Цветков: Атаките целят да се покрие ставащото в Сметната палата

Това, което съм направил, е съгласувано с МС
18 юли 2023 15:32, Стела Стоянова
6
Цветков: Атаките целят да се покрие ставащото в Сметната палата
Снимка БГНЕС

"Несъстоятелни и нелепи твърдения. Привидно това изглежда като персонална атака срещу мен като председател на Сметната палата, защото по силата на решение на КС аз и в момента съм председател, но не ме допускат да изпълнявам своите пълномощия. Но всъщност истинската цел на това е да не се допусне гражданите да знаят какво реално се е случило в Сметната палата през тези 6 месеца. Казва се, че са извършени одити, но какви са те? От гражданите се крие какво са констатирали тези одити. Дали са констатирали законосъобразно управление на публичните ресурси, или - не? За това се мълчи. Има ли одити, които са обездвижени? И това не знаем също. Има ли прекратени преписки?".

Това заяви пред БНР Цветан Цветков, чието освобождаване като ръководител на Сметната палата Конституционният съд обяви за противоконституционно, след като предишният състав на парламента го отстрани от поста му.

По-рано днес изпълняващият длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева съобщи за сигнал, подаден към прокуратурата, за "смущаваща" по думите ѝ договорка за административната сграда на палатата. Тя се позова на документи, открити в правната дирекция, според които бившият председател Цветан Цветков е подписал споразумение, което буди съмнение, че е неизгодно за институцията. По този начин Сметната палата е ощетена с около 3 млн. лв., уточни Горица Грънчарова.

Цветков беше категоричен, че става дума за законова спогодба, която е обсъдена и съгласувана с Министерския съвет, с Министерството на финансите и с МРРБ:

Още по темата

"Сградата на Сметната палата на улица "Екзарх Йосиф" 37 е публична държавна собственост и аз не мога да се разпореждам еднолично с нея".

По думите му сградата е построена върху имот, собственост на български граждани от еврейски произход, емигрирали след 9 септември 1944 г. в САЩ, а техните наследници вече са американски граждани. Предявените от тях претенции са за обезщетение и около 20 години се водят дела. Съдът е постановил, че тези наследници на собствениците на имота са съсобственици на сградата на Сметната палата:

"Около 6% е тяхната съсобственост. Преценихме, че вместо да се водят безкрайни дела, които поглъщат много средства за такси, е по-добре да се постигне спогодба, за която информирахме финансовото министерство. Уточнихме параметрите на спогодбата с адвоката на съсобствениците и с решение и постановление на МС беше предоставена необходимата сума, която да изплатим", обясни Цветков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А данъци за земята плащали ли са 10 поредни години след 44 -та, Има ли ли са партида за ток вода и газ през това време . И всичко платено ли е по разхода им? Абе плащали ли са или не.Защото половината покрай пристанището на Охрид дето им е дома на културата на макетата е на пра пра дядо ми.
4
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Пито платено, има нещо,няма нищо,всичко е по закон ,такъв ни е закона,кон за кокошка ??
3
0
 
0
 
! Отговори
Каракочев преди 9 месеца
До АнонименП-и-ч, Цветков е 63-ти набор. а другарката Горица е само 2-3 години по-млада.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евреи,те просто така са напуснали сградата си частна собственост без да продадат за да напуснат страната без задължения за имотни данъци,че въобще да не плащат щом не е тяхна собственост или народната комунистическа власт на 9.9.1944г. и след туй им я отнела като богати или не толкоз богати как бедни и по бедни собственици,които трябвали да се лишат от собствеността си в зависимост от отношението им преди и след датата на завземането на власта от БКП и ОФ са имали,а евреите били защитени от тях.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дърт *** и пенция и заплата влачи :)))

Спонсорирани публикации