Трети световен рекорд на пилота Николай Калайджиев бе признат за "Гинес"

Той е за най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване
11
Трети световен рекорд на пилота Николай Калайджиев бе признат за "Гинес"
Снимка: Land BG

Трети световен рекорд на пилота Николай Калайджиев бе признат за "Гинес", съобщи за БТА Десислава Пингелова от компанията Land BG в Габрово, мениджъри на екипа на пилота.

"За нас Land BG, като мениджърски екип за връзки с обществеността на Николай Калайджиев, е огромна радост и още по-голяма гордост да съобщим, че официално Николай Калайджиев вписа за трети път името на България и българската авиация в световните рекорди за върхови авиационни постижения“, каза Пингелова.

Световният рекорд на Николай Калайджиев е за “най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“. Рекордът е поставен на 18 юни на летище Лесново, България. При изискване за 400 броя за пет часа, Николай Калайджиев е изпълнил 888 безупречни виража за четири часа и 31 минути, с което вписа за трети път България в световните рекорди на авиацията, допълват от екипа на пилота.

"Беше голямо предизвикателство да превърнем това приключение в част от гордите страници за историята на българската авиация. Положихме много усилия, имахме много натоварени с работа и емоции месеци, но крайният резултат ни вдъхновява и дава енергия за много повече. България има своите пилоти от световна класа, България е записана в историята на световните рекорди на авиацията за трети път и продължаваме напред, защото силата на българския дух няма лимит. Дължим голяма благодарност за подкрепата на Министерството на транспорта в лицето на министър Георги Гвоздейков, Министерството на иновациите и министър Милена Стойчева, Министерството на икономиката и министър Богдан Богданов, както и на Асоциацията на българската авиационна индустрия, представяна от г-н Тодор Иванджиков", посочиха от екипа на пилота.

"Мечтите ни се превърнаха в успех благодарение на тях и на спонсорите ни, както и с неуморната работа и енергията на всеки един от екипа ни. Общата ни цел е една - подкрепа на младите български авиационни таланти, възраждане на българската авиация до световно ниво и развитие на авиационната индустрия в България. Започваме подготовката си за следващият рекорд, тъй като това са поредица от стъпки, които трябва заедно да извървим, за да стигна до Космоса. Отново с името и в името на България", каза за БТА Николай Калайджиев

Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на Република България по повод националния ни празник - 3 март.

През октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на "Гинес" на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за "най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час".

Калайджиев поставя и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма, през 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: гинессамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Мерак преди 9 месеца
Мераци, той на изтребител не може да лети - до Космоса стигна!
8
0
 
0
 
! Отговори
Авее преди 9 месеца
До Упс - Няма никакъв смисъл от твоето съществуване, прав си. Съгласен съм.
7
5
 
0
 
! Отговори
За най-много 360 преди 9 месеца
градусови завоя? Летял е в кръг, така ли? И за това ли има рекорди? Аз ще кандидатствам за рекорд на Гинес - Най-много строшени клечки за зъби, в дисциплината 10 минути спринт.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е смисълът от ползата, като няма файда хич? Аз пък пръднах! И?
5
3
 
9
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
Някой може ли да ви каже какъв е смисълът ? Ако има, де! Иначе - поздравления!
4
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 9 месеца
Преди 10тина години един български летец от гражданската авиация с полет Берлин София,така кацна че никой не усети нищо. Такъв майстор - летец още не съм срещала.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет - Тоест, летятл е в кръг докато свърши горивото ли или как?
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бла бла бла...
1
0
 
2
 
! Отговори
Охоо преди 9 месеца
Трябва поне три самолета да си има.