов. Предполагам е изгонил безвъзвратно поколения българи от България завинаги.
5
7
 
17
 
! Отговори
Такъв Глад Не е Било преди 11 месеца
дори при Жан Виденов - пазя изрезки от стари вестници с цените - при Жан - 1 хляб и то 1 кило беше 280 лева, което означава с Текущия ни Нов Лев - 0.28 стотинки! Така, че Обедняването и Обезценяването на Новия Лев е Жестоко! Освен това, най-голямата Измама в Момента е Валутния Борд, щото Отдавна Вече 1 евро не е 2 Нови Лева, ако сравним с цените в Европа, по от 4 до 6 лева вече са 1 евро-с това,че Борда държи този Фалшив Курс в момента като през 90те се Обират дори хората със Спестявания в Евро!