Две седмици недоволство на енергетици и миньори: Ще има ли справедлив преход?

Синдикати, правителство и бизнес трябва да преговарят, призова Димитър Събев
12 окт 2023 11:42, Анисия Иванова
15

Две седмици продължава недоволството на енергетиците и миньорите. Блокадата на магистрала "Тракия" още не е вдигната. Равносметката за това време е: преговори, подписано споразумение, но все така неясен отговор ще видим ли енергиен преход и как може да се намери консенсус.

"Справедлив преход е възможен, Испания е пример за това - тя избяга от въглищната енергетика преди 20 г., а имаше по-голяма от българската. Хората са марширували до Мадрид, сега са по-доволни, намерили са алтернативни работни места, по-добре заплатени. Сега Испания е без въглищна енергетика", даде пример експертът от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев в студиото на "България сутрин".

По думите му част от испанците са били пенсионирани, други са влезли в индустрията за възобновяема енергия, трети - в локални бизнеси. Според него това следва да се случи и у нас.

"Колкото по-късно започнем, толкова по-трудно ще бъде. Става дума за 11-12 000 работни места, които със свързаните с тях са около 20 000. Когато Добрич мина от командна към планова пазарна икономика, бяха загубени 30 000 работни места, този град не е спрял да съществува. Има проблеми и недоволство, но някой има конкретен интерес те да не бъдат решени. Това са хора с много висока трудова дисциплина, това е златото на българската промишленост", подчерта гостът от БАН.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Събев коментира, че държавата не осъществява подкрепа на обикновените хора в моменти на преход, като този, когато се "маха гръбнака на региона".

"Хората легитимно са възмутени, тук трябва да е ролята на правителството - да кажат "ние ще бъдем с вас от първата до последната стъпка". Виждаме игра на развален телефон, българското правителство казва "пазарът ще оправи нещата", добави експертът.

Той изтъкна, че се губи ценно време за решаване на проблема, в което се прави противопоставяне.

"Синдикати, правителство и бизнес от сутрин до вечер трябва да преговарят какво е алтернативното производство, да се правят математически и компютърни модели как ще решат тези проблеми", призова Събев.

На първо време като ангажимент към рекултивацията той вижда дългосрочен ангажимент за около 3-5 000 души.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 6 месеца
До N:13.Ще ти кажа, щом искаш да знаеш как стигнахме до тук.Стигнахме до тук,благодарение на Драгалевския гърбав Ай дук .
13
3
 
3
 
! Отговори
Как стигнахме дотук преди 6 месеца
Откъде дойдоха проблемите с въглищните централи в енергетиката? От това, че Кирил Петков още като служебен министър подписа в Брюксел задължението България да съкрати с 40% въглеродните емисии. А изобщо не бяхме задължени това да го правим. И защо: защото щяхме да правим голям завод за литиеви батерии (пълна фантасмагория) и в тях да съхраняваме ток от перки и слънчеви панели. И сега цяла България ще плаща за тази г'лупост и алчност. За два милиарда от Брюксел жертваме бъдещето на енергетиката.
12
3
 
3
 
! Отговори
Пълна катастрофа преди 6 месеца
Енергийната политика на правителството на Денков е пълна катастрофа. "Франция обяви разкриване на 14 нови ядрени централи следващата година, а вчера МС обяви, че вади АЕЦ "Белене" от обектите с национално стратегическо значение и закрива проекта". "Германия отваря за тази зима въглищните си централи, а кабинетът Денков върви към закриването им у нас". Всичко си е точно така. ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС работят усилено за да превърнат България от износител във вносител на ток.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Ако бръкнете в джоба ми и на българите, аз ще съм от първите на кривонаредените павета" - 30 години ти бъркат на много по-дълбото и неприятно от джоба ти, но нищо не си направил. Стига се велича ...
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"миньорите в момента биват употребявани от мафията, не е в национален интерес да сме болна нация със най-мръсния въздух и скъп ток, с изостанало производство на енергия от 18-ти век!" - Въздухът е най-мръсен в градове каот София, не Раднево, освен това ако нашия ток е скъп, колко е "на север"? И каква енергия от 18-ти век те години? То и колелото е измислено пред 6000+ години, но никой не твърди, че новите коли са "технология от каменната епоха".
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще има кютек,ако не се разкарат от магистралите.
8
10
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 6 месеца
Адиоти а когато сняг забръска ще затворите тецовете и ще се топлите с европейски опорки.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Раздигайте ги тия дъмпели от пътищата и да отиват по селата си да работят. Търтоиди.
6
16
 
7
 
! Отговори
гтомн преди 6 месеца
погребаха българската енергетика
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дони. Ако не са "соц" не са ли "зловонни" ? Да си напрайм тогаа "западни" ароматизирани ? Или пак не стаа ?
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
3 дена ихо и накрая тихо - станаха безинтересни на медиите.
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ток откъде?
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
миньорите в момента биват употребявани от мафията, не е в национален интерес да сме болна нация със най-мръсния въздух и скъп ток, с изостанало производство на енергия от 18-ти век! Тези протести са в интерес единствено на мафията (русофили)
1
9
 
16
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
Ще има, условията са - поетапно затваряне на тия зловонни соц мегалити. Масови уволнения подходяща компенсация, но само ако са с ЕС пари. Ако бръкнете в джоба ми и на българите, аз ще съм от първите на кривонаредените павета и, Бога ми, почвам да вадя и да проветрявам всичко по Дондуков и царЯ! Тия шушляци да ходят да си бучат на ковачкия олигарх, ама немат толко топки, имат акъл и манталитет на бакшиши-копърки. В тая връзка Заара ще се нпълни с таксери, както гледам. Изходът е нова промиш зона