Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни

Създаването на кирилицата и превеждането на книги е нашият най-голям принос в културата
175
Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, претенциите на РМС - несъстоятелни
Снимка: БГНЕС

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Цялата сериозна историческа наука твърди, че кирилицата е българска. Тя е създадена именно в Плиска, което е известно от историческите извори. Археолозите помогнахме в тази насока, защото открихме надписи не от началото на X век, които ни показват именно първите датирани неща. Един от тях е открит в скален манастир в Крепча. Имаме абсолютни доказателства, че кирилицата е направена в България. Нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни, защото Климент Охридски и Наум са изпратени там от Велики Преслав със задачата да налагат новата писменост. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в специалното изнесено студио на "България сутрин" по случай 24 май.

Още по темата

По думите му най-важното за един археолог е да намери надпис, тъй като чрез него би могла да се промени цялата история.

"Надписите са от различно естество, но всеки един от тях може да даде нов исторически щрих. Създаването на кирилицата и превеждането на църковните книги е нашият най-голям принос в европейската култура и Средновековие", поясни той.

Проф. Овчаров е на мнение, че съединението на един народ е невъзможно без култура, която се създава на база на писмеността.

Пред Bulgaria ON AIR aрхеологът коментира и липсата на финансиране в сектора.

"Тежката политическа криза се отрази и на българската археология. От 2021 г. имаме едно неясно финансиране. Умолявам държавата да финансира разкопките ", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: кирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Morski Даже и ако беше само славянска защо са чакали маке бг та бг им я измислят. Могло е някое югославянско маке да я измисли още преди новата ера и бг като пристига приема македоница.
108
3
 
20
 
! Отговори
Morski преди 11 месеца
До Маке- брато да те питам защо да се именува " славянска азбука " като Полша,Чехия, Словакия,Словения,Хърватия не я използват ,а от други страни като Казахстан,Монголия, Татарстан... ,които нямат нищо славянско я използват?И ДА ТЕ СВЕТНА - ЗАЩОТО НЕ Е СЛАВЯНСКА ,А БЪЛГАРСКА И ПО ИСТОРИЧЕСКИ СЛЕДСТВИЯ СЕ Е РАЗПРОСТАНИЛА Н И СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ НАД 250 МЛН ХОРА!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ГОРДИ БЪЛГАРИ!
107
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ясно,макета и Македония не са съществували когато българите сме създавали кирилицата.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен И татари не са славяни или маке а пишат с кирилици. Така че не е македоница а татарица при тях.
105
1
 
17
 
! Отговори
Цървул преди 11 месеца
Единственото сигурно и признато е,че МАКЕДОНИЯ е телевизионен канал и то - ГРЪЦКИ!По тази логика РСМ си е подобие на нашата 7/8-ми, чалгийка за местна употреба на козарчетата оттатък Вардар. По едно време имаха претенции за древногръцко потекло, сега за азбуката.. Объркано племе с преобладаващо албанско бъдеще, няма как да се променят!
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Макетата друго казват . Македоницата била тяхна и как можело ние да празнуваме 24 май ? Това било отастъпление пред бу.гарите :)
103
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На мен ми изглеждат много прости нещата с РСМ , или потвърждават, че са били българи и си имат история, или не са българи, и тогава да си пишат ,че съществуват от 1991г. Какво не е ясно?! Защо ние им признаваме обща история? Няма обща история след като не са българи!!!
102
0
 
15
 
! Отговори
Днесовци, преди 11 месеца
не ви прави чест, че слагате цензура в коментаарите на глупавия си сайт. Това само показва колко ви пука за свободата на словото! А днес е 24-ти Май! Слуги!
101
0
 
3
 
! Отговори
Драскащите преди 11 месеца
тук пишман *** и имената не могат да си напишат без грешка!
100
0
 
6
 
! Отговори
Патко, преди 11 месеца
поне на 24-ти Май не прави грешки! Пише се РСМ, а не РМС !!!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Отговор Ще върнат звателния но в градовете като чуят и летат на бой ако кажеш на жена Марийjo Пено и т.н. че е просташко.
98
2
 
18
 
! Отговори
Радев преди 11 месеца
Абе какви Македонци какви пет динара,тази нация е изчезнала преди 2000 години ,по време на Римската Империя след въстанието ,на Псевдо Филип,лъжефилип Римляните са извършили геноцит и разселването на цяла древна Македония ,сегашните са едни славяно ,турски ***,викат на задънена улица кюр сокак,,какво общо имат с онази еленизирана нация
97
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Сата НАТО Звателния падеш е в српския и какво ни мешате със србете.
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Маке Ден е на славянската, българската и неславянската писменост. Защото има и неславяни които пишат на кирилица. Маке ако сте маке отивате в югославянската писменост която е латиница.
95
1
 
18
 
! Отговори
Мирослав преди 11 месеца
Пълно с негрмотници,ама да се изкажат селяните.Половината от постовете се приема от написалите ги,че Кирилицата е творение на Кирил и Методий,крещяща неграмотност и простотия,но и те да кажат,като на село.Братята са написали ГЛАГОЛИЦА,която се използва изключително кратко поради сложноста и. КИРИЛИЦАТА Е НАПИСАНА В БЪЛГАРИЯ ОТ УЧЕНИЦИТЕ ИМ ПО ЗАРЪКА НА КНЯЗ БОРИС НА ИЗДРЪЖКА НА ДЪРЖАВАТА ДОКАТО РАБОТЯТ,СЛЕД ТОВА СА ИЗПРАТЕНИ В РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ ЗА ДА ОБУЧАВАТ И НАЛАГАТ БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До анонимен Македония я няма и няма и македонски език ако царя не беше загубил 1919 г. или царете на Англия и Австрия Германия не я разделиха в 1878 г. от България та трябваше войни в 1912. След 1944 всичко е въпрос на това дали са сърби или не са сърби, че можеше да ги карат да учат и сръпски и е още по-зле
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма нищо македонско в азбуката ,княз Борис праща Климент в южнобългарските земи да създаде кирилицата по- приспособена към българския говор азбука в сравнение с глаголицата,която е създадена от светите братя Кирил и Методий с цел да бъде преведено богослужението от гръцки на старо славянски език.
92
9
 
10
 
! Отговори
Маке преди 11 месеца
Честит ден на Кирил и Методи, денот на словенската писменост!Кирилицата била развиена и користена во Преслав и Охрид, таа е наша заедничка азбука.Поздрав.
91
2
 
10
 
! Отговори
До анонимен преди 11 месеца
Гледай да не получиш нещо от зад в пещерата.нали мразите комунизма тогава трябва да знаете кой и как преработи нашата българска азбука и измисли фалшивия македонски език РМС да внимават макета смотани
90
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
В Украйна българските училища са отворени и работят.В окупираните територии от руските фашисти българските училища са затворени и българският е забранен!Какво изпищя Коце по този въпрос?