Психологическата годност на полицаите - само на входа на МВР

Дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилието в София
25 ное 2023 10:00, Александър Попов
28
Психологическата годност на полицаите - само на входа на МВР
Снимка: БГНЕС

Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване на полицейско насилие на протеста на футболните фенове в София, съобщи Нова тв.

До момента се знае, че ръководството на СДВР е отстранило трима полицаи, включително и командир на отряд.

Вътрешният министър Калин Стоянов пък поздрави полицаите за добре свършената работа.

Далеч съм от идеята да оправдавам полицейското насилие. Не мисля, че някой в тази система и извън нея би оправдал каквато и да е форма на насилие, особено когато пък го правят хора в униформа, чиято роля е да защитават закона, да осъществяват превенция на насилието над граждани. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо. Факторите са много и допускам, че те са с кумулативен ефект, с натрупване във времето. В Института по психология на МВР се извършва първоначалният подбор на кандидати. Трудно ми е да си представя, че някой влиза в системата с такова намерение, заяви пред телевизията Марияна Зарова от Института по психология на МВР.

Тя разкри, че психологическата пригодност на полицаите се установява единствено на входа на системата и после се проверява само при рисково поведение.

Зарова коментира и психопрофила на полицаите, които се виждат на кадрите с насилие.

"Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те трябва да научат, да развиват след това и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е нападнат, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, ако се чувства силен, да контраатакува. На полицаите това не им е позволено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И вероятно това може да обясни тези инциденти", заяви психологът.

Според нея "извън това, което се случи по малките улички, атаките на протестиращите бяха удържани съвсем професионално".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: полиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Хората , които са алкохолици и дргиращи се не трябва изобщо да се допускат да работят . Те са обществено опасни . Тези хора са предимно в силовите структури и ведомства . Банковите служители и тези в мобилните оператори са дрогирани се , за да могат да се саморазправят с бедните и хората с нулеви доходи , които вече са измамили като са ги заробили с неизпълними договори от престъпните им схеми .
16
0
 
2
 
! Отговори
Патил преди 5 месеца
Едно време психото на МВР беше маша в ръцете на шефовете за да уволняват неудобните.
15
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
Абе ***, защо тогава 38 са ранените полицаи, а цивилните 12?Защо не се протестира мирно,а се хвърляха камъни и бомбички?
14
2
 
6
 
! Отговори
Бански преди 5 месеца
Защо бият лица които не оказват физическа съпротива ?Или беше показно за сплашване на народа.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма как да сме европейска държава .
12
1
 
16
 
! Отговори
Хора преди 5 месеца
Шефа на СДВР и министъра излъгаха в ефир журналисти и депутати че битото и ритано от полицай 19 г.момиче нямало медицински проблеми.А бТВ показа документ за средни телесни с охлузване и синини.Ето какво представлява полицията у нас.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А уж минават през психолог и държат тестове. Тука има два варианта, или филтрират връзкарите, или им трябват крайни индивиди без акъл, които да бият тия които им плащат заплатите. А има и трети вариант, и той е че психолозите не си разбират от работата, ама въобще.
10
3
 
11
 
! Отговори
Кой допусна преди 5 месеца
Това е скандално,безконтролни да контролират хората?
9
2
 
12
 
! Отговори
Защо преди 5 месеца
Полицията се оказа безконтролна шайка психопати?!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нашите полицай са негодни за нищо, нито психологически нито физически. Те постоянно минават изпити да покрият физически нормативи. Вярвате ли че 90% от полицайте могат да покрият нормативите???
7
2
 
11
 
! Отговори
д-р Тенев преди 5 месеца
90 %фиктивна работа с 99% фиктивни длъжности на едно стадо от болни наркомани алкхолици и психологически напълно негодни престъпници с оръжие.С изявени мании за величие и превъзходство и психопатии. Обществото им е дъжно да ги реформира. На всяко 3 месечие им азначете медицинки комисии с ротация на психиатри да оценяват пригодността им.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо ми се стеува че откакто спряха изненадващите тестове за наркотици в МВР, полицаите развъртяха палките да бият протестиращи. Трябва пак да им се върнат изненадващите нарко тестове, но този път да са всеки месец и да са от ония шофьорските
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А адвокатите кой ще ги тества?Вече на няколко пъти срещам съчувствие, човечност и разбиране от полицаи. Заслужават дс бъдат похвалени!!! Да, сред тях наистина има немалко хора станали полицаи, защото искат да са полезни за обществото, да имат всички по-спокоен и по-добър жиеот.Адвокатите са за тест!!!Сред адвокатите обаче има хора с тежки психически отклонения, някои са родени психопати, с нулева емпатия и умишлено тормозят хората.
4
2
 
14
 
! Отговори
Цирк мвр преди 5 месеца
Тестовете и проверките им били нарушавали правата?!?!?!тези кафе мислят че работят,в пансион за девици ли?
3
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Няма психо тестове,няма тестове за дрога и алкохол,няма контрол и наказания!!!полицията се оказа един безконтролен бардак.
2
13
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 5 месеца
А ако нямаше полиция ,докъде щяха да стигнат агитките? На протеста потрошиха 2-3 коли и запалиха няколко контейнера, полицията ги спря. Центъра на София приличаше на Газа. Айде да ги оставят да вилнеят без полицията да им пречи да ви питам после хубаво ли е да си намериш колата или магазина потрошени или изгорели.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Минцюлай стават хора които по принцип не са годни психически на сто процента,а малко над десет. Със зъби, нокти и рушвети драпат да се уредят на хранилката. След това се увъртолват във всевъзможни схеми, далавери и престъпления,и идва момент когато не знаят от къде ще ги връхлети нещо. Тогава и онези десет процента годност изчезват безвъзвратно.