Защо ядем най-скъпото свинско месо в целия ЕС?

Според финансовия експерт Борис Петров цената на тока ще падне след 2025 г.
21 сеп 2023 21:32, Красимир Ангелов
61

"Успешната формула се нарича конкуренция - отвореност на икономиката, работещи институции, включително съдебна система, защита на правата на собственост и на договорните задължения. Това са основните слабости на нашата държава и основната причина ние да наваляваме рейтинга си", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

"Германската икономика е в слаба рецесия в момента. Засега е рано да говорим за рецесия и у нас. Действията на ЕЦБ комуникира, че лихвата ще се запази за дълго време. Бъдещите повишения ще бъдат много премерени. Виждайки риска за рецесия в Германия, ЕЦБ ще бъде много предпазлива и едва ли ще повиши отново лихвите", коментира експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петров заяви, че е възможно да намалеят цените на хранителните продукти. Той отбеляза, че слънчогледът е с 50% по-ниска цена от миналата година, а тези на пшеницата са с 40% по-ниски. Свинското месо в България е с най-високата в целия ЕС. Гостът си зададе въпроса дали нашият пазар работи достатъчно конкурентно, за да свалим цените достатъчно.

Борис Петров засегна и темата за протеста на земеделските производители.

"Моят анализ е доста прост. Исканията им няма да ги коментирам, икономическата позиция е ясна. Ние сме член на ЕС и нямаме причина да караме нашите потребители да плащат по-високи цени за удоволствието на една или друга група хора от обществото. Бедният човек плаща допълнително премия за това, че те си продават суровината не на външния пазар. Въпросът е да си отворим границите за конкурентен внос и те сами ще бъдат принудени да си продадат суровината", категоричен е той.

За решението на парламента за руския петрол - финансовият експерт сподели, че му се вижда като неприятно съвпадение на обстоятелствата.

"Риск е да нарушим линията на предлагане и се надявам този риск да е премерен. Аз не съм привърженик към използването на цените на суровините за оръжия и за политическо влияние. За да ви отговоря дали ще се повишат цените на колонка, трябва да знам колко е обемът на суровия петрол в рафинерията", заяви Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
10
 
! Отговори
Гaля oт nocoлcтвoтo преди 7 месеца
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй шe яgeтe!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавна политика е да съсипят окончателно животновъдите!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами вие си направете сметка, защо почти всички /да не кажа и всички/ преработватели на свинско не гледат собствени животни.
24
2
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Само преди месец установих лично, че нафтата която заредих на бензиностанция на Лукойл в България е чувствително по-скъпа от тази на бензиностанция на Лукойл която заредих в Словения и в Хърватска има на Лукойл но там не съм зареждал и не зная /вероятно и там е по-евтино/ ! Как така става, че гориво доставено на 1000 км е по-евтино от продавано на место ? Хайде докажете ми, че не сте пррости !
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При цена на фуражите над 70ст. / а по - добрият над 85/ как може да е евтино?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че то в България 99% от свинското е внос! Този отрасъл отдавна го съсипаха и продължават да съсипват и малкото интусиясти!
21
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Защото продължаваме промяната!!!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами питайте търговците които слагат над 100% надценка от цената на производителя! В момента изкупната цена на свинското е без пари.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искат да кажат,че много малко зърнари са си продали миналата година на добри цени реколтата си от зърното и са получили средства да засеят зърно за тази година,а голяма част са задържали зърното по складове и не получили средства за засяване на зърно за тази година,но пак са имали средства и зърно естествено щом са го държали в складове за да засеят за тази година,че да получат реколта с надежда удвоена за добри цени сега,но уви и сега превят стачки и протести вдигат многото излезли с техниката.
18
4
 
9
 
! Отговори
Безимен. преди 7 месеца
Защо купуваме самолети на 3 цена??Сега и джипки на 4 цена! Вие за едно свинско сте се загрижили! Беден народ богати държавници.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя е експерт колкото аз съм космонавт!
16
7
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 7 месеца
Как така е паднало ? Защо не е паднало във всички други бивши соц ? Причината не е в "падането", а в това, че продължават да ни управляват комунисти облечени в различни партийни "костюми" които контролират "разложените" български мозъци спрели да мислят и ти си доказателство за това ! Комунистите всячески пречат на демокрацията и живота за да продължат да обират държавата, но това не е за разбиране от пRости контролирани глави !
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ядем най-скъпите храни, защото производството спадна 10-20 пъти в сравнение с 1987 година.
14
4
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
А нали не искахте евтино зърно от Украйна и си искате скъпото българско задържано в складове за по-големи печалби на "майбасите", какво сте ревнали сега, че свинското е скъпо ? Скоро и олиото ще вдигнат в което ще пържите скъпото свинско за да има "равноесие", нали така искахте ?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото ако е евтино, бизнеса ще фалира..
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото е гадно!
11
4
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 7 месеца
Защото сте пр***сти ! Защото подкрепихте "майбасите ! Защото ви манипулират лесно, например в шоуто "Сделка или не" нали уж нито водещият Ненчо Балабанов, нито банкерът знаят сумтте в кутиите, защо му е на Балабанов тогава слушалка в ухото след като има телефон за връзка с банкерът ? Това е най-простия пример който ви давам да измамите и манипулация ! Защото имате в магазините ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ за какво ви е евтино свинско ?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не само месото, а всичко в България е в пъти по скъпо от другите държави на ЕС. Да живее спекулата на алчните производители и търговци които надуват цените и обират хората я България. Едни обедняват, а други забогатяват незаконно и лошото е че има балъци които купуват като за последно.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борис Петров можеше да стане шеф на БНБ, много знае човека.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото имахме социализъм,АПК и стопанство и хранехме половин СССР а тука всеки си гледаше животни,държавата те стимулираше и не ядехме ГМО месото на Европа а даже изнасяхме животни за арабите.Като искахте Европа и демокрацията и да пътувате сега ще ядете и скакалци и химия