Отиде си Тяната, един от създателите на Джулая

Тъжната вест бе съобщена във фейсбук
2 яну 2024 14:17, Нели Христова
17
Отиде си Тяната, един от създателите на Джулая
Снимка: БГНЕС

Почина Стоян Георгиев - Тяната - един от създателите на Джулая. Тъжната вест бе съобщена във фейсбук.

Посрещането на Джулая възниква за първи път във Варна през 1983 г. Тогава първото юлско утро е посрещнато на морския фар на вълнолома от една приятелска компания от над 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група Uriah Heep – July Morning, издадена през 1971 г

Празникът е осмислен като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Посрещането става на морския фар на вълнолома от една приятелска компания от 20 млади момчета и момичета, вдъхновени от песента на британската хард рок група Uriah Heep - July Morning, издадена през 1971 г. Според градската легенда идеята за купона на морския бряг хрумва първо на Стоян Георгиев - Тяната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Хроникьор© преди 4 месеца
Джулая създаде отец Иван през 1971 година, тогава той беше свещеник на Кабиленския девически манастир. Отецът възроди по този начин древната тракийска и раннохристиянска традиция миряните да идват и да спят на поляните край манастира и да посрещат Слънцето на 1-ви юли. Понеже тогава излезе и песента на Юрая Хийп, отецът я "сложи" като емблема. Близо десет години млади и стари посрещаха Слънцето на Таушан тепе, после се вляха нови хора и преместиха Джулая край морето. От лични ми архив.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добрата група от Източния блок е Омега ГТ.А на Балканите е разбира се Бьело Дугме.1975 г албумът на Пърпъл Машийн хед струваше 100 лева на черно/на бяло нямаше/ а Шта би дао да си на моье место на Дугме струваше 80 лв.Заплатата на чиновник 120 лв
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз имам някакъв спомен за 1975 година, когато в курорт до Варна посрещнахме първото юлско утро с песента на Uriah Heep July Morning.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бате, щом го казваш по този начин, значи вече не си от нашите. Пускай някакъв рок и се покай
13
3
 
9
 
! Отговори
Джулай 1980 преди 4 месеца
Джулая е по идея на Виолин Станкович. Възниква спонтанно, през лятото на 1980 г, преди няколко момчета да влязат в казармата. Второто празнуване е през 1983. Четете и се образовайте малко.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Златното и непостижимо време на рока е 70 -те години.А Дийп Пърпъл,Лед ЦепелинБлек Сабат,Назарет,Юрая Хийп са изсечени в камъка на вечността .Страхотни са и Рейнбоу,които имат най малко 20 вечни суперхита.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бяхме момчета в края на 70-те и Юрая Хийп имаха култов статут. А Джулай морнинг си беше химн още тогава И само той ли.Поне 15 супер песни на Юрая има.RIP на уникалният Дейвид Байрон,Гари Тейн,Лий Къркслийд,Джон Лоутън и непрежалимият и велик за мен Кен Хенсли...Най-недооценената от критиката група за всички времена и народи.Но хората живеят обичат и виличието им ще нараства.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
The Doors
9
5
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Най-хубавия празник. Долните ни политици не мажаха да го яхнат. Празник на Свободата и Преклонение пред Слънцето. Благословен човек! Създал е нещо хубаво и истинско!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той и Джон Лоутън си отиде неотдавна... Хипи поколението... А и артистът от Коса са утрепа на мотор на 70 години тая година... Но Йоко Оно и Присила Пресли държат още фронта.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може би, най хубавото нещо, пръкнало се от България. Почнах на 15 и за първи път пропуснах на 40, а това беше отдавна. Слушахме прекрасната "упадъчна" музика по плажовете на Царево, Ахтопол, Варвара, а колко секс се правеше. Този човек заслужава паметник някъде по тия плажове.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неизживяно хипарство... но си е супер и да пребъде!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Вин - Всеки, който е искал, е намерил начин да си го организира. Тук в София като няма море, Джулайчета са ставали и по ливадите около Студентския град. Предполагам, че този човек е инициирал да се събират същата компания всяка година за Джулай и първият път за тях е бил през 1983 г. Не знам дали после техният Джулай е имал връзка с Джулая на рокерите след Промените.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Светъл му път в Отвъдното. Дано да намери там щастие, покой и добри приятели.
3
41
 
20
 
! Отговори
Чалга дивак преди 4 месеца
Голямо нещо създал, напили се на плажа, къркали до сутринта и всички подир тях се отдали на пyкница. Това пример за подражание ли е?
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лека му пръст
1
2
 
33
 
! Отговори
Вин преди 4 месеца
Сигурно 1983! А ние, които бяхме 14/15/16 годишни през 1975/76/77 и от деца сме отрасли в Морската и Вълнолома с касетофон в ръцете, слушайки неделната програма Метроном на румънската Свободна Европа, а специално Джулай Морнинг ни беше химн на махалата, какво ли сме правили на първи юли?!