Протестите на енергетици и миньори продължават, обмислят по-мащабни блокади

Премиерът ги очаква в 16 часа днес, засега те отказват срещата
1 окт 2023 15:45, Анисия Иванова
204
Протестите на енергетици и миньори продължават, обмислят по-мащабни блокади
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков очаква в 16:00 часа в Министерския съвет среща с протестиращите енергетици и миньори. Засега министър-председателят има отказ от страна на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Представителите на ресорните федерации също отказват разговорите.

Протестиращите заявяват, че дават шанс на правителството до края на деня да преосмисли решенията си. В противен случай са готови за по-мащабни протестни действия.

Магистрала "Тракия" в района на Стара Загора остава блокирана, спряно е движението по Подбалканския път в района на Гурково, съобщи БНР.

Още по темата

Междувременно, протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори от мини "Отрит въгледобив" вдигнаха блокадата на пътя Кюстендил - Дупница. Протестът продължи около час и в него се включиха също граждани от Дупница и Бобов дол.

В двете посоки се образуваха колони от чакащи да се качат или идващи откъм автомагистрала "Струма" моторни превозни средства.

Организаторите казаха, че са се събрали около 200 коли, на място имаше изпратена полиция, до напрежение не се стигна.

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ "Бобов дол", като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала "Струма". Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре нови неща - ще видим в София ли ще е, тука ли пак започваме, но вече говорим за по-мащабни неща.

За срещата, предложена от премиера Николай Денков в 16:00 часа, каза: "Лично ние няма да отидем. Такъв е призивът на двата национално представените синдиката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
дали имаха 100 човека на едното място днеска... В момента точно 4-5 човека "мътят" цялата работа. след като видят че нямат повече личен интерес и те ще се махнат от там.
133
8
 
6
 
! Отговори
ВЪГЛИЩАТА СА МИНАЛО преди 7 месеца
С тези 20-30 заплати накуп, които ще получат могат да се преквалифицират и да завършат висше образование. Но изглежда причината да станат миньори - да копаят дупки и да ринат въглища - е интелектуален дефицит и мързел. Кой е казал, че имаме планова икономика като в тоталитарен режим и всеки се пенсионира на работата, която е започнал на 20г? От 30 години живеем в пазарна икономика и всеки работи това, което пазарът търси. Който не се адаптира в света, ще изчезне. Важи за хора и държави.
132
11
 
5
 
! Отговори
До "истината&qu преди 7 месеца
Това което излагаш в коментарът си е самата истина, но няма български думи с които да обясниш на глYпаци за да те разберат ! Това е проблемът в България, че мнозинството са глYпаци които са на "хранилка" от партии, като под хранилка разбирай контрол ! А пък този сайт е свърталище на "копейки" и фамилии които симпатизират на Путин от признателност, че след 09.09.44 г. комунистите не са ги избили защото не са биле умни !
131
8
 
11
 
! Отговори
Истината!!! преди 7 месеца
Истинският ужас на въгледобива! Какво означава добив на въглища: съществуващите въглищни мини унищожават земята и живота на хората; животните, замърсява водата и въздуха, причинявайки дълбоки здравословни и екологични проблеми!!!
130
1
 
3
 
! Отговори
Алооо многознайкото преди 7 месеца
с чуждите медии, масови поне едно заглавие, всеки може да напише "в чужди медии", но тези медии имат имена ? Аз не живея в България може пък да съм чел тази медия в която си прочел нещото !
129
7
 
9
 
! Отговори
НЕ на въглищата! преди 7 месеца
Призовавам правителството, частните компании и местни власти да спрат всички въглещни мини и да сложат край на смъртоносната зависимост към въглищата!!!
128
1
 
1
 
! Отговори
До 153 преди 7 месеца
Какво означава това ? Друго какво пише знаеш ли или дори не си имвиждал този текст а само под контрола на някой политик си "назначен" ?
127
0
 
4
 
! Отговори
В чуждите медии: преди 7 месеца
"Европейската комисия иска да види плановетеВъпреки протестите правителството на премиера Николай Денков иска да одобри плановете за затваряне на трите въглищни района днес, петък, за да не загуби финансиране за енергийния преход от Брюксел на стойност около 2,2 милиарда евро. Според Денков плановете на България трябва да бъдат представени в Брюксел до петък. Представители на миньори и служители на въглищни електроцентрали призоваха подаването да бъде отложено с месец, за да могат да участват в
126
1
 
3
 
! Отговори
В чуждите медии: преди 7 месеца
"В България миньори и служители в електроцентрали, захранвани с въглища, блокираха важни магистрали в петък, за да протестират срещу плановете на правителството да затвори централите като част от енергийния преход и опазване на климата. Те отхвърлят прозападното правителство в плановете на София за трите въглищни региона на страната. Българияиска да затвори въглищни електроцентрали и мини до 2038 г."
125
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направете барикади от стари коли и гуми и ги запалете. Кирил Петков от това го е страх
124
9
 
10
 
! Отговори
Не може така повече! преди 7 месеца
И в Полша бяха стачкували миньори, ама след смяната си и под земята в мините, цяла седмица. А нашите саботират работата на превозвачите и мнозинството българи! Баъгън вече.
123
6
 
8
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
както е тръгнало Динков и неговата клика ще разберат кон боб яде ли , турската партия - пъ***рди ли свИнкя в джамия
122
16
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 7 месеца
Миньорите да си стачкуват долу под земята в мините! Аман от изнудвачи за пари! И откъде ще дойдат тези пари - от нашите джобове, за да им напълнят гушите с по 36 заплати накуп, а една заплата тяхна е над 3 000 лв.!!! По-добре да ги пращат на Трудовата борса и там да им плащат обезщетения всеки мекец, като на всички останали без работа българи и да ги преквалифицират! С тях ще се занимаваме всеки ден, аман вече!!!
121
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПИЯНИЦИ АКТИВИСТИ НА БСП
120
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тея енергийни хрантутници искат да смучат до живот пари от хазната.
119
5
 
3
 
! Отговори
143, келеме преди 7 месеца
издухано, я кажи колко магистрали и пътища затвориха във Франция, и полицията мирно ли стои пред тези мюсюлмани там, че не се сещам да имаше бял на протестите им ? Явно си прав да се сравняваш с диваците !
118
10
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 7 месеца
Токът ще свърши, казанът празен ! Страхотна заплаха, типично по руски !
117
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГРАЖДАНИТЕ АКО СЕ ВДИГНАТ ЩЕ ИЗРИНАТ ТИЯ ПИЯНИЦИ ЗА ДВА ЧАСА
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков бързо отстъпвай поста на Баба Яга тя да се разправя с протестиращите.
115
8
 
3
 
! Отговори
Учещи се болка преди 7 месеца
Гледах ги как гонят Възраждане! Може би единствените, които биха им защитавали интересите! Има учещи се с болка и такива с много болка! Миньорите са от последните! Насила хубост не става! Сега с 36 заплати наведнъж данъците им стават други и социалните и другите застраховки влизат в друга данъчна рамка и от 36 заплати остава едно едночислено умножение на заплатите или си мислят, че няма да им събират данъци! Горките колко са опростяли!