Защо ядем най-скъпото свинско месо в целия ЕС?

Според финансовия експерт Борис Петров цената на тока ще падне след 2025 г.
21 сеп 2023 21:32, Красимир Ангелов
61

"Успешната формула се нарича конкуренция - отвореност на икономиката, работещи институции, включително съдебна система, защита на правата на собственост и на договорните задължения. Това са основните слабости на нашата държава и основната причина ние да наваляваме рейтинга си", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

"Германската икономика е в слаба рецесия в момента. Засега е рано да говорим за рецесия и у нас. Действията на ЕЦБ комуникира, че лихвата ще се запази за дълго време. Бъдещите повишения ще бъдат много премерени. Виждайки риска за рецесия в Германия, ЕЦБ ще бъде много предпазлива и едва ли ще повиши отново лихвите", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петров заяви, че е възможно да намалеят цените на хранителните продукти. Той отбеляза, че слънчогледът е с 50% по-ниска цена от миналата година, а тези на пшеницата са с 40% по-ниски. Свинското месо в България е с най-високата в целия ЕС. Гостът си зададе въпроса дали нашият пазар работи достатъчно конкурентно, за да свалим цените достатъчно.

Борис Петров засегна и темата за протеста на земеделските производители.

"Моят анализ е доста прост. Исканията им няма да ги коментирам, икономическата позиция е ясна. Ние сме член на ЕС и нямаме причина да караме нашите потребители да плащат по-високи цени за удоволствието на една или друга група хора от обществото. Бедният човек плаща допълнително премия за това, че те си продават суровината не на външния пазар. Въпросът е да си отворим границите за конкурентен внос и те сами ще бъдат принудени да си продадат суровината", категоричен е той.

За решението на парламента за руския петрол - финансовият експерт сподели, че му се вижда като неприятно съвпадение на обстоятелствата.

"Риск е да нарушим линията на предлагане и се надявам този риск да е премерен. Аз не съм привърженик към използването на цените на суровините за оръжия и за политическо влияние. За да ви отговоря дали ще се повишат цените на колонка, трябва да знам колко е обемът на суровия петрол в рафинерията", заяви Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
17
 
! Отговори
До2 преди 7 месеца
Никой не те задължава да купуваш пластмасови домати , купувай си български ...замисли се защо е така , и защо държавата не дотира зеленчукопроизводителите , справедливо ли се разпределят субсидиите от ЕС и още и още?
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв е тоя пишман експерт? Токът щял да поевтинее със зелени политики буахахах.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кукуруззът е скъп, трябва да вмесем евин от Папуа Нова Гвинея.
4
3
 
8
 
! Отговори
зърнарите преди 7 месеца
питайте свинарите :)))
3
2
 
14
 
! Отговори
Лесен отговор- преди 7 месеца
политиците ни ядат риба тон,сьомга и черен хайвер и не ги вълнува цената на свинското,от него се дебелее.А дебелината на нашите политици не е от качеството на храната им,(тя е висококачествена),а от количеството,от преяждане.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Именно,ние сме член на ЕС а Укропия не,следователно няма как нейните стоки и продукти да безпрепятствено на наша територия,най малкото те трябва да бъдат обмитяване подобаващо!Цените на месото а и не само на него са такива,защото в България няма нормален пазар а картели на всеки ляв крак!Относно поевтиняването на електроенергията от 2025 година,по скоро ти ще забременееш отколкото това поевтиняване да стане реалност!Абе откъде ги изкопавате такива Шпешиалисти та им давате и трибуна за изява?
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е скъпо и вносно.Няма нито мирис,нито вкус.Примерно вносните домати са си като пластмаса.