Културните дейци: Нямаме багери, блокираме институциите с книги

Заплатите на протестиращите са 1000 – 1300 лева
Обновена: 1 ное 2023 10:24 | 1 ное 2023 10:20, Елка Василева
29
Културните дейци: Нямаме багери, блокираме институциите с книги
Снимка: "Подкрепа"

Културните дейци излизат на протест пред Столичната библиотека на площад "Славейков", за да поискат от властта повече пари. Исканията им в 12 точки още миналата седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата.

Част от тях са работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лева, с 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 г., а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор. Готови са и на по-мащабни протести.

"Не може да правиш култура с хора, които мислят за прехраната си. Ние нямаме машини, нямаме багери, с които да затваряме улиците. Ще блокираме институциите, като наредим книги. Нека някой да стъпи през тях, да влезе и да излезе през тях", заяви пред БНР Кирил Бинев, който оглавява федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Ако дойдат политици на днешния митинг, няма да ги гонят, но ще си запишат техните думи, увери синдикалистът.

"Повече пари" е твърде общо казано. Този път искаме да ни дадат дата или схема, в която за определен период от време нашите възнаграждения да достигнат тези в сферата на образованието", поясни Кирил Бинев.

В образованието се завръщат млади хора, а от сферата на културата те изтичат, отбеляза той.

В момента заплащането на онези, които излизат на протест, е между 1000 и 1300 лева и според Бинев "постоянно ги застига минималната работна заплата". Затова настояването е "да бъде достигната заплата 2000 лева и изравняване на някои различия вътре в самите културни институти".

Кирил Бинев апелира министърът на културата да седне и да подпише колективния трудов договор като страна, а ако не може да поеме тази отговорност, ще се обърнат към премиера.

"В Кодекса на труда няма правни основания министър-председателят да подписва споразумения с миньори, енергетици, зърнопроизводители. Щом може с тях, тогава да подпише и с нас", каза Бинев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българи, умрете, сериозно, не трябва да ви има. Културата е на ценното на един народ, но вие, откъде да знаете. Калпаци нещастни
16
2
 
6
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
Правилно. Купувайте си багери и марш на къра да орете и берете. Стига сте ривали за заплати като повечето от културтрегерите само отключват и заключват едни къщи с мухъл
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кво общо има дтржавата с културата ? И защо данъкоплатеца трябва да плаща на някой културата ? Той холивуд фалира а ние още плащаме на културата . Кутурата да се развива на пазарен принцип .
14
0
 
0
 
! Отговори
едни седят с по преди 6 месеца
една книга и блокират съдебната палата . забелязани са и други седят с книги пред Пирогов . Даа
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АМИ ЗА ЦЯЛ ДЕН ВИСЕНЕ И НИЩО ПРАВЕНЕ В БИБЛИОТЕКАТА ТОЛКОЗ!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма пари за културата, има пари за фермата и мучащи дебеловрати пехливани
11
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 6 месеца
Е как така бе КТ ПОДКРЕПА, нали Ванчето Всичко е направила перфектно и сега иска да оправи и София !
10
2
 
4
 
! Отговори
без упойка преди 6 месеца
Деградация на една нация.В деня на будителите и"културните" дейци решиха да озлобяват..Малко ни са Радев, Корнито, Бойко, Славчо.
9
0
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 6 месеца
И какво свършиха културните институции ? Държавата е пропита от невежество, чалга и неграмотност. Все едно ги няма, а искат заплати...Не става така.
8
0
 
1
 
! Отговори
ееллееелеее преди 6 месеца
гражданската война иде . ще смъкнат кабинета . пари има . не е знаел финансовия министър . Културния Директор повече взима . да им даде по 40 заплати . ще повлияат на шенген и на изборите . кмета е с по голяма заплата . давайте . напред . хахаха
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чел съм спомените на един театрал в които човека си обяснява как по царско време е умирал от глад, но не се е отказал от театъра. Как са обикаляли села и градове с театъра и така са си изкарвали прехраната. Никой не е вземал държавна заплата. Сега всички искат на държавна хранилка. Остават на частно само бачкащите да се гърчат.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А тия които произвеждат, за да получават заплати за да плащат данъци за да се плащат заплати на протестиращите и отделно си плащат за да си купуват културата им като вземат по-малко кво прайм ?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
и мойте не са повече ,ама в частния сектор е така и минималната сега като стане 1000 ние пак няма да усетим, така че да си изработят повече
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Багеристи се търсят! Да станат багеристи и ще имат багери.
3
2
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Циркаджийските номера на дейците на " културата " , които злоупотребяват с това , че все още работят по договаряне с държавните институции са продължение на показност , която демонстрират от времето на социализма при другарят Тодор Живков . Всички хора се прехранваме по договаряне и работа с робовладелци или благодарение на близки и роднини . Не са те единствените които са живи .
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най много обичам културата и бахура!
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2 ти кога последно си ходил на театър, музей или галерия? Май никога... Ама гаранция си на всички концерти на пайнер.