Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 62 - Ако не ги беше страх от референдуми, нашите горе, щяа позволят референдум за ***, за смяната на датата на националния ни празник и паметника.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ecтecтвeнo чe нe тoлkoвa, koлkoтo тяx! Bce nak cмe им koлoния...
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя па ще сравнява Русия с ДАния? Мери си температурата бе! Все едно да сравняваш Атклтика с Черно море! В дания взимат за 1 ден руската заплата за месец!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 60 - Нека не забравяме, Европата, която беше само за свободата, как буквално НАКАЗА британската икономика. А сега, защото им е нужна отново, шведите (беше шведка, кяото прокара най-тежките условия по договора за отделяне), сега търсят, как да заобиколят ограниченията .... Европа е се разпада пред очите ни!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През социализма имаше същите проучвания и все излизаше че много харесваме СССР но не толкова колкото останалите от съветските републики
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя па плаши с дъжд от обувки! Нали сте 2 пъти по- малко от другите бе! Ако и те почнат да ви замерят! Акъла ти е като на пиле! И не пплашете с референдуми за мо=ча, щото и 320% няма да съберете!
45
0
 
4
 
! Отговори
45/59 преди 5 месеца
И само да кажа - минималните въззнаграждения в Дания са скочили с грубо 10-15% за последните 12 години.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НАЙ-МНОГО ХАРЕСВАТ ЕС ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОТ БРИТАНИЯ.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 51 Не викай много, че ще прегракнеш. Овча Купел, дори не знам къде се намира. Живея в Дания още от приемането ни в ЕС и просот ти кавам, че нещата стават много зле. Особено се засили малко предив Ковид. Жилищата, както бяха достъпни, скочаха с по 30-40% на година. Гледаш от 480 000 наши лева, как отиде на по 1.4 мио лева. Това между 2017-а и 2023-а.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КАТ ТИ ГЛЕДАМ ГРАМАТИКАТА, НЕ Е НЕЛОГИЧНО, ЧЕ НЕ ТИ ВЪРВИ ЖИВОТА В ЕС! ЕС НЕ Е КОМУНИЗЪМ, ДА ХРАНТУТИМ НЕГРАМОТНИЦИ! ТАКИВА СА ЗА РУСИЯ - ТАМ Е СОЦ ДЪРЖАВА!
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Давайте другари само да излезе някой от ИТН или Възраждане да говори от трибуната дъжд от обувки по тези предатели на българския народ!
40
3
 
3
 
! Отговори
хе хе хе преди 5 месеца
Тук яко са се разсмърдяли атлантите, че някой подлага на съмнение "хубостта" на Европа. Не се занимавайте с глупости, другари атланти, ами стягайте мешките. Майка Европа ви зове на бой за Зеленски. Напред, орли европейски!! :))))))
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-харесван е ЕС от русофилските нехранимайковци, защото социала е дебел в ЕС
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ НЕКК=АДЪРЕН,Ч Е ДА СИ ЗЛЕ В ЕС??? СМЯТАЙТЕ КАКЪВ ЛЕВАК Е ТОЯ РУБЛЯК ТУК!
37
0
 
4
 
! Отговори
45 преди 5 месеца
И слушай шегата. Аз се трепах от учене, бачкнане и прочие, а бай Васко "небългарина" (че да не ме изтрият) взима 19000 датски крони за безработица, отдено взима 6000 за да си доплати жилището, отделно трите му деца взимат почти 10000 за ученически стипендии и едното взима още 7000 за помощи, защото е писано "бавноразвиващо се", а то просто не говори български или датски, ами ... сещаш се. 36000 крони. И си живеят в България. Това са 9000 лева, бе! Аз плащам 6500 лева такси и оставам с по-малко..
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КАТО ТОЛКОЗ ТИ Е ЗЛЕ В ЕС, НАПЪЛНИ СИ УШИТЕ С БАРУТ И СЕ ГРЪМНИ, НЕДЕЙ ДА РЕВШ ТУК!
35
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
След като матрялът вярва, че Киро има истинско МБА от Харвард, нормално е и да харесва ЕС.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейския флаг е единичен частично с първия американски флаг, които е имал само 13 бели звезди в кръг с 13 бели и червени ивици.
33
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 40 "ЦЯЛ СВЯТ ИСКА ДА Е СЪС ТСАНДАРТА НА ЕВРОПА" - мухахаха... Затова ЕС въведе нови критерии за жизнен стандарт като към дохода добави и гей правата и тези на озеленяването... Но не зеленината в парковете. Аман от неграмотни про'с'таци.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ХАААХ - Европа се движи със страшни темпове назад. Вече не можеш да си купиш жилище в Копенхаген. Вадиш 60000 даткси крони на месец и можеш да си вземеш ендостайна дупка с ужасна лихва. Сори, ама как със зпалатата на софтуерен инженер, не мога да си позволя, това, което можех да си позволя със заплатата на общ работник преди 10 години?