Случаите на домашно насилие скачат: Как да се преборим?

Много жертви приемат голите думи за извинение, заяви Йорданка Бекирска
23

Случаите на домашно насилие у нас се увеличават. На  фона на това жертвите придобиват все по-голяма смелост да подават жалби.

"Превенцията срещу домашното насилие ще стане реалност от 1 януари 2024 г. Тогава държавата ще вземе основна роля в превенцията със специални органи за това. Сега се работи в тази посока, избран е този национален съвет, големият препъни камък е кой ще администрира дейността", коментира адвокат Йорданка Бекирска в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея сигналите са повече, тъй като все повече хора успяват да дефинират, че са жертва на домашно насилие, към което преди това са били толерантни.

"Вече ще се работи и с извършителите по програми да овладяване на насилието. Идеята на закона винаги е била да има превенция. Често има случаи, в които жертвата казва "ние си оправихме отношенията". Това го позволява и законът в момента. Над 41% от подалите жалба я оттеглят по много причини, сред които и страх. Важно е да не приемаме едни голи думи за извинение, а жертвата да търси качествена защита", посочи адвокатът.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че не са редки случаите насилниците да се поправят и да има възможност да останат с жертвата. Но този момент идва, когато насилникът осъзнае, че е такъв и има желание да се поправи.

Защитникът допълни, че в момента много жертви на насилие решават да се обърнат за закрила към полицията, вместо към съда. Но съдът е този, който може да наложи забрана на насилника да доближава жертвата.

Кризисни центрове за жертви на насилие са много малко, но целта е не жертвата да бъде извеждана, а насилникът да бъде лишават от правото да ползва жилището, без значение чия собственост е то.

"На лицето, което остава в жилището, му се дава възможност да смени ключалката, което вече не се счита за самоуправство. Проблем е какво се случва на улицата. Максималният ограничителен период ще бъде 18 месеца. През това време насилникът ще работи с психолог, по специализирани програми, със социални служители", уточни адвокатът.

Насилниците ще влизат в специален списък, в който ще се събира информация и за минали случаи на домашно насилие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 18. А как ще обясниш че във всички държави има закони за домашно насилие ако домашното насилие е приоритет само на българите
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 18. Домашното насилие няма нищо общо с българския манталитет. Домашно насилие се среща в щял свят.
15
2
 
2
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 5 месеца
Домашното, уличното, междуличностното, институционалното, междудържавното и каквото и да било насилие има все един и същ корен и причина: човешкият егоцентризъм. От него се произвежда йерархичното общество, което изисква насилие. Абсурдно е как същото йерархично общество налага рестрикции и стигматизира, като в същото време се ,,бори" срещу насилието с ... репресии. Не зная по каква причина разните феминистки също се представят за ,,борци" срещу насилието, като и те са насилници.
14
2
 
1
 
! Отговори
Жена преди 5 месеца
Защо не притиснат просто заведенията, които наемат непълнолетни на работа дори до 22 ч., вместо да тормозят порядъчните хора, които си водят децата си някъде.? Имам предвид новата наредба да подават декларация след 22 ч. за придружители на непълнолетни.
13
4
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Никак . Не можете да се преборите с домашното насилие. Това е български селски манталитет - Мъжете да командват и да решават всичко , а жените да слушат и изпълняват всички прищявки на мъжете. Управляващите ни същото го очакват от мъжете и затова лесно ги манипулират и стават пионките на властта . Властта ги кара да се подчиняват на институциите, банките и да влизат в корупционните схеми и практики . Това е съвременна България. Столетия назад в развитието си спрямо съвременния цивилизован свят.
12
10
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 месеца
Приемане и ратифициране на Истанбулската конвенция!! Това е пътя за борба с домашното насилие, което придобива катастрофални размери в България.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Как да се преборим?" --- e kak kak??? Естествено, че с истанбулската конвенция, с озаконявнето на 137-те им пола, с вкарването на иззззвратеняците още в детските градини за да могат тотално да разбъркат мозъците на децата, след това се продължава с химическата им каастрация. Така след 15-20 години няма да има нито мъже, нито жени, съответно няма да има семейства, няма да има и домашно насилие. Проблем соувд!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом на тотаджийката майка й се загрижила за нея!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откъде скачат ?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Домашното насилие има винаги един корен. Алчност!
7
5
 
5
 
! Отговори
Феминистка преди 5 месеца
Когато мъжът ми говори, аз слушам и гледам в земята. Правете като мен и няма да има домашно насилие.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чистофайници всякакви!
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лъскането винаги помага.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако една съседка залее с белина друга заради десет минути цигарен дим, това домашно насилие ли е или криминално престъпление?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ганка има някаква алергия.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Икономически проблми са причина. Хората задлъжняха, цените растат и обедняват и озверяват,
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази има секси якичка