Жилищата в София поскъпнали два пъти за осем години

Русе е на второ място в класацията
11 яну 2024 07:03, Елка Василева
93
Жилищата в София поскъпнали два пъти за осем години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо осем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 116% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са точно два пъти по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 125%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе с близо 100% общо повишение на цените на имотите за период от близо осем години.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив. В града цените на жилищата са нараснали с над 96% за периода. Като цените на новото строителство са нараснали близо два пъти, а поскъпването на съществуващите къщи и апартаменти за близо осем години е с 92,5%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение правят Стара Загора и Пловдив.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Но поскъпването на имотите в тези градове е доста различно. На четвърто място в общата класация е град Варна (+87,7%), следван от Стара Загора със 73,9%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 97%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 82 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 71%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно със 73,1 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 48,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 45 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 90%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 97%, а ръстът на цените на новото строителство е със 79%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
9
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 месеца
София ок, ама Русе точно защо го има това увеличение с тоя спад на населението, не мога да разбера.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз тогава купих два, трябваше да купя 4 но все пак предпочетох да си разпределя парите за по-сигурно и в други неща.
42
3
 
3
 
! Отговори
Нора преди 4 месеца
На многото кражби в цялата държава, жилищата у нас не са поскъпнали, напротив поевтиняло са четири пъти!
41
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е да перестанем с делюзиите и лъжите. Истината е, че нито един нормален човек не иска да живее на тази прокълната територия.
40
5
 
10
 
! Отговори
До 63 преди 4 месеца
Кво им обясняваш?! Най-голямата лапаница е като паднат цените и дойдат клиентите "на едро". 3/4 от тези шматки с ипотеките ще се юрнат да продават, а ти с един купувач правиш по 20-30 сделки. С двама си оправяш живота и ти е през комисионната, че цените са паднали и новодомците масово се връщат по селата.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега, до всички калмуци, които злобеят срещу брокерите. Занимавах се с имоти до 2010, сега с друго. Та, брокерите са основно посредници и при силен пазар, правят пари, които вие само може да сънувате. Вика му се лапаница. Далаверата, ако свърши, тия пари се влагат в друг бизнес, а може и едното с другото да върви и купонът продължава. Посредникът е винаги на печалба, поне в България и, ако не е пълен и диот. Завиждайте им, за друго и без това не ставате.
38
3
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 4 месеца
А да видиш какъв кеф е като го продадеш.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 59 - И аз така - тепърва на приятелката ми два нови апартамента имам да направя на кукла, отделно сега помагам на братовчедка ми и нейния мъж с новия им апартамент. От толко майстори при мен доста занаят краднАх и сега всичко сам си правя. Удоволствие е в края на деня да видиш, как ти е спорИло.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 54 . Ми не знам, аз когато купувам, ремонтирам и обзавеждам жилището си беше голяма радост за мен. Не знам какви хормони се отделят ама е приятно. За всички в семейството.
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в Канада беше така , последните 3-4 месеца цените са паднали с 25% и купувачи няма
34
3
 
21
 
! Отговори
Дааа преди 4 месеца
Вчера сайтът имот.бг, пусна обява за двоен гараж 66хил.Евро, на обяд го бяха вдигнали на 72хил, вечерта беше 80хил?!?!?!? Същият се продаваше 2019 за 28к. Кое му поскъпна толкова не знам? Това брокерите са опасна пacминa. За въпросния гараж сигурно са се обадили няколко човека и oвцaтa, си е повярвала, че е безценен. Едно е да питаш, друго е да купиш на тези цени!!! Та брокерите надуха пазара.
33
3
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 4 месеца
То не са нужни оракулски способности. Човешкият живот е лимитиран до около 15-тина петилетки, ако си късметлия. Колко от тях са минали, кога ще го купуваш, кога ще изплащаш ипотеки, кога ще му се радваш...?
32
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
В такива големи и населени градове навсякъде е така. Целта е все пак малко да се отсеят жителите, защото иначе в метрото ще стане като в Мумбай. Добрата новина е, че в много малки български градове има жилища на достъпна цена. Има място за всички, важното е да сме живи и здрави!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 49 . А защо реши, че имаш оракулски способности и знаеш кой ще живее в имотите ми след някоя петилетка? Не плачете над чужд гроб. Дръжте си кеша, плащайте си наеми, ходете си по света и си живейте живота. Всеки по различен начин разбира щастието.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възможен е спад на цени, но не очаквайте без пари нещо. По входа ми взеха да се появяват оферти как купувал някой си тристаен с посочен бюджет. А никой не продава в двата съседни входа от общо 160 апартамента. Вижте коментарите си - на повечето им е скъпо и чакат с кеф голямото понижение. Аз го чета иначе - повече са купувачите в коментарите отколкото продавачите.
29
6
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 4 месеца
Последно като гледах статистики, на един българин се падаха по около 7.5 спални. Така че, изобщо не става дума за основни жилища вече, а за някаква болна лакомия да трупаш. Нищо, след някоя петилетка в имотите ти ще живеят напълно непознати хора, а за теб ще остане дупката в земята, и то за няколко месеца, докато те оглозгат червееите. Преди време си купих за две заплати прекрасна селска къща, която човечецът е строил години с кръв и пот, а дори не му стигна времето да и се порадва и ден.
28
3
 
6
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Активистите още са по градския, чекват се лениво по канцелариите или са за кафе на долния етаж на министерството. Профил - държ. хрантутник, облечен като мишка. Завършил География в СУ или нещо подобно. От провинцията най-вече. Мрази компютъра малко повече от мизерния си живот. Нищо смислено няма да свърши днес, ще изпие 3 ведомствени водки на обяд. Оная преписка, за която Иванчева го/я гони от лани (нали така му казвате) няма да се напише сама. Апартамент си има - от тате от сватбата в Люлин 8.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И сега вместо да си имам кеш, имам необитаем бетон с данъци, такси поддръжка, течащ покрив, озлобени съседи и кална улица без тротоар и място за паркиране. Хората си живеят под наем и обикалят света, а аз се разправям с майстори. Оправят едно, развалят 5... И пази боже спешно да ми потрябват пари! Има да си го продавам най-малко месеци, ако изобщо успея.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Акциите скочили, биткойна скочил не знам си още какво. В жилището се живее. Покрива основна необходимост. Ако нямаш или купуваш и плащаш ипотека или под наем. Имаш задължителен разход. И няма необходимост, която да ме кара да купувам акции и биткойни. Та много зависи дали гледате на жилището като инвестиция или като на нещо за собствени нужди. И най-голямата ви заблуда е да сравнявате положението с 2007 и 2008 г. Аз 2007 взимах 270 лв, сега са 2700 без бонусите.
25
1
 
6
 
! Отговори
Джанго Зе преди 4 месеца
Луди, луди жаби...