Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите

До 4 месеца в сила ще влязат глобите за превишена скорост
Обновена: 23 ное 2023 08:51 | 23 ное 2023 08:19, Петър Бойчев
140
Внимание! Камерите на толсистемата вече засичат и скоростта на шофьорите
СНИМКА БГНЕС

Камерите на толсистемата вече могат да засичат и скоростта на шофьорите. За целта е разработен специален софтуер. Това съобщи пред БНТ директорът на БГ ТОЛ Георги Темелков. Той заяви, че очаква до 4 месеца в сила да влязат и глоби за шофьорите, засечени да карат с превишена скорост от толсистемата.

Предстоят промени, които ще бъдат внесени в Закона за движение по пътищата. Има консенсус между народните представители, защото темата е проблемна и трябва да се върви към правоприлагане в тази посока, обясни Темелков.

Покритието на камерите е в цялата страна, 24 часа в денонощието. Засичането на скоростта може да се извършва още от въвеждането на толсистемата, а България разполага с една от най-модерните системи в Европа, обясни още Темелков. В момента се извършва сертифициране на системата за засичане на средна скорост от Българския институт по метрология.
 
"По време на изпитването за 250 преминавания има около 45 нарушения със средна скорост от 120 км/ч", каза още Георги Темелков. Превишаването на скоростта по главните пътни артерии се следи в контролния център на БГ ТОЛ. 295 са камерите, които ще засичат скоростта.
 
Системата е интегрирана с МВР, Митниците и НАП от самото начало, т.е. има постоянен контрол от институциите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия уточни, че Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери. По думите му от МВР зависи кога ще започне да се упражнява този контрол.

„Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите, на теория това може да стане и днес – камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели“, поясни министърът.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента са около 696 млн. лева, отчитат още от тол управлението. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол са над 425 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
15
 
11
 
! Отговори
hfghfg преди 5 месеца
Трябват дисциплина и по-строги наказания!*** трябва да се научи, че правилата се спазват!Щом държавата казва, че ще караш с 90 - не може да караш със 120! Карай като си ербап, ама си плати!И дано върнат стария закон, където при +31 км над ограничението се отнемаше СУМПС!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 42 Браво!
39
3
 
11
 
! Отговори
Кривондел преди 5 месеца
Шофирането с превишена скорост става все по-трудно, а това ще удари и други отрасли от икономиката - продажбата на избушени от каране таралясници от премиум марки, чалгата...Време е за протест! :)
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма вече скрити полицаи в храстите. Сега следва адвокатчета да съчинят поредният адвокатски тарикатлък за нарушените права на гражданите.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Средна скорост ли измерват между две точки или моментна скорост? Абе как се пишат тия статии неграмотно!-----Минеш ли през повече от една камера вече имат и средна скорост за участъка между двете камери.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно е ... Ами хора! Вадиме фрезите и така. А другите дет вай стеах синслагайте фолюту двто крий номера от камертини така ...
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко Борисоф за 12 години построи 100 км. Магистрали За следосвобожденска България , за 20 г., Стамболов и Царя ни направиха сред първите икономически страни в Европа И страшилище за околните.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народът, та народът, то това не е народ. Сбирщина от gамени населяващи едно хубаво място. Не го заслужавате, ще ви го вземат
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 38...90 км.ч я има и в развитите страни Обаче там имат много магистрали които заобикалят тези пътни отсечки с ограничения.Тук у нас има само ограничения Как една такава държава да се развива и е конкурентно способна.Тук всичко е временно и недомислено....Ама кой да мисли..Бойко Борисоф ли...хахахаха..Човекът мисли за ,кюлчетата" си...хихихихи
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хи-хи-хи. Мечтае някой за много магистрали. И много пари за усвояване за строежите и ремонтите на ремонтите на ремонтите. Отделно магистралите са ограничаващи придвижването на хората и животните. За да не е толкова зле, ще трябват много, ама много прелези. И не, няма да успокои джигитите.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Средна скорост ли измерват между две точки или моментна скорост? Абе как се пишат тия статии неграмотно!
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В съвременния начин на живот , който се е ускорил неимоверно И всичко става за кратко време И времето е ценно Не може да имаме пътища от преди 100 години.Тогава светът е бил по бавена Изостаналостта на държавата ни в тия показатели е очеваден.Всички говорят за малък ,,брутален продукт"..Ниски заплати .Как с 40 км.ч. ще изработиш висока заплата ако караш бавно Това някой мисли ли го горе по етажите на властта
29
4
 
18
 
! Отговори
fda преди 5 месеца
няма как да стане. Метрологията трябва да обхожда всяка година всяка отсечка-това значи да не спират да обикалят. Отделно устройството, което засича трябва да се използва само за това, а не за други приложения. Има изисквания за отсечките , така че всичко е пунта мара. Отделно няма такова мерене в закона
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз се чудя...Ако има повече магистрали И хората стигат за по кратко време от едно място до друго , не би ли спомогнало хората да не карат с бясна скорост по офроуд пътища.Такива каквито са по голямата мрежа от нашите калпави пътища И така да успокоят шофьорите А не да го ограничават със сила Силата!...Това е тоталитарен начин на управление.Наложен ни за 12 години управление.
27
0
 
7
 
! Отговори
европеец преди 5 месеца
До Анонимен Геса депутати, а бивши милиционери...
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво!
25
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ограниченията са заради калпави пътища.Но както винаги и по традиция народа е виновен.И съответно глобяван.Пътищата осъават същите.Милиционерската хазна се пълни.Бойко Борисоф е доволен.Народа мигрира.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да изясним...Ограничението на скоростта е измислено , за да се съобразил с пътната обстановка И не толкова с шофьорските ти умения От тук може да съдим и отчитане големи противоречия в закона .Който както винаги е в ущърб на народа .С не толкова за грижите към него.Рстествено за калпави пътища каквито са 90 % , скоростта да пада.Това неминуемо се отразява на икономиката и растежа на една държава.Което депутатите не ги интересува.
23
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А кога ще си обходят всички пътища и ще разчистят ненужните табели? По подбалканския път например има много места с ограничение от 60 км/ч поради обекти /бензиностанция, ресторант/, които вече не работят. Пътя Стара Загора-Казанлък в по-голямата си част отговаря на условията да е "скоростен път", но не е обозначен като такъв.
22
4
 
40
 
! Отговори
Пр ос т народ сме преди 5 месеца
Накичихме камерите, "първи в Европа", усвоихме парите, а пътищата в окаяно състояние. От пътищата по-бавно и по-трудно се краде, а тук... камера, софтуерче.....бива..