Отиваме при всеки личен лекар, ако нашият е в болен или отпуск

Предлага се и служебната рецепта да важи до 30 дни
11 яну 2024 15:42, Петър Бойчев
15
Отиваме при всеки личен лекар, ако нашият е в болен или отпуск
Снимка БГНЕС

Пациентите да могат да се преглеждат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск, предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Тяхната идея е това да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година. От сдружението не изключват възможността лекарят да посочи свой заместник, когато отсъства, но пациентът да има право да избере и всеки колега в близост, когато се разболее.

За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни, обясни председателят на организацията д-р Любомир Киров. "Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни. Това е, разбира се, ако пациентът няма някакви оплаквания, ако има такива, трябва да посети лекар", добави той.

За да се улесни достъпът на хората до профилактика, от сдружението предлагат да се даде право на всеки лекар специалист, който има сертификат за ултразвукова диагностика, да прави ехография на млечна жлеза, на щитовидна и простатна жлеза. По думите на доктор Киров през изминалата година през профилактичен преглед са преминали 54% от пълнолетните здравноосигурени у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да направят някакви удобства за пациентите, че започна да ни писва. Не ми се мисли какво ще правия като ми се пенсионера личния лекар и няма кой да поеме веднага неговата практика.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 13Може би сте от някакъв малък провинциален град или от някое село.Там за доктор е нормално да се дава по 50-100 лв и какво беше "аз всичко си знам ако ме боли гърлото отивам на УНГ ако ме болят очите отивам на офталмолог за всичко останало -хирург" Е да ама в по-големите градове хорара са по-различни,цените доста по-високи а докторите доста по скъпи.Не знам колко много се изхвърлям ти ди спецът по изхвърлянето просто ти цитирам ценоразпис в частна клиника.Ти можеш и по-евтино знам.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 8 Къде преглед при специалист е 300лв.? Обикновено прегледите в момента са между 100-150 лв. Много се изхвърляш по форумите, ама и ние ходим при специалисти. Колкото преглежда по НЗОК, толкова преглежда и платено. Учил е едно, не може да надскочи себе си. Няма откъде да извади повече знания. На платения прием специалистът може да е по- учтив и по дълго да си говорите, ама от това полза няма.
12
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 3 месеца
Интересно аз защо плащам над 100лв/месец ?А и да ти кажа честно вече няма лекари, те са търговци. И нямат никакъв интерес да те излекуват.
11
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Анонимен --2--Ад да ти кажа ,няма нужда при лекар да ходиш да си губиш времето ,то се знае отдавна ,че това лекарите от кръста нагоре ще ти изпишат аспирин ,а от кръста надолу аналгин ,ми направо при аптекар
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тогава за какво са ни изобщо личните лекари? Ако ще трябва да търся съвсем непознат да ме гледа накриво и да ме подозира във всякакви грехове и престъпления, защо БАШ при него съм отишъл, защо не си ходя при мойто си джипи, а трябва да го натоварвам тоя за без пари, не, мерси.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Личните обикновено имат и някаква специалност (примерно вътрешни болести), но идеята на личния е да те прегледа и ако не може да те излекува, да те прати на правилния специалист. Ама защо да не отида сам? Ами защото половината изобщо не са за специалиста, който са си решили и като има преди това личен лекар, той улеснява достъпа до специалисти на хората, които наистина имат нужда от въпросния специалист.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 7Преглед при специалист е между 300-700 лв. 1 път за 1 час. Зависи колко е добър специалистът. Сутринта бяхме на такъв 2 прегледа 560 лв. Ако искаш плащаш ако не искаш не ползваш преглед. Къде отиваш ти може би с твойте 30 лв на месец..Просто не си наясно с цените на услугите ако трябва да заплащаш пълната им такса. За сведение една снимка е 200 лв. Операциите варират между 5000 и 150000... В моментът Бг е рай за нископлатени здравни услуги.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4 Вноската на месец не е 1,50лв. Вноската е 30 пъти повече. Цяла година внасяш осигуровки, а може нито 1 път да не отидеш на лекар. Ако на 5 год. веднъж ти се наложи, толкова ще те прегледа и толкова ще те лекува. Може и кръвното ти даже да не измери.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай Шиле 3 Измислиха ЛЛ, за да точат касата. ЛЛ получава пари за брой пациенти. Отишъл си, не си отишъл при ЛЛ, на него му плащат за теб като бройка. Ако има 2000 пациенти по списък, прегледал е 1200 за месеца, получава пари за 2000 бройки. Големи пари наливат на ДжиПитата.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ще се започне един разпит- ама защо идваш при мен, кой ти каза да дойдеш точно при мен, къде е твоя ЛЛ, ама защо отсъства,- и накрая- айде чао. Или- върви при друг.
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2Аko си поставиш грешната диагноза както е в 95 % от случайте кой ще заплати времето на 5-10 специалиста които са си губили времето да ти слушат глупостите докато ти си играеш на "познай от какво съм болен" И кой ще бъде виновен ако вземеш че умреш от самолечение. Прегледите при специалист струват доста пари (справка ценоразписите на частните болници) и ако си мислиш че като плащаш по 1.50лв на месец ще може 10 доктора да те гледат за без пари много се лъжеш.
3
2
 
28
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 месеца
Преди да въведат личните просто си отивах на регистратурата в болницата, казвах какво ме боли и ме насочваха към дежурния за съответното отделение. Не ми е трябвало личен лекар да ме праща на ортопед като си изкълча крак или ако ме боли врат да ми каже да ида на невролог. Ако пък случайно се случеше да вися пред кабинет на лекар, за който не съм той като ме прегледа ме препращаше. Ако ме боли корема и вися пред вътрешни болести и той не намери нищо ме пращаше при гастроентеролог. За чий е ДЖИПИ?
2
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махнете личните лекари! Те са безполезни! Лекар във всяко училище за ваксинации на децата и ако са болни да дава бележка на място вместо да се виси по 2ч пред кабинетите. За възрастните изобщо не ти трябва направление. Нали имам осигуровки. Ако ме заболи корема ще ида на вътрешен, ако ме заболи крак на ортопед, ако ме заболи глава УНГ или Невролог според симптомите. За какво ми е личния? Да ми изпише грешния антибиотик и след 10 дена влошаване да ме прати на вътрешни или УНГ? Пари на вятъра!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да носи 50 лв за преглед :)))