Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
5
 
! Отговори
1980 ГОДИНА преди 4 месеца
Харесваме СССР все повече, сочи проучване сред българите но не толкова, колкото го харесват народите от азиатските, балтийските и кавказките съветски републики!
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се притеснявай за мигрантите, жалката мизepна държавичка България винаги ще я заобикалят, и по-скоро ще се върнат в страната си, отколкото да дойдат в България. Не плачи на чужди гробища.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само да ви кажа - Нидерландия - Територия от 43500 кв. км и 16 млн души население, са приели 403 000 емигранта МИНАЛАТА ГОДИНА! Това е, цял Пловдив, бе хора. И то за година. И така е от година. ЩОм те не могат да смогнат и се оплакват, ние сме направо ... мале мале....
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС е импотентен съюз. Настъпи епоха на нови договорености, ново качество на световна политика където ЕС вече не е фактор. ЕС стана заложник на собсвената си импотентност.
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-правилно отношение към ЕС имат англичаните.
65
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
До анонимен 74: Имах предвид мамона /богът на богатството и земните блага/.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 82 - Но май приключва с него :(
63
0
 
1
 
! Отговори
79 преди 4 месеца
Ако не знаеш, е съм прав, то нищо не знаеш ;)
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно е какво става в Украйна? Знае ли някой тук новини от Украйна, побеждава ли украинската армия, нанесохме ли поражение на бойното поле над Русия?
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В момента европейците като едни жаби са поставени в казан, а отдолу е запален огън, само че те горките си мислят че това е спа процедура, а не че, ще ги сварят живи.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нидерландия и Швеция го избиха надясно. Швеция? Някой бил ли е в Швеция, за д азнае, какво означаво това. Все едно, утра на пето авеньо, Доналд Тръмп и айдън, да с епрегърнат, да почнат да ядът пирожки и да пеят Калинка мая, докаот веят руския флаг ... За такова сътресение говорим.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно е как биха отговорили на въпроса дали желаят федерализацията на ЕС и превръщането на България като един от федералните субекти на тази нова държава - например Европейски Съединени щати. Защото целите поставени на "евробарометър" са именно в тази посока - опипване на почвата за заличаването на националните държави и преминаване на нов етап в политическата интеграция на ЕС . Странно е, че няма такъв въпрос в анкетата.
58
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кои са ЕС? Има ли икономика, промишлена мощ - всичко се разпада! Има ли армия - армия нула, армията на ЕС е американската армия. Морал имат ли - никакъв морал, извращения! Има ли собсвени ресурси и енергии да се развива - нищо, бедни като мишки, изцяло зависими! Кои са ЕС? На какви основи ЕС гради обществото си? Днешните извращения нямат нищо общо с това което учеше някога великата европейска култура и литература! Дори език нямат, европейските политици всички говорят на развален чужд за ЕС език. Как смятат да оцелеят в новия свят?
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Te и материалистите скоро ще я отхаресват, ЕС все повече обеднява, и на това не му се вижда края, това не е просто поредната криза.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"През социализма имаше същите проучвания и все излизаше че много харесваме СССР но не толкова колкото останалите от съветските републики" - при социализма нямаше никави проучвания, нямаше такова нещо като социология, PR, изборни кампании. Нямашe нужда от такива глyпости.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Обективен 71 - Не знам коя е момона, но како лошо има, човек да иска добра работа, с добри условия на живот и хубави закони, които го бранят?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 67 - Не правя никакво сравнение! Просот казвам, че нещата в Дания отиват на зле. А вие ме нападате, все едно съм обирал стотинките за закуска, едно време. Стандартът на живот в Дания дава назад и то осезаемо. Миналата седмица Мете каза, че спира "нелагелната емиграция", ама както е тръгнало, може да запорират и другата. Нещо, което е в тотален конфликт с общата политика от Брюксел. Щом крайнолевите са готови на такива мерки, смятай какво е положението.
53
4
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Никой нормален човек не харесва джендърска и потънала в грехове и беззакония Европа! Харесват я единствено материалистите, които ги интересува само личния интерес и момона.
52
0
 
8
 
! Отговори
Евробарометър преди 4 месеца
Статистиката е добра само в ролята си на събиране на информация. Върху тази информации се правят анализи, като най-елементарния е да се направи тренд, как вървят нагласите в поне 5 годишен период. И чак след това се правят заключение, защо се случва това, и каква е прогнозата за бъдещите нагласи. Накратко - след 16 години в ЕС, ние все още говорим за съюза като за ТЕ, не като за НИЕ. Мисля, че това отразява много по-точно нагласите на българите.