Василев: Социалните пакети на миньорите - 140 бона на човек

Стандартните пакети са 24-месечни
Обновена: 29 сеп 2023 17:29 | 29 сеп 2023 17:29, Стела Стоянова
63
Василев: Социалните пакети на миньорите - 140 бона на човек
Снимка БГНЕС, архив

"Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим оставащите средства по Плана за справедлив преход. Миналата година загубихме над 100 милиона, защото планът не беше изпратен. Стандартните пакети са 24-месечни. В България обсъждахме с парламентарните партии, че те могат да бъдат до 36 месеца. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 - 150 000 на човек, на работник".

Още по темата

Това каза министърът на финансите Асен Василев след извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема беше съдбата на въглищните централи.

“От 2019 година датата 2038 е записана в нашето законодателство в енергийната стратегия, приета от тогавашния парламент. Това е датата, в която България трябва да затвори своето въглищно производство. Тази дата се запазва. Тя не е променена. Това, което виждаме в момента, в рамките на тази година е, че мините и ТЕЦ-овете са изправени пред финансови проблеми, защото себестойността на електроенергията, която произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. Тези проблеми само ще се задълбочават в бъдеще!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: миньориАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
1
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
Щат не щат тока който ще произвеждат е нерантабилен пред веи. Даже толкова евтино излиза пък частни възобновяеми централи задоволяващи нуждите на единичните бизнеси. Че издръжката на общата преносна мрежа се застрашава от липса на ползватели и приходи. Ако говорим за реални проблеми с възобновяемите микромощности то точно това е. А не какво ще правят работници от фалиращи предприятия.
58
3
 
4
 
! Отговори
До До 55(57) преди 7 месеца
Не може, няма как, неуразумяно чедо. Има си работа, като миньорската, сервитьорската, програмистката, която не търпи *** изказвания като твоето. Иска си физически труд. И не, не можеш да "махнеш" всеки. С едномесечно обезщетение. Имаме служители, които са при нас вече 15 години. Ключовите. В добро и зло. Защото не сме социопати. Като теб.
57
3
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 7 месеца
Ще разпределиш работата на останалите хора. Много си неадекватен. По-добре замълчи. Можеш да махнеш всеки с едномесечно обезщетение.
56
1
 
5
 
! Отговори
лъжа и празни обещан преди 7 месеца
азбира се, че са лъжа и празни обещания
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не могат да ви уволнят само с предизвестие, ако ви съкратят, не може да е проформа - не могат да назначат друг служител на вашето място поне три месеца. Ако ви уволняват дисциплинарно - делото е почти като наказателно. Ще го спечелите. Ако ви освобождават по инициатива на работодателя - четири заплати.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Dnes.bgТЪРСЕНЕДНЕС | 97НАЧАЛОБЪЛГАРИЯОБЩЕСТВОВасилев: Социалните пакети на миньорите - 140 бона на човек17:2929.09.2356Снимка БГНЕС, архив"Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на Европейската комисия утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим оставащите средства по Плана за справедлив преход. Миналата година загубихме над 100 милиона, защото планът не беше изпратен. Стандартните пакети са 24-месечни. В България обсъждахме с парламентарни
53
2
 
3
 
! Отговори
До Работещите! преди 7 месеца
Освобождават в частния бизнес без обезщетение само неграмотниците. Не могат да ви уволнят само с предизвестие, ако ви съкратят, не може да е проформа - не могат да назначат друг служител на вашето място поне три месеца. Ако ви уволняват дисциплинарно - делото е почти като наказателно. Ще го спечелите. Ако ви освобождават по инициатива на работодателя - четири заплати. Ако имате отпуски, които не са ви изплатени при напускане, а не сте ги ползвали - съдете работодателя. Адвокатът ще ви каже как.
52
0
 
4
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Апъ ако некой види 36 заплати... Това е кат се едно да е получил от умрел писмо... ===)))
51
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ: разбира се, че са лъжа и празни обещания, все пак именно дон Боко тиквонис олигофренакис лично ги обеща, значи вече е измислил как да ги открадне.
50
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 7 месеца
До българин. Къде виде в тецовете добри стари времена. Двете "американски" Марици са строени преди 15-20 години. Някой като ви набие неква глупост в главите и я пилите под всяка статия. ТЕЦ Марица изток-1 е завършен през 2006та на мястото на стар неработещ ТЕЦ. ТЕЦ Марица изток 3 е с 2 работещи блока и двата са изградени на практика на ново от Италианската фирма Енел като проекта е приключен 2009та. ТЕЦ М2 може и да има нещо от старото време, но важното - тубините са Тошиба и са нови
49
0
 
4
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Ти юнако знаеш ли за, колко време се строи един АЕЦ... ===))) и кой капацитет в България, ще го построи... Те едни павета не мож да наредат...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С кеф бих гледал как закриват американската Марица. Българската пък е с раздут щат и все е на ръба на загуба. Ако в планът се заложи да се построи нова АЕЦ съм за затваряне на мините. Ако обаче разчитаме на някакви панелчета и вятърни централи тогава няма как да подкрепям спирането на въглищните централи.
47
0
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
Тези пари са само химера
46
2
 
2
 
! Отговори
До До 42 преди 7 месеца
Нали ти писах, господинчо. Ако съкратиш щат, трябва да не наемаш служител поне три месеца. Що касае бачкатори - няма как да не наемеш. Иначе ако съкратеният заведе дело, ще го спечели, защото е незаконно уволнен. И дължите заплатите за всички месеци, през които е бил уволнен незаконно. И го възстановяват на работа. Не питай старило и четило с опит от фирма с 10 души, а питай патило. Нищо не разбираш.
45
2
 
10
 
! Отговори
До 42 преди 7 месеца
Толкова си юрист. Съкращаване на щата (уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 2) - 1 заплата обезщетение и още една, ако не се намериш работа в рамките на 1 месец.
44
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Почва да ми писва от тия еврогейщини.Изобщо в ЕС управниците не знаят какво правят и в крайна сметка ще стигнем до просешка тояга.Специално енергетиката-благодарение на добри стари времена имаме някаква база но ЕС упорито иска да я унищожи като непрекъснато крещи демокрация, зелена сделка.Мисля че е крайно време да се опълчим срещу ЕС-в крайна сметка глобата ще е по малка от печалбата на енергийните дружества.Аец Козлодуй не трябва да се затваря ами и затворените блокове да се отворят.Иначе лошo
43
2
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Това е дискриминация на база работна позиция! Защо бай Иван да заслужава, а бай Петкан не? Нещо БХК? Нещо синдикати? Защо една чистачка или един общ работник като напускат да не получат от държавата 36 заплати? Те не са ли хора? Хайде сега всички на протест, че искат като миньорите! Сега е момента да запалим тиквата и лакейте му!
42
3
 
5
 
! Отговори
Юрист -трудово право преди 7 месеца
Не можете да освободите служител само с предизвестие, но без други основания. Той може да напусне с предизвестие. Особено ако вече е минал изпитателният срок, през който можете да го освободите с уведомление с незабавно действие. Ако го съкратите, после трябва поне три месеца да не наемате служител на същата длъжност. Ако го уволните дисциплинарно - съд на три инстанции. В 90% дисциплинарното пада.
41
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
И защо само за миньорите? Останалите не сме ли хора? Да се приеме за всеки работещ, че когато фирмата се закрива държавата ще плаща по 36 заплати! Да живее цоцализма и ние покрай него!
40
2
 
3
 
! Отговори
До До 33(34) преди 7 месеца
Ами хайде цитирайте го, де. Ние го направихме: КТ, чл. 331, ал.2 - "Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното". Това, че сте неграмотен/а и явно са ви прекарали предишните ви работодатели си е за ваша сметка. Има много основания за прекратяване на трудов договор, сега коментираме "по инициатива на работодателя". Не съкращаване, не дисциплинарно уволнение.