"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо" - Желанеито на хората, на Паси да мус е случи нещо ужасно, нямат нищо общо с неговия произход, а с неговите действия и политически нагласи.
135
0
 
22
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
Чакам обяснение от Шалом за Май ната му на Православието и Скопения Лъв!!!!! после ще ви слушаме претенциите, чуваш ли ко ле???? махайте се веднага оттука неблагодарници нешастни!
134
0
 
15
 
! Отговори
Перничанин преди 9 месеца
Миналата година некакъв си Финци,ял хляб в БГ се изтъпани в Берлин на некакво събиране и заяви гръмогласно: България не ми е Родина....са гледам пак се разхожда по София и никой не му иска сметка!?
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя"." - Делчев не се намира с САЩ и трябвава да му е абсоолщтно ясно, че в Бъглария, поради политически и лични прични, обиди и напдки, които накърняват другия човек, са си напълно нормален дискурс.
132
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рашизмът е ксенофобска и антисемитска античовешка идеология. Според ксенофобския рашизъм, държавите от източна Европа нямат право на самостоятелна политика несъгласувана с Москва. Рашизма проявява своя антисемитизъм в това, че повечето рашисти вярват в конспиративни теории, че някой евреин/група от евреи крои унищожение на човечеството/Европа/славяните/православието/русия.
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Драги ми виртуозо - единствената фашистка държава в Европа е русия." - Определи признаците на фашизма и нека направим една таблица, в коит държави се срещат и в кои не.
130
0
 
0
 
! Отговори
126 преди 9 месеца
И коментарът ми срещ неодобрение, защото е ...? Хайде - псочете ми, какво нередно има в него?
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Стойне от Чукурово - Ами като начало, в Бъглария в трудоспособа възраст са 800-900 души евреи.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 120 - Взимаш 3 различн твърдения, смесваш ги в едно и говори за това, колко обркана е кашата, която сам си замесил. Интересен подход!
127
1
 
10
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 месеца
Абе оти не виждам ни един евреин у мината при нас, не съм видел и ни един на полето да работи или на постройка...кви са тия ора бе???
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 122 - Да, ама не и в южна Азия ...
125
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам да се оплача на вас, за няколко изказвания на Паси, които са направили много повече, да уронват преситжа на еврейската общност, далеч повече от всякакви картинки с негово участие, незвисимо колко безкувсни са. Свастиките са един проблем, но глупсотите на Паси са друг.
124
6
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 9 месеца
Невинен евреин няма...
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Кукундрел... Е, твоята майка като е тазманка, защо се наричаш българин?
122
4
 
2
 
! Отговори
Бандеровец преди 9 месеца
Нито един,повтарям нито един от нашите хора не се бие на страната на Зеленски,и няма да се бие....
121
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, свастиката не е измислена от Хитлер, прав си, но след престъпленията му срещу милиони хора...вече е само негова... Символ на хитлеризма и фашизма. Да няма объркали се?
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стефан, плащат иммоарички за да говорят тези неща...няма Левски няма Ботев, з50 лева всичко дават, на изборите също...Жалка гледка.
119
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хем нямало Холокост, хем се хвалят че сме си спасили евреите и били неблагодарни... путиноробите дори не знаят какво да кажат...
118
1
 
17
 
! Отговори
Кукундрел преди 9 месеца
На Паситу майка му е българска помакиня. Идете питайте някой равин в Израел дали някой с майка помакиня е истински евреин да видите какво ще ви се каже. Сюлейман Пуси е толкова евреин, колкото аз съм ескимос. А откога политическа сатира следва да се забранява? Като Чарли Ебдо горяха Корана нямахте проблеми от Шалом нали? Лицемери.
117
3
 
8
 
! Отговори
Българин! преди 9 месеца
Стига вече с тия свастики!Ще цитирам Уикипедия: "Свастиката представлява кръст, чиито раменее са пречупени 90 градуса наляво или надясно. Фигурата представлява древна религиозна икона на културите от Евразия, която символизира божественост или духовност в някои източни религии! В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове датирани от 6000 г. пр.н.е." Преди 8000 години НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕВРЕИ, НИТО НАЦИ-СТИ!