Скандал: Делото "Дебора" в задънена улица, 11 съдии поред си правят отвод

Никой не иска да се занимава със случая
3 яну 2024 10:30, Петър Бойчев
103
Скандал: Делото "Дебора" в задънена улица, 11 съдии поред си правят отвод
Снимка БГНЕС

Делото "Дебора" се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в Стара Загора и едва ли ще се гледа от Районния съд в града, макар че обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен там на 15 декември. Масово районните съдии си правят отвод и не искат да се занимават със случая.

Това показа проверка на "Сега" в електронните регистри. Досега са се отвели 11 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова. Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая - районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Какви са тези "други обстоятелства" обаче е неизвестно. "Сега" изпрати вчера писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос.

Делото "Дебора" вече се "джурка" сред гражданските съдии и те също се отвеждат. Последният отвод е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на съдия Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен между общо петима магистрати. Така че предстои да видим дали и съдия Минчева ще намери повод да се отведе. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 - 9 наказателни и 11 граждански.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите.

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Съдиите, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: отводсъдиидебора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
95 А не е ли, редно, да вкараме садистите и сексистите в затвора. Доко ДАНС не проверява произхода на парите, на чалга мачовците? ТъпунгеритеБатка. Руското зловредно влияние в България.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова ли, получават заплати? Съдиите които си дават отводи, трябва да търпят финансови санкции. Друг е въпросът, че нямат нужния морал за магистрати.
91
3
 
8
 
! Отговори
До 95 преди 4 месеца
Да, така е. Проблемът е в профила стил Дебора. Щом използва драмата си, за да стане поп фолк певица, то е ясно, че още утре ще се надене на същия профил мъж и пак ще реве. Просто тия прафили на насилника и кифлата вървят винаги ръка за ръка.
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според форумните умствени тръстове, дебора сама се е нарязала и пребила по нареждане на световния заговор срещу някакъв квартален батка. Каквато и да е, това не му дава право да прави каквото и причини
89
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това беше явно политическо дело с цел да се приемат определени закони. И близките съдии, които добре знаят какво се е случило, не искат да се занимават с фалшиви дела, защото винаги идва видов ден и така както сега всички се пишат феминистки, може да се обърне плочата от днес за утре. Показателно е че обвиняемият никога не се е признавал за виновен и няма нито една биологична проба. Всичко се основава на това, как се е движел телефона му и че е разпознат гласа му по домофона от една фраза.
88
7
 
15
 
! Отговори
Защо ли ? преди 4 месеца
Ами то ако някой с мозък си припомни те и куп съдебни медици си дадоха отвод.... Не защото някой се страхувал от тоя мижав портиер на третокласна дискотека.... В ДЕЛОТО ИМА ТОЛКОВА НЕЯСНИ МОМЕНТИ И ТОЛКОВА КАЛПАВО СКАЛЪПЕНИ "ДОКАЗАТЕЛСТВА " че който и съдия да се заеме и който и съдебен медик да се подпише РАНО ИЛИ КЪСНО истината за това ДИРИЖИРАНО ОТ НПО-та дело ще излезе наяве. за алкохолните проблеми на Дебора... и за любовниците... и за "400-те шева" от които няма и най-малка следа днес.
87
5
 
9
 
! Отговори
корупцияя преди 4 месеца
Ще си развалят рахатлъка за дело без рушвети....
86
3
 
3
 
! Отговори
Do 90 преди 4 месеца
А не са ли?
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може би няма достатъчно доказателства а ако го пуснат всички ще кажат че съдиите са подкупени.
84
1
 
13
 
! Отговори
Nemo преди 4 месеца
45 години стигат! Кой не скача е червен. А 34 години стигат ли?Колко още ще копаем надолу? То демокрация , то съдебна система ,то образование,то морални ценности.Криворазбрана Цивилизация!
83
2
 
8
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Не е ли ясно след като улицата ще все на главата му.В САЩ осъдиха Чарли Чаплин на бащинство,а там "улицата" чрез журито решава,при отрицателна кръвна проба и се засели в Швейцария.Бил една вечер с млада прохождаща актриса и обществото побесня.Отделно и преди войната му спряха филма Великият диктатор,а след нея го подгониха защото бил пацифист,а тогава е имало лов на вещици и е ерата на Макартизма по името на сенатор.Министърът им на отбраната и той търчал по улиците с викове руснаците са тук
82
4
 
8
 
! Отговори
Леля, преди 4 месеца
Чичо,вуйчо, браТчед,браТчедка, племенник/ца.....Срамота БЕ! Как може толкова безотговорност? Все едно хирург да откаже операция на някого,с когото се мразят.
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ви и съдиите, от тоя пpо3 тали-бан ли се страхувате бе, нещастни-ци!
80
5
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
А колко по- лесно ще е едно кръцване на мъдурите на тоя бяс, та да кротне и дебелее само. 'баси!...
79
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А пък на Деборка не й пука, пее си новата чалга, дето й я подариха покрай данданията и се опитва да се пласира още по-скъпо. Направо да я съжали човек...
78
3
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 4 месеца
за съдийските заплати от десет бона що не си дават отвот?
77
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да има правосъдие първо трябва да осъдят медиите за натиска, а след това да се заемат със случая.
76
6
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 месеца
Да му дадат връзки за обувки на тоя , сам в килията човек може да увисне ... 10 луди без имена и адрес трябват на МВР да раздават връзки за обувки из страната и един бел хакер да спира камерите за 15 минути.
75
3
 
21
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 4 месеца
Не могат да осъдят един обикновен охранител-пласьор-сутеньор. 11 прокурора бегат, ние чекаме да ловят големите риби ...
74
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Страхуват се от отмъщение на осъдените, какво друго, те са местни хора, знаят се много добре, кой съдия ще рискува живота на децата си или семейството си заради долни човешки подобия. Но все пак , трябва да има ред и да се спазва, не може като не му харесва даден казус - хоп да се отказва от съдебното дело.