Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев
20 юни 2023 08:39, Нели Христова
871
Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в "патриотичен целофан", за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от "Демократична България" по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още по темата: пилонРоженРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
650
6
 
6
 
! Отговори
мика преди 11 месеца
До АнонименОтиде бетон за една детска градина.Акъл нямате бе ей!А после и хотелче,бира скара,навеси..докато изсечете родопите и останат голи баири.
649
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
няма нормален българин който да е противтова да има българско знаме до рожен - само краваршингтонските от-реп-ки скимтят от злоба и се строхуват за дажбите си
648
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
всички американски слуги ревът с глас иска им се там да е американското знаме
647
8
 
3
 
! Отговори
да бе.. преди 11 месеца
До ЕГАТИ НАРОДА::Кой ще ходи да го гледа бе.На мечките ли ще се развява.Я кажи колко е струва един такъв байряк,и колко време издържа на вятъра?Пилотите от самолетите ли ще го гледат бе.Във Варна нали има един пилон на Почивка-стои си гол от години.Също като Бузлуджа.Кой ходи там-никой.А и за какво!
646
0
 
0
 
! Отговори
Леяра преди 11 месеца
До Дядо Либен див колибарски петел
645
5
 
13
 
! Отговори
знаменосец преди 11 месеца
И кои са недоволните българи ,че знамето ще се издига на 111 метра .Безродни бурсуци,деца на предатели ,унищожители на българщината!
644
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Махнете го този кич, символ на комплексарщината.
643
10
 
16
 
! Отговори
ЕГАТИ НАРОДА преди 11 месеца
мрази си собственото знаме...
642
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
всички антибългари хранеиници на американските "неправителствени организации са в ужас
641
4
 
2
 
! Отговори
Комуне преди 11 месеца
Искате ли на моя частен имот под връх Руй да издигна 110 метров х..,там ще пише Свобода или смърт край Нил!!!
640
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За (цензурирана обидно обръщение) обяснявам. Инициативата е с частни дарения, не е като настаняването на украинци по курортите и гей-парадите, за които отидоха пари, с които можеше да се спаси не един живот. Частната собственост е за това, че човек да може да разполага с нея както си иска, а не някакви политически секретари да му казват, кое е за добре, кое е за зле. Че сте обикновени клиентелисти и за вас всички пари са дарени е ясно, но...Знамето е лична инициатива.
639
13
 
8
 
! Отговори
Дядо Либен преди 11 месеца
Леле, леле... абе тоя нашия шофьор на самолет и патриотите около него буквално изплискаха легена ве. Вместо да излекуват 2-3 деца, да направят модерен ремонт на някоя болница или училище , ще леят бетон в природен парк за гордост ...ако паметниците ни правеха по- българи всички щяхме да сме като Ботев и Левски...Мани, Мани...Или поне 1 милион могат да стегнат половината еко маршрути в планината и с малко реклама да викнем половин Европа да ни дойде на гости да види величието на Родопа...
638
6
 
13
 
! Отговори
точно преди 11 месеца
До АнонименМястото на знамето е в сърцата ни, а не само на пилони и после окъсани
637
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да си го забият в задния си двор, но да не изливат бетон и в планината !!! Ако това е патриотизъм, да си изсичаш горите за паркинги и магазинчета с пилон, срамно е ! Нали уж ще залесявяаме , но тук май залесяваме с асфалт и бетон !
636
14
 
8
 
! Отговори
Мустафа преди 11 месеца
Добре, че турска фирма строи проекта ако не сте гледали новините, че българчетата сами и знаме не могат да си направят.
635
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рано или късно ще има народен съд за всички предатели и родоотстъпници! Нека на всеки ъгъл да има български трикольор!!! Да живее България!!!
634
7
 
3
 
! Отговори
Комуне преди 11 месеца
Предлагам да се издигне 110м пилон с платформа и отгоре да се друсат голи хорца а Сашка Васева да пее Левовете в марки!
633
3
 
3
 
! Отговори
повей, повей... преди 11 месеца
До 4322но как успяха да отклонят вниманието на хората. Представям си на пилота Радев и вицето да се въртят или веят
632
7
 
15
 
! Отговори
ок преди 11 месеца
До АнонименАко един пилон/пък дори да е за 1 млн/ ще ти вдигне самочувствието, жална му майка. Ние продължаваме с капачките, защото и мъничкото знаме на линейката с поредното детенце в РТ е нашата гордост
631
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама наистина ли ще се вее? Това са най-малко 200 кила плат. Един декар плат е това. По-скоро ще виси.