Едва 16 човека изпратили "политзатворник №1 на България"

Проф. Янко Янков се самоубил преди шест дни
10 юни 2023 15:45, Александър Попов
46
Едва 16 човека изпратили "политзатворник №1 на България"
Янков и Николай Колев-Босия по време на протест. Снимка: Вихрен Михайлов/Facebook

Починал е един от основателите на СДС, дисидент, лежал в затвора по комунистическо време, професорът по право Янко Янков. Той стана широко известен в зората на демокрацията с участието с в кръглата маса и отказа да подпише Конституцията. Негови приятели и сподвижници съобщават в профилите си във фейсбук, че е скочил от шестия етаж.

"При пребиваването на Янко Янков в затвора международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ го обявяват за Политически затворник №1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков. Радиостанциите „Свободна Европа“, „Гласът на Америка“ и BBC излъчват множество предавания, посветени на неговата дейност и на нечовешкото му третиране в затвора/по-късно същите го предават/. През март 1989 г. президентът на Социалистическия интернационал Вили Бранд официално изнася пред конгреса на организацията редица факти за политическата и правозащитна дейност на Янко Янков, както и за специфичната система за репресиране, на която той е обект в българските затвори", съобщава Вихрен Михайлов.

"Погребахме го в родното му село Клисурица. На погребението му присъстваха едва 16 души, предимно негови близки. От юридическите, политическите и неправителствените организации нямаше нито един представител. Нито една медия не само не изпрати представител, но и не отрази нито смъртта му, нито погребението! ПОЗОР!", допълва Михайлов.

"Янко Николов Янков-Вельовски е български юрист и правозащитник, дисидент, преподавател по политология в Пловдивския университет.

Роден е в монтанското село Клисурица. Основно образование завършва през 1958 г. в родното си село, а гимназия – през 1962 г. в град Монтана (тогава – Михайловград). Военната служба отбива в периода между есента на 1962 и есента на 1964 г. През 1967 г. е приет да следва в Софийския университет – първоначално във Факултета по славянски филологии със специалност „Българска филология“, а по-късно – през декември 1973 г. – завършва висше образование в Юридическия факултет и се дипломира в специалността „Право“.

Първите си научни разработки и публикации Янко Янков прави още като студент в трети курс, а през април 1974 г. спечелва конкурс и започва научната си кариера като изследовател (научен сътрудник) в Института за държавни и правни науки (днес – Институт за правни науки) при Българската академия на науките и като преподавател (асистент) в Юридическия факултет на Софийския университет.

Макар и доста предпазливо, но още през 1975 г. той пристъпва към интензивно практическо осъществяване на тезата за използване на високата си юридическа квалификация за осъществяване на дейност в защита на нарушените индивидуални права на близки и доверени хора (като форма на юридическа и политическа съпротива срещу тоталитарната комунистическа система). От разсекретени архиви на Държавна сигурност (ДС) днес е видно, че именно по същото време Янко Янков вече е станал обект на рутинно наблюдение от тайните служби. През 1978 г. разширява обхвата на дейността си, като включва и защитата на нарушените права на множество други хора, в резултат на което наблюдението на тайните служби прераства в специално.

На 22 май 1984 г. Янко Янков е арестуван и са му предявени три обвинения за: 1) създаване и ръководене на противодържавна организация; 2) извършване на противодържавна пропаганда против България, Съветския съюз и социалистическите страни-членки на военния блок „Варшавски договор“; 3) подстрекаване на чужди държави към враждебни действия против България. Още от момента на арестуването му той издига тезата, че е невинен, при което изрично и дори демонстративно подчертава, че е „невинен поради липса на доказателства“ (а не на деяние).

На 24 декември 1984 г. Янко Янков е осъден на 12 години затвор при изключително строг режим, а през 1985 г. присъдата му е „коригирана“ на 6 г. и половина при същия строг режим. От разсекретени архиви на българския филиал на КГБ днес е видно, че арестуването, осъждането и специалното му третиране в затвора са били обезпечени чрез провеждането на няколко строго секретни оперативни мероприятия, кодовите наименования на които са „Гадния“, „Дивия“, „Злобара“, „Твърдоглавия“, „Терорист“, „Непокорник“ и „Дракон“.

Само две седмици след арестуването му Държавният департамент на САЩ излиза със специален доклад (прочетен на 6 юни 1984 г. по Радио „Свободна Европа“), в който името на Янко Янков е посочено като име на български гражданин, лишен от човешки права, а след това правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ го обявява за лице, намиращо се под нейна закрила", пише още Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Янко Янков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
al преди 7 месеца
Дертлиев никога не е бил доносник.
37
0
 
1
 
! Отговори
да попитам преди 10 месеца
До АнонименКакво значи американски агент другарю???!!!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставил ли е предсмъртно писмо? Всичко това изглежда много странно, убеден борец в името на кауза не си посяга току така. Бог да го прости.
35
0
 
6
 
! Отговори
Въпроси, въпроси преди 10 месеца
За да го почетат подобаващо хората трябва да знаят, че е починал. Защо близките му не са организирали поклонение в някоя от столичните църкви? Защо не разгласиха чрез медиите какво се е случило? След това можеха да го погребат в провинцията, където наистина е редно да присъстват само роднините му. Или някой учтиво, но безапелационно е "посъветвал" близките на този човек тихомълком да закарат тялото в това селце, за което мнозина от нас чуват за първи път?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неговата партия "Либерален конгрес" ли се казваше?
33
0
 
10
 
! Отговори
До драскачите преди 10 месеца
Последно, американски агент или агент на ДС е бил проф. Янков? И когато питат кой го е убил (защото тези Българи са от старата гвардия и се борят докрай) , попитайте драскачите ботове кой им плаща, за да убиват сега името му. Убийците са едни и същи. И не се радвайте, 16 човека са го изпратили, но има много, които не са го забравили. И него, и палачите му
32
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дисидент?!? Не просто амирекански агент, който вече не е полезен и се освобождават от него, като от непотребна вещ. Чудно защо цели 8 човека са му обърнали внимание. Такива обикновено си отиват без никой да им обърне внимание - нито тези, които са ги ползвали за инструмент, нито тези, които са страдали от употребата им като политически инструмент.
31
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредния американски агент са го пуснали в кошчето, след като вече не им е нужен на USA кукловодите. Отрили са се отзад с него, максимално са го ползвали да вреди на България и накрая - на ***.
30
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Дертлиев може и да е бил доносник в лагера, но искаше и "лустрация до девето коряно на комунистите", а никой не извади този компромат срещу него... Но сДС, водено от зелените със Соломон Паси и Радикалите с Ареккандър Йорданов, подкрепиха БКП на Андрей Луканов срещу него. Факт.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма ли да разследват кой го бутнал от етажа и не го удържал заради въпроса за промяната на Конституцията,че да не прояви участие в дебатите.
28
16
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
дисидентите в българия станаха повече от активните борци хаиде стига вечече ни писна от прос-то-тии
27
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
...та никой от въпросните паразитиращи "организации" не сай надигнал да почете лицето,размахвано като знаме...Е,докато е бил жив,им е бил от полза..Сега е капладисал,защо да си трошат мързеливите *** за един труп,който вече няма да им е от полза за мръснишките "каузи" ?
26
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
""При пребиваването на Янко Янков в затвора международните правозащитни организации Амнести Интернешънъл и Хелзинки Уоч го обявяват за Политически затворник 1 на България. American Bar Association, Lawyers Committee for Human Rights и редица други национални и международни правозащитни организации провеждат протестни акции против българското комунистическо правителство във връзка с противозаконното задържане и осъждане на Янко Янков."..И НИКОЙ от изброените ПАРАЗИТНИ организации НЕ дошъл на
25
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
брейииии!...Също като оня доктор дето са обеси на детската катерушка..Глей ти какви "съвпадения" !
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чета коментарите и няма какво да се учудвате, че в републиката на победилото Зло истинските българи стават все по-малко. Срам нямате ли от Бога драскачи? За тоя с трите 6ици е ясно, но за другите?
23
1
 
16
 
! Отговори
До 666 преди 10 месеца
Бафомет от ложата така ли ти каза за един от малкото останали истински дисиденти в България? С него с лежал в старозагорския затвор като политзатворник или този Българин, както Илия Минев или Ангел Грънчаров - Елтимир ще бъдат осъдени на забвение, защото много мразеха сегашния мафиотски режим и не си мълчахаСветла ти памет, бай Янко
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В zonanews от 30.12.2020г.ще видите истината за лицето Я.Я.
21
12
 
9
 
! Отговори
666 преди 10 месеца
Един подлец по малко.Доносник комунист, топил истинските антикомунисти,които заради неговите сигнали са били избивани в лагерите. След 1989 такива като него са много.Запада и желювците ги наложиха на заблудения народ като герой.
20
5
 
6
 
! Отговори
Отвратителна Журност преди 10 месеца
Забелязахте ли какво пише на плаката овесен на тоя дето мяташе по НС домата? Къф Янко бе афтуре? къф бе? шо лепиш дръти снимки дето на психясъм седящник са му увесили надписан с инжинерски шрифт някакви искания за които скачачът Янко и хабер си няма
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Д-р Петър Дертлиев беше агент на ДС,уви.Иначе кадърен човек,роден политик,но комунистите ги прекършваха такива като него овреме.И като Янко Янков....

Спонсорирани публикации