Протест срещу избора на Сарафов, искат съдебна реформа

Кирил Петков говори пред протестиращите
Обновена: 23 юни 2023 20:28 | 23 юни 2023 19:52, Александър Попов
36
Протест срещу избора на Сарафов, искат съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

С искане за съдебна реформа граждани се събраха пред Съдебната палата в София. Организатор е инициативата "Правосъдие за всеки", рисъстват и депутати от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Събралите се смятат, че назначението на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор не е промяна, а подмяна.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори пред протестиращите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Истината е, че днес съм тук не като политик само, а и като гражданин, защото все повече осъзнавам, че гаранцията за промяна са хората, които застават зад нея“, посочи той.

Според него промяната на Гешев със Сарафов е разочарование, но именно вкарването в ПВУ на закона за разследване на главния прокурор е довело до премахването на Иван Гешев.

„За нас беше теоретично да се разследва главния прокурор, но за него това не беше теоретично. Това напрежение, което се случи предизвика трусовете от последния месец. Това разместване може да не е това, на което се надявахме, но заедно систематично променихме някой неща. Сарафов влиза, знаейки, че може да бъде разследван. Тези малки промени се случват“, каза Петков.

Той подчерта, че хората в правителството са там с кауза и са готови, ако линиите бъдат преминати, да подадат оставка. „Те няма да могат да използват нашата енергия, за да продължат съществуващата система“, категоричен е Петков.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в протеста и посочи, че протести като този вече се правят 10-та поредна година.

"Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва в последните години -ВСС инсталиран от определени политически олигархични кръгове да си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме да направим такива промени в Конституцията, които да не позволяват политически олигархични кръгове да си избират главен прокурор", коментира той.

Преди седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ функциите на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението на прокурорската колегия на ВСС за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор.

Вчера Пленумът на ВСС реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласуваха "против".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 10 месеца
сарафов беше дясната ръка на гешев, каква е тая подмяна?.... тия прокурори много продажни бе...
32
0
 
6
 
! Отговори
Право на мнение! преди 10 месеца
За изпълняващ длъжността Главен прокурор трябваше да изберат фигура с безупречна репутация, а не човек, който ходи на крака при бандити, ръкува се с тях и си говори приятелски ухилен до уши! Това уронва престижа на Прокуратурата! Това е недопустимо! Затова после народа няма доверие в Съдебната власт!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само пози!
30
2
 
3
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 месеца
Кога са следващите избори за правителство най накрая. ?!?
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога Кирето ще организира протест срещу Миро Баджанака?
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искат съдебна реформа а всъщност правят изпиране и си създават търговски врагове за пред избирателите колкото да ги излъжат да гласуват за тях. Не може някакъв мушморок който не може да спечели избори да дава наклон на държавата.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мижав интерес.. против Гешев беше много по-пълно събираше повече протестери. Тоя Сарафов не е известен толкова колкото Гешев.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А сандвичи даваха ли?
25
3
 
13
 
! Отговори
Протестират преди 10 месеца
Против себе си ?? Пълни от качалки!
24
3
 
7
 
! Отговори
Аз още сутрин писах преди 10 месеца
Че платените протести ще протестират днес срещу Демокрацията! И за пълна авторитарна власт на КирУ!!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Срещу нашето правителство ли протестирате? Гласувах за вас, за да изперете Борисов накрая. Не само това, ами и имунитета му опазихте, докато той не смени прокурора.
22
2
 
22
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 10 месеца
Са първата в световната история партия или коалиция, която излиза на протест докато е на власт. Още по-изумителното е, че заплашиха да поискат оставката на собственото си правителство. Кире, спри с тези кристални пици, брат...
21
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Хахахааа, ПП-тата така се оплетоха, че вече не знаят къде са :))))))))) Боко и Шиши ще ги връткат от лево на десно, както им е кеф :))))))))))))))))))))))))))))
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕЛЕМЕНТАРЕН ВЪПРОС Е ДОКАГА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ ТОЛЕРИРА ЕДНА ГРУПА ОТ ПЕТСТОТИН ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТЪРИ ДА МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, СТАЧКИ, ПРОТЕСТИ КОИТО СА АВТЕНТИЧНИ ОТ ОБЩЕСТВОТО И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ КРИЯТ ПОМЕДИИТЕ А ТИЯ СЕ ПОКАЗВАТ И ОБЕЗВЕРЯВАТ БЪЛГАРИНА ДА ПРОТЕСТИРА ЗА РЕАЛНИ ПРОБЛЕМИ.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАКВА ТЪЛПА ГО ПОДКРЕПЯ, ТИЯ НАЕМНИЦИТЕ ЛИ НАРИЧАШ ТЪЛПА-. ТОВА Е ПЛАТЕНИЯ ОЛИГАРХИЧЕН ЛУМПЕНИАТ.. ПЕТДЕСЕТ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОТЕСТЪРИ МАЙДАНЦИ
18
3
 
3
 
! Отговори
Козяк: преди 10 месеца
Хахахахахахахахаха....
17
3
 
5
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
С Кокорчо направо да кажат кой е техен човек и да го назначат - те така действат
16
2
 
13
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
Е не можеш да завземеш цялата държава- примири се
15
3
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
Може ли да Протестираш Сам срещу Себе си - Кое Правителство Управлява, Кой е Министър на ПравоСъдието?!
14
3
 
15
 
! Отговори
лицемери преди 10 месеца
Е каква е тая дисхармония.От една страна сваляме Гешев щото намесил прокуратурата в политиката, а сега Петков и сие като политици направо се месят в съдебната власт.