Обществото се успокоило и приело коалицията, 20% е доверието в правителството

Радев остава с най-висок рейтинг
151
Обществото се успокоило и приело коалицията, 20% е доверието в правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„С 20% доверие се ползва кабинетът, като това не е висока стартова позиция, за който и да било кабинет, но от друга страна трябва да се имат предвид разбира се обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение“. Така  коментира социологът Добромир Живков новото проучване на „Маркет ЛИНКС“.

Резултати са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото.

„Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни“, добави социологът.
Доверието в институциите също бележи леко повишение от 9% вече имаме 11% по-висок рейтинг на Народното събрание.
 
„Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области“, добави Живков.

На ниво доверие към личности президентът запазва позициите си.

„Има специфики и нюанси. По настоящем президентът се движи около един паритет условно казано. Тоест едно разделение в обществото има по отношение на неговата оценка. Трябва да припомним, че това е много различна картина от тази, която наблюдавахме да кажем около избирането на президента, когато отново имаше резултати от над 50%. В този смисъл такъв един обществен консенсус по одобрението на президента изглежда изгубен. Държавният глава сред едни печели, но сред други губи. Той провокира някакъв вид поляризация, която изглежда започва да влияе доста по-сериозно“, смята още социологът.

Двете фигури в новия тандем Габриел-Денков стоят от относително еднакво.

„Видимо е предимството на Мария Габриел, а това също е малко или много сигнал за това търсене на е позитивно развитие в българската политическа среда“, обясни Живков.

Според социолога обществото започва да приема коалицията, която ни управлява.

„Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области“, каза още Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Коя дата е? преди 8 месеца
Чакай, да се ощипя, да не би да сънувам, че е 1-ви април? Вицът изобщо не е смешен, "социолози" и "журналисти". Копаете дъното. Ако мислите, че някой ви вярва и не знае, че правите тия "социологии" за да подготвите населението, та като минат изборите с "нащо МВР" да кажете "ето, познахме" и така да мине операцията. Няма да стане. Някой ден всеки си плаща за стореното - добро или лошо. Дано се осъзнаете и спрете с лошотиите, защото отдавна, много отдавна прекрачихте границата.
131
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 8 месеца
Успех на правителството най после имаме истинско парламентарно правителство Подкрепа
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
#Оставка!
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
20% доверие си е живо недоверие! Направо бие на нелигитимност.
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кви 20 процента бе, може ли човек да има вяра в калинки и престъпници, какво доверие какви 5лв?!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Господинът е решил по начин, известен от памтивека, и той да позахлеби. Винаги има такива блюдо(да не пиша друга дума)лизци, подскачащи покрай властта, чакащи похвала или нещо да им подхвърлят. Едва ли има човек в страната, дето да не е наясно по тоя въпрос. Ама, повЕрвахме му на Живков.
126
1
 
10
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
20 % подкрепа е равносилно на пълен провал !
125
0
 
5
 
! Отговори
Ади преди 8 месеца
До УмникГ-н ът Живков ще обърне внимание единствено на тези, които му плащат. Него дори не го интересува какви простотии стоят под това, под което се е подписал - позор е мексо казано, това е дупедадство - да го четат родителите му.
124
1
 
8
 
! Отговори
Ади преди 8 месеца
До Анонимен 120 -"Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области ?!?! Кой е този, който говори какво виждам аз като БЪЛГАРИН ???!!! Позор за туй същество Добромир Живков. Според него "обществото започва да приема коалицията, която ни управлява" - на коя планета живееш или по-точно кой те финансира да пишеш такива глупости...
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз вярвам в г-жа Гаргамел!
122
1
 
15
 
! Отговори
глупости преди 8 месеца
20%, ама от 1012. Смех! Това са 202 евентуални избиратели. И най-важното тези 1012 анкетирани са специано избрани, според нагласата. И пак са само 20%. Не ви се получава платени манипулатори!
121
1
 
12
 
! Отговори
Умник преди 8 месеца
Г-н Живков, а не ви ли се струва , че в обществото цариБЕЗНАДЕЖНОСТ! Моля, при следващо проучване, обърнете внимание на това предположение!
120
1
 
13
 
! Отговори
Главанак преди 8 месеца
Мафията си има държава! И ако някой не е разбрал това, значи или изобщо не мисли, или вярва в извън земни! Няма да се изненадеме, ако сега Черепа и най- големия мафиот в страната се прегърнат, независимо от обвиненията за дадени и приети 60 млн. лева!А правителството отчита напредък, според социолозите, разбира се! Абе вие, както е казалИванчо, на тъпана ли вярвате, или на.....си!И малкото останали овце в страната не ви вярват!Позор!
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия ще си пребъде за разлика от претъпото бг
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е колко е 20%от 2% таман нищо
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Авен,Дерипаска,Милер,Абрамович, Чорни,Розенщайн, са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия български гражданин!
116
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Писна ми от придворни социолози на ГЕРБ.
115
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Местните избори ще покажат дали обществото се е успокоило и приело коалицията/сглобката/,а не поръчковите "изследвания".Избирателят ще накаже Шарлатаните за предателството.Вместо да хванат шпаклата и да изчегъртат ГЕРБ,те хванаха сапуна и изпраха ББ.Вече няма пачки,кюлчета,къща в Барселона и мис Бикини.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да бе 20%, да не са повече? галъп ли ги сметна?
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
116- ПРАВ СИ НЯМА ОБЩЕСТВО- АКО ИМАШЕ НЯМАШЕ ДА РАЗРЕШИ БОЖКОВЦИ- ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ДА ОГРАБЯТ БЪЛГАРИЯ А НАРОДА С 2.3 ДЛ ЗАПЛАТА- МРАЗИМ ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ КАЦАМУНЧЕТА И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ. ПРЕДИ ДЕЦАТА ИМ ПОЛУЧАВАХА НАРОДНА ПЕНСИЯ ДО ТРЕТО КОЛЯНО И ПО СВАТСТВО- СЕГА ИМАТ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА.