Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев
20 юни 2023 08:39, Нели Христова
871
Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в "патриотичен целофан", за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от "Демократична България" по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още по темата: пилонРоженРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА ОСТРОВИТЕ И ВИЛИТЕ НА ДЕСНИЦАТА ПЪЛНА РАДОСТ, ЗА ЗНАМЕТО НА бЪЛГАРИЯ - ПЪЛНО ВЪЗМУЩЕНИЕ ХАХАХА ПРПОПАДНАЛА МИСИРЩИНА
589
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същите тия не изразяват никакво възмущение когато укрознамето се вее по наши институции. А турското в североизтока и югоизтока ни...ПО ВЪЗМУЩЕНИЕТО ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ..
588
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киев е продал Украйна на блек рок за няколко трилиончета...
587
9
 
18
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ ИМ преди 10 месеца
КОИ СЕ ВЪЗМУЩАВАТ - ПЕЕВСКИ И ПРОКОБИЕВ. КОЛКО ПАРИ ДАДОХА ЗА """"ВЪЗМУЩЕНИЕТО""""?
586
10
 
8
 
! Отговори
Вече,видяно! преди 10 месеца
Комунистическата наглост и Еничерското предателство в изстрадалата ни родина е все още във Възраждане,ДПС,БСП и бащицата,Бкп-Дс.От тази Крисия,няма Прокопсия.БЪЛГАРОУБИЙЦИ.......
585
22
 
8
 
! Отговори
Англосаксорсерианец преди 10 месеца
България е руски проект от 19-ти век и следва да се закрие
584
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе не ви ли е малко странно как внезапно изчезнаха всички герберасти, начело с похотливия им Вожд. Повече от месец никакви ги няма. Май от Козяк ги стискат здраво с компромати за 12-годишните им кражби. ------////----- Ами те си получиха, каквото им трябва от Киро и Асен и сега Ту лупа им е наредил да траят и да кешират, маскирани с жълто-сини байраци.
583
12
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Откъде накъде държавни фирми ще даряват пари за частно начинание на някаква измислена частна фондажия, при това за извършване на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ? Тези БДЖ имат ли юристконсулт, който да проверява за какво се прахосват парите им?
582
17
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Пилонът е комплексарщина, озвен това строителството му нарушава законите на държавата, като се почне от Конституцията. Вместо тьпигьоза Радев да вземе мерки срещу безразборната смяна на статута на земеделски земи, той им помага да нарушават закона и покровителства престъпниците.
581
8
 
19
 
! Отговори
Darko преди 10 месеца
Позьори сър! Цялата Мара втасала ние пилон правим хаха. Сега да ви кажа инициативата за тая поредна щуротия е на Симеон Караколев известен в обществото и в Търново, като мнимият овчар. Този човек е председател на овцевъдите и козевъдите в България. Не му плащаш, няма субсидия за твоите хайванчета. Така че е ясно и с тоя пилон какво препиране ще е, два лева дарения за пилона, три за джоба. Другото е, че бетонират наред и след 10 години ще изглежда доста зле тая щуротия.
580
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скачат тези,които не искат национални символи.Ако пилона е комплексарщина,то и знамето ни и всички национални символи са това,което твърдят.Защо ни е знаме,за да покажем,че сме българи?Това им е сектантската безродна логика.Най-срамното е ,че нямат капка срам.
579
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаме пътища, нямаме болници, поне един пилон за 1 милион лева да имаме.
578
18
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ ГНИДА преди 10 месеца
Руска....Махай се заедно с тоя пилон
577
10
 
22
 
! Отговори
стига бе преди 10 месеца
На укрофашистите колко дадохме? А за капак и новини на украински по БНТ?!
576
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безродниците нямат спирка.Важно е да правят разединение и раздор.Нямат срам Иначе за украйна ще дадат и последната риза,но не свойта ,а на народа.ХК-ПФУ
575
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комплексарщината на един народ. Оди по планината, хвърля си *** навсякъде, кефи се на бетонената изродщина насред природата, патриотично му е.
574
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кармен Златарева - шшшшт! Тихо!
573
5
 
9
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ.... преди 10 месеца
ПАК...И ПАК.... И ПАК.........ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО...??
572
9
 
24
 
! Отговори
гого преди 10 месеца
Фалираната БДЖ с най- голямо дарение на пари за пилона, що не оправихте и почистите влаковете поне малко. *** може и в мръсотия и студ да пътува , но важното е пилона да е най- голям.... луди хора.
571
8
 
16
 
! Отговори
7+ преди 10 месеца
Платена статия! Що не закрием държавата от екологична и естетична гледна точка?