Гомез, който е Дейвид, а всъщност Хасан - чужденци мамят наивни българки в нета

Измамите започват със сърчица и завършват с банкови сметки
Обновена: 17 дек 2023 10:22 | 17 дек 2023 10:22, Петър Бойчев
74
Гомез, който е Дейвид, а всъщност Хасан - чужденци мамят наивни българки в нета
Снимка: БГНЕС

Влюбих се в Гомез, който бил Дейвид, но всъщност се оказа Хасан от Нигерия. А накрая г-н Никой. Всяка година все повече българки стават жертви на романтични измами. По Коледа излъганите самотни сърца се увеличават.

Преди 5 години Лидия качва снимки във Facebook. Веднага след това непознат ги харесва и ѝ иска приятелство. Ухажорът ѝ е Гомез Робинсън. Описва го като красив и чаровен мъж с излъчване. Казал, че е военен доктор на мисия в Йемен. „Започна една бурна, любовна кореспонденция. Беше пълна с любовни бомби, с обещания и желания за женитби. Кой не желае да бъде обсипан с любов? Само че това е подозрителното", коментира пред NOVA измамената жена.

Подозрението ѝ се превръща в щателно разследване. След дни на мили думи, гръмки обещания и обяснения в любов разбира, че всичко това е манипулация. Открива, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид. Различни профили във Facebook - една открадната самоличност.

Впоследствие пристигнали и исканията за пари. Поискал ѝ 100 хиляди, които трябвало да преведе по американска сметка. Лидия успява да се измъкне от емоционалния капан навреме, но по данни на полицията всеки месец две българки дават десетки хиляди евро в името на любовта. Целта - да помогнат на новооткритата страст, която се оказва, че не е американски лейтенант или хирург, а фалшив профил от Нигерия.

„Тези измами са от години в България и ще стоят още много години. Терминът за тези престъпления е романтична измама. Подбират внимателно жените - да бъдат снимани сами или с домашен любимец, цвете, което е индикатор, че тя няма семейство", посочи експертът по киберсигурност Владимир Димитров.

Така започва обработката и манипулацията на набелязаната самотна дама. „Пишат сексуални реплики, имитации на сексуален акт. В това са много убедителни. Охкат, пъшкат, имитират секс", споделя Лидия. Капаните на измамните ухажори могат да бъдат най-различни, като например, че са им изпратили подарък.

„Куриерската фирма казва, че пратката е спряна от швейцарските митници, а вътре са открити един милион долара в банкноти и жертвата има две опции - или да заплати такса, или да бъде арестувана заради пране на пари. Имали сме жертви, които идват при нас и казват „Чака ни полицай Георгиев на летището, за да си взема 1 милион долара. Елате с мен". Всичко е измама", обяснява схемата Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
До Фокс /59/ преди 4 месеца
Дали имаш представа колко много мъже успяват да измъкнат пари от влюбени в тях жени или от роднини, които не са им чак толкова близки, но са милозливи? Много от тях дори и не мислят да върнат заема. Други протакат, връщат само част от дължимото или предлагат някакви схеми уж за съвместни инвестиции. Мнозина ловко поставят жената в такова положение, че тя да се почувства длъжна да плати сметката в заведение или да поеме разноските по някакво съвместно начинание. Наслушах се на такива истории.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срамота! Съвременния феминизъм на нищо ли не ги е научил тези жени? Пари от мъже само се вземат!
56
2
 
9
 
! Отговори
фокс преди 4 месеца
Жена даваща пари на мъж, който не й е роднина е срам за пола си. Майките им толкова ли не са ги научили на нищо тия. Как ще дадеш пари на мъж, на чужд мъж пари не се дават.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 90-те години сводници подмамваха млади момичета чрез такива обяви. Представя се за не-знам-какъв, подбира сред девойките, които отговарят на обявата му, преструва се на влюбен и след кратка "връзка" й кзва, че негов приятел му е намерил хубава работа в чужбина. Предлага й да заминат двамата. След товазнаете какво се е случвало. Чак афиши бяха разлепили по улиците, за да предупреждават момичетата да внимават на кого се доверяват.
54
0
 
6
 
! Отговори
Ами! преди 4 месеца
До Анонимен 44 Измамени остават и съвсем млади, много наивни хубавици. Но от тях искат нещо друго, не пари, заащото най-младите момичета в повечето случаи нямат пари. Пуска хубавелката обява за запознанство със своята собствена снимка и попада в лапите на някой от най-обиграните хитреци. И след кратка страстна връзка научава, че той е женен с деца и няма никакво намерение да се развежда.
53
0
 
11
 
! Отговори
тъй уа преди 4 месеца
35 години всякакви схеми, мошеници и авантаджии, и все още патиците не са се научили.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знам и за такава, която е била подлъгана да тегли голям кредит, защото приятелят й казал, че вече е изтеглил друг такъв и парите са му нужни за да започне бизнес и да подсигури общото им бъдеще. Тя тегли кредита и доверчиво му дава парите, след което не го вижда никога повече. С много зор, чрез общи познати научила новия му адрес, защото той не е от София и не работи. Казал й, че в живота му вече има друга. Не може да докаже, че му е дала пари. Тя е младо момиче, работи от няколко години.
51
0
 
9
 
! Отговори
Българки пострадаха преди 4 месеца
и от мъже българи, които им искат пари назаем и после не ги връщат. Не само такива, които са се запознали чрез обяви, но и при други, уж съвсем нормални двойки стават такива неприятности. Уж жените са тези, които не връщат дребните заеми, получени от любовника им. Но се чуе неведнъж за мъже, които вземат от жената по-солидна сума без да дават разписка и без свидетели, после си бият камшика и в най-добрия случай казват, че ще върнат парите, когато могат. Трай, коньо до зелена трева.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато в първите години след промените много вестници започнаха да отпечатват обяви за запознанства, доста мъже се излъгаха да правят подаръци или да дават пари уж на заем на жени, отговорили на обявите им. Странното е, че в пресата се появяваха писма най-вече от измамени пенсионери. Не знам, с възрастта ли стават по-наивни? Или по-младите мъже ги е било срам да се оплачат, защото може би са получили интимни ласки от кандидатките за запознанство?
49
0
 
12
 
! Отговори
До 51 преди 4 месеца
Много турци бяха измамени от нашенски ромки-мюсюлманки, които поназнайват турски, говорят по телефона с мъже, които са пуснали обяви за запознанство и им пращат снимки, но не свои, а на някакви неизвестни хубавици. После им искат пари, за да пътуват до Турция или лъжат, че при пътно-транспортно произшествие са попааднали в болница и имат нужда от пари за лечение. Дори в турските медии е имало предупреждения за този род измами. Наивници има навсякъде, не само в България.
48
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Класика!Работех в един хотел и при нас пристигна един германски пенсионер, бил се запознал с някаква нашенка онлайн и нещата стигнали до там, че редовно и пращал пари, а тя все обещала, че ще иде при него в Германия и ще се оженят. Обаче все отлагала, а той продължавал да и праща пари. Накрая той дошъл да я търси в България и уж щели да се срещнат в София, ха познайте дали се появи? :) Тоя 10 дни стоя и плаща хотела да я чака преди да се усети. Светът е пълен с наивници.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпросните заслужават 102% от това, което им се случва.
46
0
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
За да има тарикати,трябва да има и балъци.Имали пари бол,дали.Колко трябва да е пусто между ушите,за да изпратиш голяма сума на някой,който си го виждал само на снимка?
45
0
 
20
 
! Отговори
ха, ха преди 4 месеца
Щом има будалерки да плащат на Коблкина и Капитонова /и други подобни на тях/да ги будалкат очи в очи явно и очеизвадно, защо да няма и будалерки които да вярват на арабски ''принцове'' и африкански диамантени''милионери''.То такива уж тарикати като Ал Пачино,Робърт де Ниро,разни смотани но хитри женчета дори деца им приписаха,та обикновените патици няма да се вържат.Нали копират живота на известните,докато пропиляват своя.Светът ще свърши,наивниците не.
44
0
 
17
 
! Отговори
Pin преди 4 месеца
Много хора живеят в "Матрицата" и докато не приемат реалността ще патят много.
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С изкуствен интелект могат да се създават колкото искаш фалшиви профили, неразличими от истински, така че само по-зле ще става. Все пак жалко за жертвите, защото представяте ли си какъв трябва да е животът на човек, за да се върже на такава измама.....
42
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига де :)Всички знаете как изглеждат тези жени,които отнасят плувката-доста пълнички,леко грозноватички,доста над 35г.Всеки знае истината-красивата и привлекателна жена няма липса от ухажори и мераклии.Стига да иска,може да ги менка всеки ден!Те онези и не скачат на такива,търсят застаряващи дебеланки,които нямат връзка с реалността!
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-важното е да няма паметници и американската ЛГБТКЮ+ и укро пропаганда да вървят от сутрин до вечер.
40
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Видяла го тя че е опушенн, ко ли си вика тоз голяма наденица ще има така ще ме стърже , дай да му там някоя хилядарка ,да не го изтърва
39
0
 
17
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Това, че само по две български всеки месец се хващат на този *** номер говори, че все пак българките не са чак толкова прости.