Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец

Ръстът е с 12 процента през последните пет години
31 дек 2023 16:01, Елка Василева
138
Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец
Снимка: архив, БГНЕС

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на Евростат за 2022 година, цитирани от Института за пазарна икономика.

Според българските икономисти ръстът е с 12%  през последните пет години.

Малко преди празниците Евростат публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на човек от населението по покупателната способност.

Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, посочва БНР.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години въпреки кризите и политическата нестабилност догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.

И тук е от изключително значение България да "не забуксува", а да се възползва от постигнатите резултати като основа за по-нататъшен растеж през цялото трето десетилетие, предупреждава анализът на икономистите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 3 месеца
Стига с тия упорки бе. Погледни родната статистика!
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мога ли да си купя жилище за 10 години ?
119
3
 
8
 
! Отговори
Унищожена енергетика преди 3 месеца
Като унищожиш енергетиката, си унищожил Държавата. На всичкото отгоре ни пратиха на борса за ток и газ. Вкарват ни емигранти. Отменят и забраняват референдуми. Подаряват реактори. Променят статут зем. земи, за да ги продадат срещу хартии. Узакониха безконтролно ГМО, отровена пшеница, буболечки. Увеличиха косвени данъци, ток, парно, вода, осигуровки. Теглят заеми, да си вдигат на държавните заплатите. Частният бизнес се загива. 60% инфлация храни. Внос некачествени храни, ГУМА. Унищожиха нИ
118
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Свърши се с оптимизма, по лошо ше става
117
4
 
8
 
! Отговори
Български турчин преди 3 месеца
Бре то тука в България само IT специалисти и финансисти които получават такива заплати,че свят ще ти се завие,оппааа и чистачки имало за 4000 лв месечно лелелее.Минималната работна заплата в Турция от 01.01.2024 се фиксира на 1016лв, да не говорим обаче ,че храната им и лекарствата им са доста по евтини оттука.Всяка една държава без евтина енергия, без качествена и евтина храна и лекарства й пишете некролога
116
3
 
7
 
! Отговори
Шофьор преди 3 месеца
Имат грънци
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз взимам над следното за Европа и Америка
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като нямаш голям пазар като нас, всичко е по-скъпо. Единственият изход икономиката да съществува е да се осигури по-евтина енергия. Това може да стане само от Русия. Другият начин е тръбопроводи, нефтопроводи и млекопроводи в цяла Европа. Газ от Мароко, нефт от Италия, мляко от Холандия и всичко във фотоволтаици.
113
2
 
4
 
! Отговори
реалиста преди 3 месеца
До оня с камиона в Испания за 2300 евро на месец. Според актуалните обяви за работа брутното стартово възнаграждение на складов работник в логистичен център в куриерската фирма Еконт е 2200 лв. При цена на апартамента наполовина а тока ти е три пъти по евтин . Май си се прецакал с тая Испания. Връщай се в Еконт . Ще взимаш повече пари .
112
5
 
1
 
! Отговори
пепи преди 3 месеца
До оня с камиона на Еконт ??? Тия 700 лева на седмица ли си ги взимал . Я да питаме Еконт колко са ти давали под масата . И 2300 взимаш в Испания ама си бита карта и никога няма да се чувстваш у родината си . Аз взимай по 2000 евро на месец в Испания и не се чувствах човек . Сега работя в сервиз за компютри и не броя парите .
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имаше някакъв оптимизъм в хората, който сега липсва.
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЪЛГАРИТЕ ПОЛУЧАВАТ 62% ОТ СРЕДНИЯ НА ЕДИН ЕВРОПЕЕЦ
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тогава ми беше толкова забавно. Освобождавам си палет на митница при централна гара. Отивам на гарата и вземам количка, качвам го на пощенския вагон и пътуваме за Червин Бряг. Там го свалям на перона, вземам количка и го изкарвам пред гарата. Имаше таксита Тико с огромна врата отзад. Побра целия палет и потеглихме да Луковит.
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В тази връзка Денков и Кокорчо поменят условията за пенсиониране: Освен стаж и възраст, ще изискват и да си гледал победа на националния отбор по футбол.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един от първите ми учители в работата беше холандец, преместил се във Франция. Правихме сравнения за пазара на печатарски продукт. В сравнение с Германия беше няколко стотин пъти по-малък. 1996. Много хубав човек. Обикаляхме.
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За доходите е лесно да се изчисли, но за стандарта на живот изобщо не може да има база за сравнение. Пълна стъкмистика.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но как е направена сметката?
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 108.62 % са само статистически вярни, но за около 10 % от населението, не повече.Има и милионери, но стандарта ни е не повече от 20-30% от западноевропейския.//Ти не работиш за повече от 1000 лв месечно,и кракът ти не е стъпвал извън от България .
103
4
 
11
 
! Отговори
Статистика преди 3 месеца
С колко ни изпреварват някои държави по средна заплата. Австрия - 4 пъти по-високи заплати, Белгия - 4 пъти, Хърватия с 63%, Чехия с 78%, Дания - 6 пъти, Естония с 86%, Финландия - 4 пъти, Франция - 4 пъти, Германия 4 пъти и половина, Ирландия - 4 пъти, Италия - 2 пъти и половина, Нидерландия - 4 пъти и половина, Полша с 72%, Румъния с 50% и т.н.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
62 % са само статистически вярни, но за около 10 % от населението, не повече.Има и милионери, но стандарта ни е не повече от 20-30% от западноевропейския.

Спонсорирани публикации