Преминаването на неруски петрол в "Лукойл" е възможно

Пламен Димитров: Очакваните по-ниски цени на горивата ги няма
Обновена: 11 авг 2023 10:42 | 11 авг 2023 10:40, Красимир Ангелов
42

От днес за утре не може да се намери нов източник на петрол, но ако бъде даден достатъчно дълъг преходен период от 3-4 месеца – това е напълно възможно, смята Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "България сутрин".

Той обясни, че на собственика на рафинерията "Лукойл Нефтохим - Бургас" е по-изгодно да работи с руски петрол, който в момента се търгува с отстъпка и е по-евтина суровина.

"Съответно "Лукойл," като една много голяма компания, има силно политическо лоби в България, активира своите поддръжници, които казват, че не може да се работи без руския петрол, а дерогацията така или иначе изтича в края на другата година", каза Димитров.

От думите му става ясно, че очакваните по-ниски цени на горивата не се случват, както не се случват и по-големите постъпления от данъци. "Няма кой знае какви ползи за България от тази дерогация, има ползи за Русия, която пък е санкционирана. Очевидно санкциите са политически инструмент, те санкционират едно политическо решение на Русия за нападението на Украйна", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компанията не се е е възползвала от тази дерогация, така че да има по-евтини горива и повече постъпления от данъци.

По думите му има тенденция в Европа "Лукойл" да се освобождава от активите си.

"Токсично е руското присъствие. Самата компания ще търси купувачи за бизнеса си, друг е въпросът дали ще се намери такъв", допълни гостът. Димитров смята, че рафинерията може да работи с неруски петрол и такъв може да се намери от Казахстан и Северна Африка – Либия или Алжир.

"Това, че руският петрол е доста по-евтин от неруския, не носеше големи ползи за българските потребители. Ако се внася петрол от Северна Африка, транспортните разходи ще го оскъпят с 1 процент", смята експертът.

Той нарече военното присъствие на Русия в Черно море и повторното удължаване на срока на провеждано учение там "военна наглост"

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Възможно е, ако си купи на руска територия и го докарат с танкер до бургас.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още един Продажник, който ни лъже. В Гърция е 4 лева. Я не сакам на БГ да е добре, искам на Русия да е зле.
36
3
 
11
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 месеца
Значи - ако откажем еФтиния руски петрол и го заменим със скъп от н'ам си къде - и горивата ще поевтинеят! Или пак нещо не съм разбрал?
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Къде е баш десантчика Мирчев,който ни уверяваше,че ценита на горивата,няма да скочат,или му затвориха устата,с пачки.
34
4
 
9
 
! Отговори
Тед преди 8 месеца
Може да разбирате нещо от нефт, но нищо не разбирате от геополитика. Алжир, Казахстан, Либия????? Явно сте скарани и с географията.
33
6
 
10
 
! Отговори
Neo преди 8 месеца
Сега ще внасяме от щатите по качествено по 3.50 лв за литър
32
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен, да бе чеби, вЕрваме ти, Уралс - най ггадния възможен дизел, ама видиш ли Нефтохима нямало как да работи с 1-во качество от СА. Да препаботваш Уралс е като да сипваш бензин октаново число 70, а Брент е като да сипеш октаново число 100. Кое е по-добре а копейки?
31
11
 
19
 
! Отговори
Реджо преди 8 месеца
Лукойл е в топ 10 на петролните и газови компании в света и нашите проскубани политически ястреби ни вкарват в нови цени на горивата,цени между 4 и 5 лева,още след месец септември!Само незнам,колко ще изкарат,като пернати видове с ориентация към ***!Народа,вълците го яли!
30
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гонене ги тия нагли нацисти от България,стига са я грабили.Да си ходят в блатото
29
9
 
23
 
! Отговори
никой преди 8 месеца
Поредния "експерт" се из.хо.ди по темата.То и един друг експерт от ГЕРБ обясняваше как Румъния внасяла "казахски" петрол от другия тръбопровод в Новорусийск.Също така се твърди,че ЛУКойл си продал частта в Сицилия,но се оказа,че е продадена на еврейски инвестиционен фонд,а продажбите ставали през дубайска фирма регистрирана преди около 2 години.Кой ще плаща допълнителните танкери да доставят петрол извън Европа?Кой ще плаща завишените 6 пъти такси на Босфора и кой ще чака 10дни на рейд пак там?
28
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Анонимен до 25 се едно в казан за ракия да вариш грозде ,а сливи да не можеш ха ха ха !!!!
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"може да се намери от Казахстан и Северна Африка Либия или Алжир." .. Ако може журналистите да проверят кой е концесионера на нефтения терминал и кладенците в Либия. Защото последно като бях там преди 5 години, концесията се държеше от...ЛукОйл. Незнам сега може да са я прекратили заради войната.
26
13
 
13
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Но Народа, след ПСВ отговори на фашистите с Войнишкото възстание и Септемврийското възстание, разгромени от фашистите... След ВСВ им отговори със строгият и справедлив Народен Съд, от който имаше до ден днешен 78 годишен мир... С, какво, ще отговорим на новите фашисти, зависи от нас.... Ако все пак, не се вразумят... ===)))
25
1
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Преминаването на Лукойл в неруски ръце също е възможно... - на Иван Костов да му изсъхне ръката, с която подписа...
24
1
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Преминаването на Лукойл в неруски ръце също е възможно... - на Иван Костов да му изсъхне ръката, с която подписа...
23
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Преминаването на Лукойл в неруски ръце също е възможно...
22
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рафинерия създадена да работи с уралс да премине на бренд е все едно да имаш дизелова кола и да я зареждаш с бензин..
21
8
 
27
 
! Отговори
ГМО правителство преди 8 месеца
Руски петрол няма да внасяме.Ще внасяме пак руски но със демократични примеси / по скъп/ и малко молекули европейски ценности. Всичко друго е АЛА БАЛА.
20
7
 
18
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
На България винаги са им били проблем продажниците, които все пак Народа ги избира под една или друга форма.... Справка ПСВ, национална катастрофа, ВСВ, национална катастрофа, ТСВ, национална катастрофа... Вие с ващо гласуване и най вече Негласуване, пак си ги избрахте.... Така, че сега, ще им сърбате попарата.... ===)))
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тъй,тъй,възможности бол ама нейсе,едни от тях бяха да си затворим предсрочно четири блока в АЕЦ Козлодуй и да си затрием полуготовият проект за строителството на АЕЦ Белене,а сега като спрем да потребяваме и по евтиният руски петрол и газ,хептен ще цъфнем и още ще завържем!

Спонсорирани публикации