Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев
20 юни 2023 08:39, Нели Христова
871
Пилонът на връх Рожен предизвика вълна от възмущение
Снимка: БГНЕС

В българското общество се надига недоволство от поредната кичозна идея, увита в "патриотичен целофан", за издигането на бетон с Пилон на връх Рожен. Срещу нея се надигат общественици, еколози и обикновени граждани, които не желаят поредната приумица, този път подкрепена от президента Румен Радев, да загрозява българската природа.

Според идеята, толерирана от най-високото ниво, трябва да се издигне най-високото българско знаме в ЕС на връх Рожен. Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“. За целта районът е разкопан от багери, излива се бетон, кипи строителство. Целият проект е на стойност около 500 000 долара, което в български пари прави приблизително милион лева.

"Патриотичната" инициатива се ползва с подкрепата на Румен Радев. Според информацията министерства и държавни дружества са „помолени“ да се включат в проекта с пари. Много от тях са получили обаждания, в които са приканвани да бъдат щедри. Така се стига до куриози – държавни фирми със задължения да бъдат най-щедри към спорния от естетическа и екологична гледна точка проект. Кампанията също така се радва и на щедрата реклама по медиите, особено радиа.

Грозната гледка на унищожаване на Рожен предизвика дебат в обществото. В декларация, инициирана от "Демократична България" по повод на строителството в планината, се настоява да се изясни доколко подобни действия имат законово основание.

Както е видно от снимките … при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? …

Това са само част от многобройните въпроси, които трябва да намерят отговор. И дано този отговор дойде по-скоро, за да не се окажем пред свършен факт и за пореден път да унищожим природата в името на грозен обект, маскиран като патриотичен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


871
Още по темата: пилонРоженРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
610
0
 
1
 
! Отговори
То преди 11 месеца
Хубаво но наследството е от миналото а там няма минало
609
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва е да се вижда от луната !
608
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Провокацията с този пилон и пуснати те *** да се обявяват срещу българското знаме символ на България,всичко е режисирано,за да се всява напрежение в обществото,да има разделения и може би майдани и тн., ще има провокации,но нищо няма да постигнат,няма критична маса хора за майдан в подкрепа на евроатлантизми
607
3
 
18
 
! Отговори
Мале мале преди 11 месеца
Много париот много нещо , този байрак събра повече коментари от новината че в България се пръкват по 3 милионера на ден и никой не вижда нищо странно в това .Като ви е толкова мила какво направихте за нея ? Повечето патриоти но на маса ! Не байраци а и НЛО да кацне там все тая . Както казваше един кандидат затворник : лош генетичен материал !
606
0
 
5
 
! Отговори
НЕЛИ преди 11 месеца
ТИ НАУЧИ ЛИ СЕ КАК СЕ СЛАГА ДЪЛГИЯ ЧЛЕН ?
605
4
 
13
 
! Отговори
ПЪРШИНГИТЕ по СЕЛАТА преди 11 месеца
НЕ ГИ ВИДЯХТЕ, АМА ПИЛОНА ВЕДНАГА > ЕЙ ТУРСКИ ИБРИЦИ
604
3
 
12
 
! Отговори
Тесла пилон преди 11 месеца
Целта на този пилон е да забави въртенето на земята и да настъпи катаклизъм . Стар Руски проект !
603
1
 
10
 
! Отговори
Teo преди 11 месеца
Той корабът потъна, а те за байрака тръгнали да плачат!
602
3
 
20
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
Аз съм още по-патриот. Предлагам всички държавни служители да работят в народни носии и да започват сутрин работа с Дунавско хоро.
601
2
 
21
 
! Отговори
АКО ПИЛОНА преди 11 месеца
ЗАГРОЗЯВА ПРИРОДАТА, ТО КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА СЕКАЧИТЕ НА ДПС КОИТО УНИЩОЖИХА ОГРОМНИ ГОРСКИ МАСИВИ. ВСЯКА ГОДИНА ТУРЦИТЕ ОТ ДПС ПРИБИРАТ ПО ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТ СЕЧТА НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА > НО ЗАЩО В ОБЩЕСТВОТО НЕ СЕ НАДИГА НЕДОВОЛСТВО ОТ ТОЗИ ГРАБЕЖ
600
2
 
5
 
! Отговори
Жанет Манолян преди 11 месеца
Да качим на пилона филма от Белгия "Близо", той спечели Кан, спечели Канкан, спечели кино Одеон
599
10
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 11 месеца
Толкова недомислици има под носа ни,но пилонът ни пречи.Наливало се бетон,а под сградите,които се строят и в които повечето апартаменти са необитаеми,не се ли налива бетон и не се ли изяжда обработваема земя?Никой не се възмущава от чинията на Бузлуджа,но пилона им пречи.
598
3
 
17
 
! Отговори
Тон преди 11 месеца
Тук е България ,останалото не е от значение!
597
8
 
17
 
! Отговори
Ton преди 11 месеца
Забелязвам ,че всяка инициатива свързана с България ,не е добре приета,да не би ПП,ДБ да са недоволни пак,и как иначе те са продажни ***!
596
11
 
19
 
! Отговори
Тон преди 11 месеца
Ако е българският флаг е кичозно,но ако е европейският *** флаг ще е добре ,който е ходил в САЩ,там на всякъде имат флагове,но при тях това не е кич!
595
9
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 11 месеца
Покрай пилона като изникнат шкембеджийници..кебапчийници и кен3ефи гледайте какво става!други асфалт ще искат до там...ще се появят и джипкаджиите да качват гражданята до горе и да тъпчат навсякъде...дървената мафия ще почне да сече уж дърветата и пречат!Тотална простотия!Те оправили каквото трябва пилони!Абе с толкоз милиони оправете Бузлуджа!
594
14
 
28
 
! Отговори
аС преди 11 месеца
Колкото повече български знамена и християнски кръстове на значими места, толкова по-добре !...Я вижте пършингите, издигнати в шуменско, айтоско..... Тази зема, все пак е христианска и българска !
593
13
 
23
 
! Отговори
Типично по-български преди 11 месеца
Каквато инициатива да се появи и да върви успешно веднага е атакувана от вечно недоволните!Общо взето българинът "все за нещо ще намери да се начумери"!
592
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Резиденто освен да дели, руши и противопоставя за друго не става....сега и той бетон налива но на погрешно място....съсипва планината
591
12
 
26
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 11 месеца
Абе много ви пречи рейтинга на президента 130 коментара изличени