Половината от жертвите на пътя в София са пешеходци

Софтуерът на "умните" светофари не се поддържа
23 окт 2023 18:35, Стела Стоянова
33
Половината от жертвите на пътя в София са пешеходци
Снимка БГНЕС

Корупцията и проблемите, свързани с организацията на работа в различните институции, отговорни за безопасността на движение по пътищата, трябва да бъдат решени от правителството. Това каза пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

"Правителството отказва да се занимава с тях. Те прехвърлят проблема и казват – камери, повдигнати пешеходни пътеки, законодателство, по-високи глоби, но нито един от тези два проблема не могат да бъдат решени с мерките, които те ни предлагат. На бюрото на министър Денков стои от първия ден, в който стана министър-председател, пътната карта на Института за пътна безопасност, с която ние сме готови да поемем отговорността да намалим жертвите на годишна база с между 50 и 100 човека. Ако ние сложим ред на пътя, ще сложим ред в цялото общество“, каза Богдан Милчев.

По отношение на т.нар. “умни“ светофари в София, Богдан Милчев обясни, че са въведени през 2010 г.

"Оказва се, че при тази интелигентна транспортна система софтуерът не се поддържа, не може да се мине без човешкия фактор и тя не функционира ефективно", добави бившият шеф на КАТ-София.

По думите му, пешеходците в София са изключително уязвими. 50% от всички жертви на пътя са пешеходци, уточни Милчев.

"Няма град в Европа, в който в такъв процент да загиват пешеходци, което означава, че ние имаме проблем с инфраструктурата, имаме проблем с поведението на самите пешеходци, имаме проблем с поведението и контрола на самите водачи. За всичко това трябва накуп да се въздейства, да има програма, да се анализира", обясни Богдан Милчев.

Според него липсата на визия на тези, които управляват транспортната система, рефлектира върху това България да продължава да дава неприемливо много жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 6 месеца
Само в България като видят, че някой пешеходец се кани да пресича на пешеходна пътека се засилват за да минат преди него.
29
2
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 6 месеца
***, само в Португалия и Холандия не съм бил в Европа. При това масова с автомобил. Знам как е движението навсякъде! Повтарям ти, дори италианците спират по пешеходните. Това до Рим, надолу не съм бил, може и да е джунгла там
28
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Проблема е в ЧИПА НА БЪЛГАРИНА...докато хората не се уважават и дисциплинират на пътя,няма оправия!!! Колкото и полицай,камери и квото и да сложиш,диваци сме си и такива ще си бъдат и децата ви,защото няма личен пример ,а се показва простащина и арогантност на пътя!!Неможе на колона 1 км да им търикати да минава по кола,през кола и друг след него тарикат тръгва и всеки нахалства ,става задръстване и един час стоим ,а да си седеше мирен колоната бавно но вървеше...те това сме ***!!ЮНАЦИ !!!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проблема е главно във водачите на МПС, спираш не пешеходна, обаче примата отзад решава да те изпревари и сгазва пешеходеца!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма да оправдамам пияните и надрусани шофоьори, но кога ще проверяват и пешеходците, дори и загиналите при произшествие, за лакохол и дрога??? ѝнякои от псотрадалите нямат никакво оправдание за това, че са се опитали да пресечат в неподходящ момент, без да пазят себе си!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
камикадзета искаше да каже
24
0
 
8
 
! Отговори
Петров преди 6 месеца
този милчев и като катаджия не беше кой знае какво ама сега само глу по ст и плещи
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе кой се качи у кола тук,пениса му се уголемява,а акъла изчезва! Без кола и гадже не може да си намери и да разговаря няма за какво и въобще е друга ръка!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 22 Скрий се , овчар. Продължаваш да доказваш че Европа си я виждал само на картинки.
21
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 6 месеца
Мухаха, дори италианците спират по пешеходните. Да не си объркал Рим с махалата? В Европа и бой може да отнесеш, ако не спреш. Не рядко и чанти удрят по предните стъкла....
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма умни светофари в София. Има само светофари, които са обратното на умни.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 16 Ей левак,в Рим например на пешеходна пътека с пешеходци на нея не ти спира дори бус полицейски бус ( без включени сирени,буркани и прочие) Само не ми обяснявай сега,ама те италианците,нали... Нали говориш за Европа ( която явно си виждал само на картинка) Те да не са в Африка?
18
0
 
6
 
! Отговори
До Кон с татация преди 6 месеца
Добре си го казал! Същия този индивид като беше шеф на КАТ, всичко беше ОК според него. Нищо не промени...
17
2
 
9
 
! Отговори
Стресова ситуация преди 6 месеца
Късен следобед.Карам по бул.Мадрид в посока към кръстовището с Евлоги Георгиев.Скорост около 40 км/ч.На зебрата преди кръстовището видях,че няма хора.В този момент,от сянката на сградата вдясно,встрани от зебрата,притича жена за да хване трамвая в посока Подуяне.Още метър и тя щеше да се блъсне в колата ми от дясна страна,но аз щях да съм виновен.За щастие тя се забави,и така се спаси от удар и телесни увреждания,а аз от непредвидими неприятности и отговорности.Понякога,и внимателно да караш...
16
0
 
6
 
! Отговори
преди 6 месеца
ДА ВЪРНАТ МИГАЩИТЕ СВЕТОФАРИ И/ИЛИ БРОЯЧИТЕ!
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 6 месеца
А другите 50%?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който се ангажира че ще тури ред в София по отношение на автомобилния рекет срещу пешеходците,ще гласувам за него!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе за какви пет лева пак се говори!? Преди няколко лета идваха експерти от чужбина и констатираха че в София вместо пешеходците да са с предимство,е точно обратното! Ама това е правило от години в Европа! Шофьорите се съобразяват с пешеходците и няма равнопоставеност!!!Само тук е обратното на цивилизования свят!
12
0
 
5
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 6 месеца
Абе къде е диспута на Ваня Григорова с десните убовци - ДЕСАРА И МИСИРА? Що се крият като плъххх в брашно?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонименто краденето не може да се докаже, защото политиците ти работодатели си имат своите прегрупиращи се в съдебната власт която продължават да ополитичват и разбиват както и цялата ни държава и общество драгти тролееееъ