Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Манолов, вие от Подкрепа не стойте безразлични настрана от протестите на енергетиците! Става въпрос за енергетиката на. България! Двамата пришълци от Канада са дошли с ясна задача: да разсипвт всичко свясно,каквото има в България, да я обезоръжат, ако се наложи, да я вкарат в гражданска война и сетне си отиват. Оттук приобщиха Хр.Иванов,Атанасов, ББ и Пеевски и действат чрез депутатите от четирите управляващи партии: ПП,ДБ,ГЕРБ, ДПС.
253
2
 
9
 
! Отговори
Батерията преди 7 месеца
99% от фотоволтаиците НЯМАТ батерии, защото е много скъпо и сметката не излиза никак. Затова Асен Василев се напъваше с някакви аакумулаторни халета, които уж трябва да балансират системата. Истината е, че само ПАВЕЦ може да акумулира енергия от такъв мащаб, но ПАВЕЦ Чаира едва ли ще може да се отремонтира след саботажа, който му направиха. И един съвет - не пиши по теми, от които нищо не разбираш. Всъщност продължавай - малоумието ти искрено забавлява хората...
252
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Профсъюзната мафия ще загуби най-верните си членове.
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е Радева политика! И ала-бала. И вятър и мъгла.
250
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълни глупости!
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Глупости!
248
2
 
8
 
! Отговори
Пена преди 7 месеца
Манолов, *** мазен, намери си истинска работа!
247
2
 
7
 
! Отговори
Джо преди 7 месеца
И синдикатите са фалшиви в България
246
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата" - ___ - Спасявате дръжки! Къф синдикален лидер си уе! Нищо не разбираш от ситуацията! Или нагло лъжеш лузърите дето кесят като хамави по шосетата и проходите! Защо не им кажеш, че са ти наредили да бутате правителството! Въглищните ТЕЦ и без дръго ще ги затворят чорбаджиите им, без да им мигне окото, защото скоро няма да бъдат икономически ефективни. Тогава къде ще се скриеш другарю "енергетичен спасител"?
245
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
закривай заедно с тях и червените синдикати
244
4
 
13
 
! Отговори
Стефан Кръстев преди 7 месеца
Това, което очаквам е скоро след затварянето да се появи американски месия и да каже, че само за наше добро, а не да генерира големите печалби, ще надупчи Добруджа и ще започне да точи шистов газ - макар тази технология е многократно (може би над сто пъти) по вредна за природата от въглищата; ще зачестят раковите заболявания, ама медиите ще гърмят, че е заради изтънелия озонов слой. Фирмите ще са американски и украински, работниците ще са бежанци от Ирак, Афганистан, Сирия. Щото са по-евтини.
243
4
 
9
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Не стачкувахте, когато сглобката (ГЕРБ,ПП и ДПС) подари ядрени реактори на Украйна, сега не подкрепяте енергетиците и миньорите.................заслужавате токът да стане 10 пъти по-скъп и да стоите на тъмно и студено.................защото сте прости селяни!!!!
242
1
 
11
 
! Отговори
Без вятър и слънце преди 7 месеца
какво правите, бе, енергийните "гении" и разбирачи-енергетици???Ще духате на ветрогенераторите и ще светите вместо слънцето ли............да генерирате ток от фотоволтаиците................хаха..............много сте прости, ей, трябва да ви дадат Нобелова награда за тъ@@потия!
241
2
 
6
 
! Отговори
Без вътър и слънце преди 7 месеца
какво правите, бе, енергийните "гении" и разбирачи-енергетици???Ще духате на ветрогенераторите и ще светите вместо слънцето ли............да генерирате ток от фотоволтаиците................хаха..............много сте прости, ей, трябва да ви дадат Нобелова награда за тъ@@потия!!!
240
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правителството не е избрано от милиони хора, както лъжат краварофилите, а е избрано от част от 240 депутати в парламента.
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Откъде газта, ве, гении. Тази дето ще ти я докарат втечнена, ще струва майка си и баща си. С кой АЕЦ? С оня на който подарихме реакторите на укрите ли? Или другия дето остана само с два реактора заради американците.
238
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ на газ, ТЕЦ на битови отпадъци, Вятърна енергия, Слънчева енергия от батерии...
237
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Атомните електроцентрали, но нали подарихме реакторите от Белене на братята украинци, а Козлодуй не е онази, която беше преди. Като се спрат и ТЕЦ-овете, ще умираме от студ.
236
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скъпи енергопроизводители знаем , че акцията ви е политическо мероприятие, нагледахме се на зърно и зарзаватопроизводители , не ви вярваме и няма как да свалите правителство избрано от милиони хора, а до 38г ще измислят други алтернативи на енергия.
235
8
 
5
 
! Отговори
бивш работник Тец преди 7 месеца
каква руда какви въглища се говори някои въобще ще напише ли истината ,тези така наречени въглища са ниско калорични без мазут не горят,разходи за изваждането на тази как плюс обогатяването и с мазут може да си представите каква рентабилност има на тези цени на мазут