Готова е експертизата за взрива срещу Гешев, взривното вещество било 2,5 кг

Към момента няма лице, което да е заподозряно
Обновена: 19 дек 2023 11:01 | 19 дек 2023 10:53, Нели Христова
38
Готова е експертизата за взрива срещу Гешев, взривното вещество било 2,5 кг
Снимка: БГНЕС

Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, обяви пред БНР заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

"На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания. След изготвянето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.".

По думите му допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устойство.

Към момента няма лице, което да е заподозряно, както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев в интервю за предаването "Преди всички". Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти, заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ. "Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне", посочи тя. По думите й и по този случай се работи по всички версии.

"Правим всичко възможно делата, които дойдоха от специализираната прокуратура, да не стоят на трупчета. Смятам, че другата година голяма част от тях ще бъдат приключени", увери градският прокурор на София Илияна Кирилова.

В средата на миналата година Софийска градска прокуратура прие голяма част от делата, които бяха в специализираната прокуратура, напомни тя, като подчерта, че това са 971 преписки и дела. От тях 464 са неприключени досъдебни производства, а 200 дела са внесени в съда без краен съдебен акт.

"От делата, които сме получили, имаме прекратени 71 досъдебни производства, внесени в съда 43 дела, изпратени по компетентност 50 дела, имаме 115 спрени дела и 241 дела, по които продължава разследването. Всички дела от специализираната прокуратура бяха дела с обществен интерес. Правим всичко възможно тези дела да не стоят на трупчета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Господ го е пазил.Да запали една свещичка за здраве и да благодари.След случая със Сашко от Перник той получи ангел-хранител отгоре заради вярата му.
31
0
 
0
 
! Отговори
Сатир преди 4 месеца
Не е ли голямо за пиратка. Някой го знаеха преди да знаят. Що ми намирисва на постановка от хора които им зле покрай Гешев.
30
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Даа взривните вещества са химически маркирани при производството си и има само една братска държава дето произвежда такива без маркери. тука няма абсолютно никаква загадка, това че не е общо достояние не означава че не се знае.
29
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
нима?...ВЕЧЕ ?!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хумор :D.Ето за пример какво прави 2 килограма:https://youtube/watch?v=hLaplT5SUzU
27
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 4 месеца
Пак ни вземат за канарчета. Нитропента е ВВ, по-мощно от тротила, 8300 м/с скорост на детонация, с него правят детониращи шнурове и някои видове капсул-детонари, а и се намира по-трудно, тротила е масово произвеждан и разпространен, докато това е по-рядко срещано и точно затова не би го използвал някой, който не иска да го хванат.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 19 - Дъра някой хора в ареста с години. Това не е малко. Ти не би ли си отмъстил, ако можеше?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 22 - Тракторът беше предаден. Така и не се чи, какво стана с "оцелялата" жена и какво е казала. Тя е усояла да види стрелеца, а тогава какво ли остава за тримата охранители. Подобно на Баретата, Алексей си наемамше бивши военни и командоси. А тея тримата убавци, нищо не видели и не разбрали кога и накъде избягал стрелеца. Да бе, да!
24
0
 
0
 
! Отговори
Даа преди 4 месеца
Нитропента-използването му самостоятелно е по-скоро за направа на капсул детонатори.!А какво точно е взривното вещество?В България най-лесно може да се намери тротил,амонит и пластид,които се използват от военни и в мините.В тях не се съдържа нитропента.В детониращия шнур използван в армията веществото нитропента е 99%.,но едва ли ще го използват.Остава пластичният експлозив семтекс съдържащ 79 % нитропента произвеждан да чехословашката армия и широко използван за терористични дейности .
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леле колко мъка има у следствието... и експертите....Защо се излагате ?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има един заподозрян -Гешев.
21
0
 
10
 
! Отговори
mda преди 4 месеца
а убиеца на трактора след 12 години ще излезе експертиза, че е стрелял точно и е бегал бързо. добри са държавните служители, на заплатка , 40 дни отпуск, бонуси и всяка година по 10-20% увеличение на заплатките.
20
0
 
5
 
! Отговори
Приятел на храста преди 4 месеца
Ако беше от 2 кила нагоре още щяха да запълват дупката, а той взирва даже не сабори и малкото невинно храстче .... хахха
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Или можеби нарочно стоят на трупчета,под трупчета и над. Как може да има дела,който да падат заради срок или липса на доказателства. Ако се иска може да се свърши работа. Без значени от кой и какво. Но за Вас инза съда бе Важиноравилото ,че няма невъзможни неща. Жалко за народа и държавата. С корупция сме закърмене и за това лечение скоро няма да има.В България осъден политик и мафиот няма и няма да има.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо някой ще иска да убива Гешев, при положение, че не е вкарал в затвора никого? PR акция си е това, нещо като "атентата" срешу Доган навремето - с газов пистолет, който не е бил и зареден /да не стават грешки/.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи още се води следствие за м омото атентатче на Гешев а Алексей Петров прекратиха всички разследвания и свидетел избяга в чужбина или го пратиха там
16
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
До баба мара 3, те не са за затвора, а за б****o!
15
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Наместихте ли експертизата така, че да изглежда стряскаща?! 🎭
14
6
 
2
 
! Отговори
От посолството преди 4 месеца
Разследването единодушно и без възражения заключи, че има руска намеса! Вероятно е изпозлвана руска специално обучена ***, която е пренесла малки модули с размери на орехи и ги е свързала последователно! Молим гражданите да запазят спокойствие и да не приемат орехи от случайни катерици, колкото и да са изгладнели след промяната!
13
2
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Хахаха 2,5 килограма заедно с прахоляка след уларната вълна!