Жилищата в София поскъпнали два пъти за осем години

Русе е на второ място в класацията
11 яну 2024 07:03, Елка Василева
93
Жилищата в София поскъпнали два пъти за осем години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо осем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 116% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са точно два пъти по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 125%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе с близо 100% общо повишение на цените на имотите за период от близо осем години.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив. В града цените на жилищата са нараснали с над 96% за периода. Като цените на новото строителство са нараснали близо два пъти, а поскъпването на съществуващите къщи и апартаменти за близо осем години е с 92,5%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение правят Стара Загора и Пловдив.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Но поскъпването на имотите в тези градове е доста различно. На четвърто място в общата класация е град Варна (+87,7%), следван от Стара Загора със 73,9%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 97%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 82 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 71%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно със 73,1 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 48,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 45 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 90%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 97%, а ръстът на цените на новото строителство е със 79%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това, което купувачите на имоти не осъзнавате е, че след 5-6 години имотите ще са поскъпнали още два пъти.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това което инвеститорите в имоти не осъзнавате, че след две-три години, ако положението е напечено, няма да могат да продадат имота и да се оправят. Имотите ще са непродаваеми, купувачи почти няма да има. Продажбата ще трябва да е за доста ниска цена. Вярвам, че цени 40% под настоящите цени ще бъдат възможни.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ще паднат наполовина за 4 години
61
1
 
2
 
! Отговори
@@@ преди 3 месеца
До ааа, бе то това ясно, ама може ли едно и също да повтаря, малко креативност поне да вложи за тия 2%, примерно нещо с евро зоната, Шенген или мигрантите от Украйна.Обаче не, цените са нагоре, комуникативно ама тихо място, топ локация, сигурна инвестиция и върха на мисълта, нещото е по БДС и по тоя начин не те клатим с квадратите.
60
0
 
2
 
! Отговори
ааа преди 3 месеца
До @@@е това е да му мине сделката ! колкото по - голяма цена толквоа по-голяма комисионна !
59
0
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 3 месеца
До сега съм купувал два пъти имоти, първия път с 30 % кредит през 2008 , втория път с налични в банка през 2019.Тая година минах на 2-3 огледа и занемях от цените, като всичко което гледах беше в ужасно състояние и с тежести към банки, а брокерката бодро ми разправяше, че вече почти всичко дето се продава е с тежест върху имота и цените щели само да са нагоре, обясних и че едното изключва другото, обаче май не вдяна горкото за какво иде реч и пак си повтаряше инвестиция , локация, цените нагоре.
58
0
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 3 месеца
До Алексбанките контролират целият свят ! не само пазара на имоти !
57
1
 
5
 
! Отговори
Гъчо преди 3 месеца
Има много луди хора в тази държава!
56
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Досега поскъпваха,вече са надолу по пързалката.Пазарът на имоти е динамичен.От Уникредит заявиха, че пазарът на имоти в София е в състояние на балон.Разбирай ипотечните кредити с ниска лихва приключиха и следва охлаждане на пазара.Правилата на играта се определят от банките.
55
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Първо, София не е град за живеене, а да си купуваш в България имот с цел инвестиция не е най-добрата идея. Но хора много, идеали - разни. Все пак 85% са про'с'таците дет гласуват за ЕС....
54
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
да в България винаги идва с 1-2 години закъснение ! лихвите в иконмиката са функция от решенията на Централните баНки на развитите държави Г-7 !
53
2
 
7
 
! Отговори
купува ли някой? преди 3 месеца
Сделките са намалели. И брокерите признават. Лихвите ще се вдигнат. Вдигат се в целият ЕС ,а български банки на нашият пазар няма. Банките майки ще натиснат дори БНБ да не се задейства. Имотите падат в САЩ, Германия , Канада, Великобритания. И при кризата от 2008-*** падането на имотите в България дойде с 2 години забавяне. Който смята да купува по-добре да изчака.
52
15
 
2
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 3 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Програмистите имат големи заплати и купуват апартаменти без да се пазарят. Изкупуват всичко и после ни дерат кожите с големи наеми. За да се оправи България трябва да бъдат иззети имотите на програмистите.
51
1
 
2
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 3 месеца
:)
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да правиш пари и да живееш под наем, най хубавото нещо. Като ти писне накъде, айде другаде. В един момент трябва да кацнеш накъде, но въобще не е задължително. Има и други държави, други континенти, а най големият кеф е да се обикаля. Но, да, кинти си трябват. Някоя друга далавера, дребна контрабанда и се получава вече 12та година. Е това е кеф вече
49
2
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 3 месеца
До Анонименбалонът е глобален ! тръгна от САЩ и Канада и дойде в Европа още 20006та - 2007ма !
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 59 "А да видиш какъв кеф е като го продадеш." Не вярвам. Наследствени имоти, строени с труда на бабите и дядовците и родителите и моите и на жена ми са си ми ценни и не бих бил никак радостен ако се наложи да ги продавам. Апартаментът купен за семейно гнездо в София също не би ме направило радостен да го продам. Кеф да го продаде е за някой, който му носи щастие да има кеш в него, за да поживее известно време с илюзията, че е богат.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този балон ще бъде спукан...спокойно.
46
1
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 3 месеца
До Анонимензащото там се краде най-много ! и защото имотите поскъпнаха най-много от всичко друго в световен мащаб ! капиталът търси възвръщаемост ! максимална ! на 400-500 евро ти астроят и ти искат по 2000-3 000 хил евро на квдарат !
45
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите за пореден път доказаха че няма акъл и напълно си заслужават последното място в ЕС. Почти всички пари спечелени последните 15 години бяха набити в инфраструктура и имоти. То не бяха апартаменти, то не бяха хотели, то не бяха къщи за гости, то не бяха магистрали, пътища, градинки, метра, саниране на панелки, ремонти......стотици милиарди се потрошиха за глупости! Не можахме да направим нито едно производство! Да има къде да работят младите.

Спонсорирани публикации