Кметът на Русе: Гръмотевичната буря изненадала треньорите

Ще има спешна проверка на стадиона в Русе, каза Пенчо Милков
31 авг 2023 09:14, Анисия Иванова
23

В тежко състояние и опасност за живота е едно от децата, които бяха поразени от мълния в Русе.  Вчера едно дете загина след удар от мълния на стадиона в града. След случилото се общината започва спешна проверка.

"Всички се молим за детето, за което се борят медиците в града. Дано има възможност да го спасят, да бъде здраво. Проверка ще бъде назначена. Стадионът е нов и е на концесия от 2018 година, съоръженията са новоизградени, концесионерът е имал задължение да ги изгради. Отделно ще направим опит да подкрепим семействата с психологическа или друга помощ", каза кметът на Русе Пенчо Милков в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че многократно е разговарял с концесионера, както и с говорителите на лечебните заведения.

Още по темата

"Концесионерът твърди, че сградите около стадиона имат гръмозащита и лампите, които са на стадиона, на помощните игрища, са задимени съобразно изискванията от нормативната уредба. Днес ще назнача проверка за това", допълни Милков.

Той отправи послание към концесионера и футболния клуб да излязат и да обяснят цялата информация, която имат.

"Смятам, че ще има доста проверки и от други контролни органи. Моето послание е концесионерът да излезе и да покаже информацията. Установил съм комуникация с футболния клуб, питал съм кой треньор е бил, как е установен тренировъчният процес. Отговорът, който ми се каза, че не е необичайно да се тренира футбол при дъжд. Съобразно това те нямат практиката да прибират децата, когато завали, и гръмотевичната буря ги е изненадала. Това е нещастието, но те трябва сами да излязат и да обяснят", категоричен е кметът на Русе.

По думите на Милков оцелялото дете остава в тежко състояние, а лекарите продължават да се борят за живота му.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: детекметРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изненада ви всичките май.. все ви "изненадва"..
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен 19 Дано да не ти се наложи някой ден да изпаднеш в ситуацията на треньора .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не искам да съм на мястото на треньорите , но не искам и да съм на мястото на родителите на пострадалите деца . Както казваше дядо ми " Когато се обърне каруцата , пътища много " .
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този треньор сигурно за пръв път вижда гръмотевична буря по време на дъжд ! Сега трябва да изгние във затвора, и при всеки дъжд, да го изкарват насила на двора - някоя мълния да го шибне в тъпата глава !!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
17 с логиката не си добре,това са деца и моментално,треньора,е трябвало,да прекъсне тренировката веднага,за това той има косвена вина.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е по тази логика , да се прибират играчите при дъжд , то и официалните мачове трябва да се прекъсват . Не обвинявам треньорите . Всичко се е развило много бързо. През лятото имаше случай на дете в Бургас . За него трябва ли да обвиняваме родителите , че са стоели на плажа до последно ? Т.е. никой не е застрахован,и да се молим за детенцето , което е в реанимация.
15
0
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 8 месеца
Мълниите се привличат от движещи се обекти, затова и децата са я прилекли!Може да играят в дъжда, това е добра практика също, но да няма гръмотевична активност.Нищо не е по-важно от здравето и живота им!Много съжалявам за загиналото детенце, а другото дано го спасят!
14
0
 
13
 
! Отговори
гръм удари спорта преди 8 месеца
Треньори, спортове, фондации, а спорт няма вече.Пускаш тв и виждаш само да ти продава някакви хазартни неща един дядка дето спечелил златна топка през 20 век.
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русенлии са бавноразвиващи се.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Треньорът е закъснял с прекъсването на тренировката. Много е трудно да има разписани ясни правила кога точно да се случи това. Та всичко остава на субективното решение на водещия заниманието. В случая е сбъркал фатално.
11
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
През 1998 година октомври, мълния избива всичките 11 играчи на Демократична Република Конго по време на мач, включително 30 души от феновете... Играчите на противника, всичките остават непокътнати...
10
1
 
11
 
! Отговори
русенка преди 8 месеца
Моля за поне малко смирение и състрадание в този момент. Със сигурност мога да кажа обаче, защото бях на близо, че преди тази мълния, която лично видях, поне 10-15 минути преди това имаше още няколко силни гърмежа в града, които чух и разтърсиха блока, в който живея и е до стадиона. Дъждът заваля след този силен гръм на стадиона. Не обвинявам никого, но при по-вече предпазливост е можело да приберат децата в съблекалните по-рано.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Другия път ше бягат от гръмотевици
8
8
 
3
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Не е виновна мълнията а обувките на децата. Имат метални бутонки които привличат мълнията. Има много случаи с ударени от мълния на стадион. Тези с пластмасови обувки не привличат мълнии.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като ги знам кво са чичаците и какъв беше моя даскал по физическо, хич не ги е изненадала бурята. Имало е: "Ти сега мъж ли си или някаква женичка, че един дъжд да те плаши" ; "Я гледай Меси и Роналдо как играят в дъжд. Ако искаш да си като тях и ти така ще правиш" и т.н.
6
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
За концесионерите, незнам... Просто игрището е голямо и няма, как да ги спасят гръмоотводи... Преди години светкавица уби маса футболисти, на футболен мач някъде в Африка мисля, че беше...
5
3
 
8
 
! Отговори
до Нане преди 8 месеца
Виновни са и треньори и концесионерите на имота.
4
1
 
16
 
! Отговори
Па те преди 8 месеца
Синоптиците бяха сложили жълт код. Как изненадани?
3
0
 
18
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Ако не са ги прибрали веднага, кат е загърмяло, тренерите са виновни... Има много жертви по стадионите по цял свят при гръмотевични бури, включително и в България имаше подобен случай преди години... Бог да прости починалото, другото дано да оцелее... Страшна трагедия...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
все нещо ги изненадва тия. Фандъкова я изненадва снега, нищо че има прогноза отпреди две седици, тия ги изненадали бурите, нищо че и тя беше прогнозирана от миналата седмица.