След случая "Дебора": Ще спрат ли по-суровите наказания насилниците?

Не трябва да се вземат прибързани решения, съветва адвокат
Обновена: 3 авг 2023 10:36 | 3 авг 2023 10:28, Красимир Ангелов
138

Извънредно заседание на комисията по правни въпроси в парламента се провежда днес. Това става след мащабната вълна на недоволство в обществото след случая "Дебора" в Стара Загора, като депутатите готвят промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс.

"Радвам се, че имаме будно общество, което се обединява и благодарение на това предизвиква реакция у политиците. Но съм категорично против да се взимат прибързани решения за корекции в законите. Не може да се използва недоволството на хората, които са юридически некомпетентни. Промените, които ще бъдат разглеждани, са недостатъчни и не биха могли да постигнат каквото и да било", заяви адвокат Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че ако вдигнат санкцията за средна телесна повреда от 6 на 8 години, тези две години разлика няма да подействат възпиращо насилниците да не го направят.

"В правната комисия трябва да се помисли как да бъде добавен нов текст в НК, свързан с извращенията, с гаврата и унижението на човека, които могат да доведат до загуба на идентичност, както е конкретният случай в Стара Загора. В НК има празнота по този въпрос и размерът на наказанието няма да я запълни", смята адв. Аврамова.

Психологът Младен Владимиров посочи пред Bulgaria ON AIR, че трябва да се говори, че има психологическа страна и ще пострада самооценката при това момиче от Стара Загора.

"Виждаме и социална травма. От вчера върви неприятен процес на деморализация на момичето и деперсонализация. Тя ще претърпи изключително много негативни последици", обърна внимание той.

Аврамова настоя, че целта на политиците не трябва да бъде да потушат временно напрежението, а да решат трайно въпроса.

"Ако тези промени бъдат приети, за момента е възможно да потушат напрежението. Но след месец-два или година-две, когато продължат тези случаи или се увеличат, тогава какво ще обяснят на хората? Законите не се пишат на коляно, изолирани и под натиск. Обществеността ще има съпричастност да даде необходимото време, за да бъде изработен качествен закон", коментира още адв. Аврамова.

Според нея определението за интимна връзка е неясно, непълно и поражда съмнения и възможности за различни тълкувания в различни съдебни състави в цялата страна.

"Тези неща за интимните връзки са коментирани и политиците в работните групи се притесниха, че в този обхват ще попаднат хомосексуални двойки, малолетни и непълнолетни ромски майки. Има начин да се докаже, че хората са били в интимни отношения", каза на свой ред Владимиров.

Той е на мнение, че българинът все по-често отлага да сключва брак и трябва да направим адекватни на днешното време закони. Трябва не само да мислим за последиците, а как да не се стига до полиция и съд, вярва психологът.

По думите му трябва да се научим да говорим за всички форми на насилие.

"Още от ранна детска възраст трябва да подготвим децата къде са границите на допустимото, да развием в тях липса на толерантност към насилието и да ги научим да търсят авторитети - мама и татко, учителите, полиция. Трябва да се работи по програмите за насилниците, но трябва да има и дефиниция какво е насилие", коментира Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Никога и никъде по света по-суровите наказания не са спряли престъпниците и нарушителите. Друго ги спира и добре се знае какво е.
131
0
 
0
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До Анонимен 131 На сайта на Прокуратурата на РБ има новина от 29 юли, където го пише изрично. Престанете да дезинформирате читателите!
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички медии и прокурори искат повторна петорна медицинска експертиза, но Путин е дал много пари по етажите, и за това не правят повторна медицинска експертиза.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Ако в дълбочина не се установява увреждане на подлежащи големи кръвоносни съдове, големи нерви, големи мускулни структури и сухожилия, така че да се затрудни движенията на крайника, или да се причини състояние на временна опасност за живота, то тези наранявания, макар и изглеждащи фрапантно, съгласно съдебните критерии се кфалифицират като лека телесна повреда", обясни д-р Димитър Николов, нач. отделение "Съдебна медицина" ИСУЛ.
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никъде до сега не са писали за повторна съдебна експертиза, нито в тази медия, нито в която и да е друга медия, нито по телевизията някой е споменал.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 126 Къде ли не. И в тази медия. Прокурор Димитрова е поискала нова петорна експертиза.
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те искат да направят нова петорна съдебна експертиза, но го пазят в тайна и не пишат в медиите, за да не изчезнат раните.
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде по-точно са писали че ще правят нова петорна съдебна експертиза? И ако са изкали достатъчни са 2 часа да я направят. И не е нужна петорна, достатъчно е само единична.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След толкова излияния по медиите по случая, никой дори не споменава за втора съдебно-медицинска екпертиза. До сега можеха да я направят 10 пъти и да се рекфалифицира на опит за убийство или средна или тежка телесна повреда. Но нито адвокати, нито прокуратура нито дори майката на жертвата не говори за това. Защо така?
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 123 Писаха, че е поръчана нова - петорна
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 117 - кой казва че иска. Ако искаха, щяха да направят нов съдебно медицинска експертиза, това се прави за 2 часа. Но не правят нова съдебно медицинска експертиза, и закона е ясен - сега това е лека телесна повреда.
121
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Няма спрат по две основни причини - първо липса на правосъдие и второ все още властвуващ патриархат, колкото и да не признават мъжете, омаловажаване на жените почти навсякъде, особено в малките населени места.
120
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До Анонимен 119 И на мен така ми изглежда. Докато не си вземем държавата от м.а.и.я.та, няма как да имаме работеща съдебна система и нормален живот.
119
0
 
3
 
! Отговори
Radi преди 8 месеца
Когато наказанията са на хартия и няма контрол, нищо няма да се промени. Не е далеч от акъла.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е случай на домашно насилие, а случай на проституция и трафик на хора. Мацката се е стреснала и е искала да се спаси, но мафията действа силово в случая - както виждаме цялата е нарязана и даже се учудвам, че е още жива.Да благодарим на коалиционните партньори на ппдб сектата - Герб и Дпс, които от години държат трафика на хора. Сърдете се на тях.
117
0
 
3
 
! Отговори
До 117 преди 8 месеца
Кой казва че не иска...прави се дори.До 112 и 113 това че можеш да набиеш жена не те прави мъж...
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Законя ясно казва: причинени са временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда. Какво иската сега? Защо не направят повторна експертиза с комисия съдебни лекари? Защо никой не иска повторна експеритиза, дори родителите?
115
0
 
2
 
! Отговори
Това е отвличане преди 8 месеца
Освен нанасяне на телесна повреда. Трябва и в тази посока да се прецизира НПК
114
1
 
2
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До Анонимен 112 и 113 А, според мен, всеки трябва да положи усилия, за да научи правописа, преди да ни принуждава да четем неграмотни "мъдрости".
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 112 :D)))