Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев
20 юни 2023 08:39, Нели Христова
871
Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в "патриотичен целофан", за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от "Демократична България" по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още по темата: пилонРоженРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
630
16
 
23
 
! Отговори
Мария преди 10 месеца
Браво на инициаторите. Знамето ще се вее въпреки поръчките плювачи и статии. Все още има млади и горди българи. Чест им прави инициативата и изпълнението на проекта. В последните години няма много неща с които да се гордеем. Така че това ще е празник на душата за много от нас, чакам с нетърпение денят на откриването!!!
629
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако инициативата беше да се вее украинското знаме никой нямаше да гъкне.Вече се чудя дали това е моята държава ,или живея в чужда.
628
7
 
26
 
! Отговори
Тон преди 10 месеца
България е и българският флаг може ,даже необходимо е да се вее навсякъде.И запомнете без национално съзнание няма държава,България умишлено се заличава!
627
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой нарочно създава напрежение!Причината е ясна.България е само една територия.Такъв слугинаж няма никъде!
626
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горите на България се изсичат и дървесината се изнася,но за това никой не говори.Май на някой пречи издигането на българското знаме.Давайте инициатори!ТУК Е БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА СЕ ВЕЕ БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ!
625
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Новината представя доста фалшиво реалната обстановка.....все едно, че е разкопан целия Рожен, половината Родопи планина, а тук говорим за един пилон все пак. Свидетел съм на много по-големи простотии в планината....сумати изоставени строящи се хотели и построени такива.....
624
5
 
20
 
! Отговори
Таня преди 10 месеца
А за г.ей прайда колко пари похарчи държавата, а?По-добре децата ни да гледат знаме, отколкото каишки и фринтифлюшки.
623
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите най-добре да си заврат един голям пилон отзад....щото и без това за никакъв х**** не стават!!
622
9
 
5
 
! Отговори
Спас преди 10 месеца
Я ако имах 500000 евро, щях да ги дам за рикия.
621
6
 
3
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
За да са доволни всички и за да няма крамоли могат примерно да вдигнат един голям балон на 200 м,закрипен към земята и да пуснат двойно по-дълго знаме и няма да има много бетон.
620
18
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Този пилон може да се издигне в София на мястото на паметника на съветските окупатори, вместо да се съсипва планината и да се унищожава природата!
619
6
 
6
 
! Отговори
Дора преди 10 месеца
Толкова вълнения събуди тази тема, че стана голям купон за енергийните вампири!
618
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
лидъл е изградил склад на 54 декара зем земя , що не протестирате , техен си е терена
617
13
 
17
 
! Отговори
sd преди 10 месеца
псевдопатреотете, ако мислите че с този байряк ще уплашите турците или гърците , то много жестоко се лъжете!!!
616
4
 
10
 
! Отговори
Ин-Ян преди 10 месеца
Добре ще е да се сложи и един мълеоуловител и генератор в сезона на светкавиците може да се ловят мълнии и да се генерира голяма енергия особенно от кълбовидните мълнии.Също да му сложат и светлина с оргинална крушка иначе кой ще я сменя акое некоя от нисък клас.И по време на буря не се разкарвайте до пилони и самотни дървета.
615
14
 
14
 
! Отговори
Прекалена врявза преди 10 месеца
Някои хора се възмущават вече по навик, а други просто по инерция ! А има и такива, на които това им е работата !
614
13
 
17
 
! Отговори
Наско преди 10 месеца
Само за информация,всичките пари са от дарения! Не виждам какъв е проблема!
613
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се вее украинския флаг по обществени институции няма проблем , ама българския флаг не можело .Я се опомнете бе ...И се прекъстете в църква - Бог иска мир .
612
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слушах тази сутрин Асен Генов по темата- обясняваше, че имало много по-модерни и съвременни начини да покажеш, че си патриот...явно да развееш националното знаме е абсолютна отживелица.
611
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако беше знамето с дъгата много от възмутените по долу щяха да аплодират с две ръце и един г.з.