Българин се загуби в Румъния, откриха го след издирвателна акция

Намерен е в добро състояние между градовете Бекет и Дабулени
25 яну 2024 14:45, Елка Василева
4
Българин се загуби в Румъния, откриха го след издирвателна акция
Снимка: архив, БГНЕС

Български гражданин, загубил се на територията на Румъния, е открит след издирвателна акция, съобщи МВР. Мъжът е локализиран и открит в добро общо физическо състояние между градовете Бекет и Дабулени. До откриването на мъжа се стигна в резултат на добра координация между българските и румънските оператори на Единния европейски номер за спешни повиквания 112, отбелязват от МВР.

Сигналът е подаден от група български граждани, които били в Румъния. Около 09:40 ч. сутринта вчера те разбират, че техен близък, който страда от деменция, се е качил на автомобила им и е тръгнал в неизвестна посока.

Обезпокоени, незабавно търсят помощ на тел. 112, но клетката на мобилния оператор прехвърля обаждането им към центъра в България. Служител на Единния европейски номер за спешни повиквания в София приема обаждането и осъществява връзка с румънските си колеги с молба да бъде задействана необходимата оперативна процедура по издирване. Шест часа по-късно мъжът е локализиран и открит в добро общо физическо състояние.

МВР напомня, че при избиране на Единния европейския номер за спешни повиквания 112 в пограничните райони е възможно обажданията да попаднат в център за обслужване на спешни повиквания в съседна държава. Това се дължи на факта, че в някои погранични райони сигналите на мобилните оператори в съседната държава са по-силни.

За да се избегне този проблем е необходимо да настрои ръчно мобилният апарат на мрежата на телекомуникационния оператор, на който сме абонат. Това ще гарантира, че при избиране на телефон 112 сигналът ще бъде пренесен до центъра за спешни повиквания, обслужващ съответната територия.

Снощи за по-малко от три часа полицията успя да открие четиригодишно момченце, което се изгуби в гориста местност край Радомир. В групите за издирване се включиха полицаи, пожарникари, служители на „Гранична полиция“ и местни доброволци. Те бяха оборудвани с термокамери, а в огледа на района бяха използвани и два дрона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Луд с деменция кара кола - кой му даде ключовете :)))
2
0
 
1
 
! Отговори
Сметалко преди 3 месеца
Смееееееееетни
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Загубил се, ами. Кой знае кая ***-влаинка го е приютила за кратко между градовете Бекет и Дабулени?