Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харесвахме Европа. Това, което виждаме сега е Европейски Халифат. Казвахме "виж Париж и ***", а сега в центъра на Париж се разхождат съсели и ни хапят дървеници.
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо и най-важно условие да се присъединиш към ЕС, не е да направиш гей парад в столицата си, не, не, най-важното е, да се присъединиш към реваншизма на нацистките внуци Олаф и Урсула, към техните мечти за реванш на нацистите над Русия/РФ/СССР. ЛГБТ++ е американска политика. Европейската е Райх, 4-ти и последен над цяла европа. Господарската/колониалната раса е жива. И иска пак да е на върха на хранителната верига.
89
3
 
24
 
! Отговори
тстк преди 4 месеца
с джендарите от гейропа нямаме нищо общо
88
4
 
15
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
ЕСССР е пред тотален разпад.... ===)))
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То за това от сглобката пуснаха полицаи с автомати по улиците и затова като чуят за референдум ги боли корем.Заради голямата любов и доверие към ЕС и към месните му пророци Пеевски,Борисов Кирчо.
86
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Барба Гани умира от страх да не го заключат в тюрмата, беснее и реже с флекса
85
2
 
16
 
! Отговори
ШЕНГЕН преди 4 месеца
Сега след като ни вземат и в шенген хетем ще ги заобичаме джендерити, ама друг път ... ще ни приемат, нали сме второ качество за тях...
84
1
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Имах предвид анонимен 77.
83
9
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
До анонимен 85: Принципно няма лошо в това, което казваш. Но задаваш ли си въпроса защо народите на България, Русия и останалите от Югоизточна Европа живеят по-бедно от тези в Западна Европа и САЩ? А нима не е поради това, че управляващата запада юдеомасонска върхушка извърши кървавата революция в Русия през 1917 г., унищожи монархията и църквата и наложи безбожния комунистически режим по нашите земи, като ни върна 50-100 години назад в развитието, и най-вече в духовното!?!
82
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 72 "Нидерландия - Територия от 43500 кв. км и 16 млн души население, са приели 403 000 емигранта МИНАЛАТА ГОДИНА!" - 17 милиона са. И имигрантите СА с предимство пред местните за социални жилища.
81
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 77 "Или да те пусне в 14:30 е петък?" - и кой те излъга, че шефовете в ЕС пускат в 14:30 в Петък? Ей те затуй 85% харесват ЕС- щот толкоз са и про'с'таците като ТЕБ.
80
9
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 81 "Грешка, бай Гандю харесва повече оня строй дето един на десет работеше както трябва, а пък имаше за всички по равно" - ЕС демек.
79
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Като спрат да дават пари и ще падне доверието много бързо ...
78
2
 
8
 
! Отговори
ъхъ преди 4 месеца
Пък като прочетох две статии по-горе какво са решили онези от ЕК, ЕП и Цъвета, съвсем я харесах Европата. Наистина започвам да обмислям дали да не се изнеса на север - североизток.
77
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Днес да не е 1.04?
76
5
 
3
 
! Отговори
Минута е много малко преди 4 месеца
Грешка, бай Гандю харесва повече оня строй дето един на десет работеше както трябва, а пък имаше за всички по равно. Все пак вероятността да останеш прецакан беше само 10%.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Световната картина много бързо се промени.
74
4
 
11
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА НАСРА ГЕРБ преди 4 месеца
Бойко обикаля като болнав из народното събрание. Гледа обезнадежден, като другаря тодор живков на последния си пленум. Близо ли е края на Бойко Борисов? Ще търси ли спасение в майкa Русия?
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Обективен 85 - Знам братле, просто ме ядосваш. Това, чеовек да иска да се труди з апо-добр взнаграждение, не е алчност. Много неща има, които да се харесват в Европа. Самите условяи на турд са къде-кдъе по-добри. Ти представяш ли си, шефът ти, да ти се скара, че си останал след 15:30 на работа? Или да те пусне в 14:30 е петък? Не, да ти се скара, ей тка аза кеф, ами защото сам не си следи за правата? Изтеглиха ми една лекция "че на балканите сме били свикнали с мизерията" и бяха прави.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВСИЧКИ ПЛАТЕНИ ОТ ЕССР ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ ГОЛЕМ ОДОБРЕНИЕ ЗА КОМИСАРИАТА.