Чии работни места са застрашени от изкуствения интелект?

ИИ елиминира предимството на натрупания механично опит
27 юни 2023 10:44, Йоана Цонева
29

Една от водещите компании за човешки ресурси публикува доклад, чийто данни показват, че само за май месец, изкуственият интелект е допринесъл за закриването на близо 4000 работни места.

По Черноморието около 80 робота ще бъдат част от обслужващия персонал.

"Ако хората се опитваме да работим професиите си роботски - сме силно заплашени от замяна. Ако не си сменим начина и подхода на работата, със сигурност ще бъдем заменени от роботите. Те са по-добри в това нещо", коментира председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за софтуерни компании Доброслав Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него хората не обичат промяната и разчитат на натрупания опит.

"Изкуственият интелект елиминира предимството на натрупания механично опит. Един изкуствен интелект, който е обучен на всичко преди това, може да дава съвети и решения на своя човешки партньор", обясни Димитров.

Заместените работни места са много повече от обявената бройка от 4 000, отбеляза гостът. "Те не са заместени в истинския смисъл на думата от изкуствен интелект, а от хора, които работят много по-ефективно от техните колеги, които не използват изкуствен интелект", смята председателят на УС на БАСКОМ.

Той отчете, че ползите от навлизането на изкуствения интелект са повече от недостатъците.

"Ако не го използваме - започваме да страдаме. Тези, които не го използват, ще бъдат в много по-неизгодна позиция. Няма избор в това отношение. Изкуственият интелект ще свърши работата на хората, които не желаят да се развиват и да мислят. Той е колосален множител на нашите намерения", смята Димитров.

Всички професии, свързани с когнитивното мислене, са силно заплашени от навлизането на изкуствения интелект, каза председателят на УС на БАСКОМ и допълни, че юридическата професия също влиза в списъка.

"Всички професии, в които ние сме разчитали изцяло на главите си, са в силна заплаха от изкуствен интелект. По-малко заплашените професии са тези, които са свързани с личен контакт. ИИ ще стигне там, докъдето го допуснем. Хората, които не влагат от себе си, ще загубят съревнованието", коментира още гостът. Според него появата на изкуствения интелект ще създаде много нови професии.

"Единственият начин, по който можем да се борим срещу ново предизвикателство, е да го посрещнем с ясната представа, че то идва, за да сме максимално добре подготвени. Трябва да се адаптираме", на мнение е Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
WWW преди 9 месеца
От вирусолози,експерти по война,специалисти по подводници и преврати в Русия,сега рязко и категорично станаха специалисти по изкуствен интелект.
25
3
 
0
 
! Отговори
Жена преди 9 месеца
Нас на шефа женената любовница всички ни потиска и командва, от 8 часа работен ден пуши 5, 2 клюкички и сплетни, 1 ефективна работа (спорно) с много мрънкане, че взима и най големите пари в края на месеца. Е тва е изкуствен интелект да те превземе (да ме извиняват всички ИТ, технолози, инженери или комбинации от посочените за лаишката гледна точка)
24
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Бай Дрън : Така е. Трябва да започнеш от сега да си търсиш друга работа.
23
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Ами първо, което ще закрие ИИ, са тро ллловете на Козяк. Безработни кллошари все още пишат тук, о няма да е за дълго :p
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички работни места. След 2 версии, chatGPT ще може всичко. И е въпрос на време да се вкара в хардуер, за физическо обслужване на клиенти. Но вече се премахват позиции, които досега са били поддържащи (примерно Билт). Защо да плащаш 1000е заплата на асистент, ако можеш да платиш 20е за плюс версията и тя да ти върши всичко? Така че да, всички професии са застрашени.
21
3
 
9
 
! Отговори
Били Спасителя преди 9 месеца
Всички, без изключение. Най-вече ръководните позиции, защото вече е доказано, че като се избегне човешкия фактор нещата вървят много по-добре. Гответе се за един нов по-хубав и подреден свят.
20
1
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Бакшиш 19 : Нямало да ви заменим ли, заблудена душицо? Юбер направо ви накара да се наакате от страх. Добре че беше Пеевски, дето има лоби в парламента и инвестиции в две от трите големи таксиметрови компании в София, та ви отърва. Но временно. А сега спаркчетата и електрическите тротинетки ви изядоха 1/3 от пазарният дял. И идват още промени. Само почакай да видиш.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бакшиш : Ще стане, въпрос на време. Някога и конярите са говорели така за автомобила, но къде са сега? Дразните ме ежедневно, и това е моят начин да се разправя с вас. Сам не мога, но поне мога да съм част от решението на проблема.
18
11
 
3
 
! Отговори
Бакшиш преди 9 месеца
Ще ми заместиш моята работа, ама в някоя паралелна вселена. Името на калдъръмчето било изписано на кофи за ***. Гугъл не е влизал там. Аре яж ми средния пръст.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-лесно и икономически изгодно ще е да се автоматизира транспорта и логистиката. Наглите бакшиши и тираджии първи ще изгорят и ще отпаднат. От години инвестирам в стартъпи за автоматизиран транспорт, и вече инвестициите ми дават плодове. Нямам търпение да ги чуя как вият от глад.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-древната професия никак не е заплашена от ИИ.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-малко заплашените професии са тези, които са свързани с уменията с ръцете.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ура за ИИ Копейките скачат срещу ИИ щото нямат естествен интелект.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са тия глупости бе ? Какви са тия роботи по бетономорието ? Знаете ли въобще значението на думата "робот" ?
12
3
 
15
 
! Отговори
Забравено старо. преди 9 месеца
Тия чат ботове които ви ги представят сега за изкуствен интелект ги има много отдавна. Просто си бяха прототипи и никой не се интересуваше от тях. Последните години ги популяризираха в соц мрежите за да ползват всички потребители като безплатни бета тестери за бъдещите ъпгрейди. Ако видите програмният код на един такъв чат бот в него няма нищо специално. Най обикновена програма която сканира масиви от данни, търси модели и сглобява текст. Същото и със изображенията при програми като dall-e.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Питат за ползите човек който се занимава със софтуер! Болни хора - и децата да ги въвличаме в тия неща. Някой хора правят пари, хайде всички други да си загубим акъла. Не, мерси
10
2
 
24
 
! Отговори
IQ 7,65 преди 9 месеца
А как ще научите изкуствения интелект на бара, че от една литрова бутилка се наливат дванайсет стограмови напитки?
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доста се преувеличават спекулации на тема Изкуствен Интелект. Аз се занимавам и имам някаква представа. В момента нито една професия не е застрашена да изчезне. Това което се автоматизира няма нищо общо с ИИ. Повечето автоматизации са на ниско ниво и се правят с технологии разработени още 80-те и 90-те години на миналия век. Хората си нямат представа за какво става въпрос. Виждат само опаковката а не знаят какво стои под нея. На практика изкуствен интелект все още не съществува.
8
12
 
8
 
! Отговори
Ура за ИИ преди 9 месеца
Споко, безработица няма да има! Излишния "мат'рял" Тагарев ще го yтилизиpa в Украйна. На западните "партньори" всичко им се нарежда. Земята на Балканите ще се освободи от излишъците. Еееееххх а бяха времена когато мат'ряла rpyxтеше "кой не скача е червен"! Даже 33 години по- късно още ги преследва призрака на комунизма. Радвайте се братя, извоювахте си демокрацията, няма ненаказано добро.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
99% от нискоквалифицирания труд е застрашен. Автономни супермаркети и ферми има от години. Автономни селяки, комбайни и така нататък. Не че и в момента не се избиват по 10000 бачкатори нископлатени за елементарен труд (защото така е най-лесно), но скоро неможещите, неуките, неадаптивните, ще бъдат изселени от класното общество. Това е бъдещето. Не в един или два филма сме го гледали. Учете. Бъдете адаптивни.