Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО

България не губи отбранителната си способност с ракетите за Украйна
30 сеп 2023 22:30, Стела Стоянова
108
Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО
Снимка БГНЕС

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви пред БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени,те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Много ясно преди 7 месеца
Не са, защото могат да свалят и демократични самолети. Американските системи не работят срещу американски самолети. Защо мислите Турция си купи комплекси от Русия?
81
0
 
5
 
! Отговори
глупости преди 7 месеца
...........тоя е тъ***пак е един голям лъжец и манипулатор..............майната му!!!
80
0
 
5
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 7 месеца
Опитайте се да не лъжете поне за един ден!
79
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
Кво иска да каже и тоя ИХПЕРТ: На ракетите ни не става презерватива на НАТО. НАТО никога не искал такива простотии. Само нашите "иксперти" приказват и лапат хонорари. Тоя Божи Лов май работа през живота си не е видял от синекура.
78
1
 
3
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Божилов, прав си, ами ако ракетите имат система " домой" и изстреляна от Украйна реши да си дойде у дома какво става тогава? Две ракети изстреляни от САЩ по време на войната в Сърбия паднаха в центъра на София, това не беше ли ясен знак за възможностите на Русия?
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво - не са съвместими. А къде са "съвместимите", за да ги заместят?
76
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Смотлю ти пък много разбираш тролей блатен
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Асан а знаешли защо с 400 не застъпват на бойно дежурство в Турци и няма и да застъпят никога ? другарю жокер за копейки и тем подобни анеби Поради същата в която СУ35 не постъпват на бойно дежурство в Китай взехаги само заради двигателите и 400 бр пето поколение J20 пускат е и Турция пуска доста НОВО СВОЕ не са имстигали някой компоненти
74
2
 
9
 
! Отговори
Смотлю преди 7 месеца
Този шматаро--к го слушах по телевизията и по големи глупости не бях чувал някой да говори. Разбира от зенитно ракетни комплекси , като магаре от музика и прасе от кладенчова вода.Как все такива молоумни-ци ни пускат по телевизии и радиостанции да ръсят лъжи и да манипулират хората.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щото са криви! Правени в петък.
72
1
 
8
 
! Отговори
DMVPN преди 7 месеца
До 88 : Прав си знаеш ли защо? Защото няма генерал който да не е политически обвързан. Аз говорех за тези който не могат да вземат решения
71
1
 
20
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
Бъзилов, престани да ръсиш глупости и празни приказки ! Предадохте жяла България. Не остана вече нищо освен да си заложите вашите за***дници !
70
5
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 7 месеца
До DMVPN тва че на шкембелаците със зелени чорапи все им е малко, е едно, количеството пари, дадени от нато безвъзмездно за модернизация и унификация със стандартите на пакта е съвсем друго. даже и в днеса е писало за тва, ако знаеш как се ползва търсачка - отваряш и четеш.
69
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Мнениев украйна има достатъчно съветски образци зенитни ракети, които може да се използват и като тактически. с300 решава определени тактически задачи, и това че руснаците ги ползват вместо точка у означава, че или са намятали всички ракети с определен радиус, или че на фона на "всичко за фронта, висчко за победата" се случва неква тотална разсипия и сметката им не излиза отвсякъде
68
0
 
7
 
! Отговори
DMVPN преди 7 месеца
ДО 82КАЗВАШ РАДЕВ ТИ Е ВИНОВЕН, ВСЯКО ЕДНО РЕШЕНИЕ ЗА БА СЕ ВЗЕМА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, НЕ ОТ ВОЕННИТЕ. НИКОГА НЯМАШЕ ПАРИ ЗА АРМИЯТА , ЗА НОВА ТЕХНИКА И ЗАПЛАТИ, ПРОДАВАЧ В ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА ВЗЕМА ПОВЕЧЕ ОТ ВОЙНИК, СЕРЖАНТ ИЛИ ЛЕЙТЕНАНТ. БА Е ОСТАВЕНА НА САМОТЕК ОТ 30Г. И ТО СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО-ПИТАЙ СОЛОМОН - ТОЙ ЩЕ ТИ ОБЯСНИ ЗАЩО. И КАК С- 300 В ГЪРЦИЯ СА СЪВМЕСТИМИ ПЪК НАШИТЕ НЕ?
67
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
те на служебните нато им даде 300 милиона ойро за унификация, ама тва е друго.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и ти си несъвместим със здравия разум, ама козяци са наредили да ти се дава ефир!
65
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Тоя не знае какво говори. Ракетите не били съвместими със системите на НАТО...дотук ясно. Но не е ясно как в България не могат да се използват като се наложи едновременно с натовските системи,които все няма, а в Украйна може,въпреки че там има натовски системи? И иска да каже,че е оправдан риска да се стреля с неизправност ракети? После да не съобщават само,че руснаците стрелят със С-300 по жилищни блокове и детски градини,защото рискът е оправдан,нали?
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя заместник явно се радва, че сме нямали адекватна ракетна отбрана, а в момента ни обяснява, че сме и без нея.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и вие вече станахте несъвместими с българския народ, ама не ходите и вие в окрайна...