"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
16
 
! Отговори
Каракочев преди 9 месеца
Лорер да не се допуска до медиите. Само видът и претенциите му предизвикват спонтанни антисемитски настроения.
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 154 - Ако ще защитаваш някого, трябав и да поемаш отговорност за действията му, поне в изветна степен. Каза или не, Соломон Паси, това което каза против официалната религия на странта и нещо за някакви лъвове, дето били скопявани?
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Според ксенофобския рашизъм, държавите от източна Европа нямат право на самостоятелна политика несъгласувана с Москва." Виж - това че си чул случайни думи, не очназава, че можеш да сги смесиш и да ти се получи, каквото се надяваш, да ит се получи.
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Така, всичко хубаво ШАЛОМ не са българска организация, за да защитават българите, ами еврейска. Затова защитават евреите
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До българина 139 - Все едно да кажеш, че бъгларите сме доилъри, изнасивлачи, убийци и крадци, щото Митьо Очите бил такъв ...
151
2
 
15
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 9 месеца
Шалом са терористична, фашистка организация която трябва да се забрани мигновено в България
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 143 - Това са международни проблеми, извън територията ни. Нека се придържаме з амоемнта на местно ниво.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 149 - Той Желев и той малко си ги набричмва едни, особено когато беше модерно, да се отрече всичко станало в псоледните 50+ години.
148
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До Укро феноветеДраги, не си наясно какво значи фашизъм - група хора със свастики не правят фашистка държава, такива има навсякъде, и в БГ,очевидно никога не си чел какво е това фашизъм, ами поне книжката на Ж. Желев прочети. Украйна никога не е имала концлагери, никога там не са прибирали хората от улиците, никога не са забранявали чуждикниги, не са спирали хората да пътуват украинците на са конфискували житото на някого за да измрат 8 милиона, РУСИЯ Е ФАШИСТКАТА ДЪРЖАВА.
147
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Защо шалом не осъди призива на евреина паси да скопим лъвчето от Герба?!
146
0
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Защо шалом не осъди изказването на евреина паси: "Майната му на Православието!"?
145
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Това, че никой не може да търпи Соломон Паси няма нищо общо с еврейството. Всеки би се гнусил от нечистоплътността му.
144
1
 
18
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
Точно православието ви спаси заедно със Скопения Лъв, но вие чинно си замълчахте за Паси, но пък ние не си мълчим. Колкото по нагли ставате, по ще боли да си знаете ...на глава няма да излезете с българския ген, бамалихте ни, оскотяхте ни, но още ни има, марш в израел, арабите ше ви оправят ..
143
1
 
15
 
! Отговори
Lollypop преди 9 месеца
Т.е вие може да излизате в национален ефир, да сравнявате светинята Левски с някакъв зелен наркоман обаче когато последва ответна реакция това е ксенофобия? Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
142
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, надига се омраза срещу евреите защото не се поучиха от историята, не показаха смирение и благодарност а започнаха да унищожават Палестина и навсякъде по света да си врат дългите криви носове. Вижте Зеленски до къде доведе Украйна, този Соломон не би се спрял да причини същото на България ако има достатъчно власт.
141
1
 
14
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 9 месеца
Референдум и.....да изгониме всички евреи от България
140
3
 
16
 
! Отговори
До Укро феновете преди 9 месеца
Ако Русия според вас е фашистка държава тогава Украйна каква държава е ? Щом Зеленски не дава на никаква опозиция да гъкне, има множество нацистки батальони като Азов със пречупени кръстове по знамена и татуировки СС символи ликове на Степан Бандера и Хитлер избиване на цивилни граждани и дори изгорени живи в Одеса само защото говорили на руски включително и българи 9 години бомбардираха Донбас и най вече Донецк (виж Алеята на ангелите в Донецк със загиналите деца) Или това не е фашистка страна
139
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
не забравяите продажбата на авиокомпания балкан 4000 на улицата
138
2
 
17
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
тези които сме спасили, казаха Май мата му на Православието и Скопения лъв! това е за благодарност за 40000 спасени, ГОЛЯМА ГЛУПОСТ И ГРЕШКА СА НАПРАВИЛИ точно Църквата тогава! чакам Патриарха да се изкаже по темата.... или и той е за май ната му
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямам нищо проив, ако на Паси, Петков и Доган им се случи нещо ужасно, въпреки, че са с мнгоо различен произход, религия и прочие ...