В Давос заговориха за "Болест Х". Кантарджиев: Това е хипотеза

България била подготвена за овладяване на епидемични заболявания
27 яну 2024 20:20, Анисия Иванова
149
В Давос заговориха за "Болест Х". Кантарджиев: Това е хипотеза
Снимка: БГНЕС, архив

Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха за т.нар. "Болест Х". За нея заговори и генералният секретар на СЗО, който подчерта значението на подготовката за Болестта Х. Той изрази надежда, че до май тази година страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите, за да се справят с този "общ враг".

Това обаче породи множество теории на конспирациите. Крие ли нещо от нас световният здравен елит темата коментира пред БНТ бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Никой нищо не крие - през 2018 г. за пръв път се заговори за Болестта Х. Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза - заболяване при животните, да се прехвърли към човека".

Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, смята Кантарджиев.

Друга "Болест Х" е маймунската шарка, каза вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас. За адекватната подготовка на центъра се е работело години преди това, посочи професорът.

"Продължаваме да работим, за да имаме диагностика на всички съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума".

На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х, коментира Кантарджиев и посочи като пример писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ след атентата на 11 септември.

"Тогава загинаха само 5-6 души, но бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично поне един месец - това са всички хора, които са били по пътя на тези писма".

Според Тодор Кантарджиев в момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не трябва да подписва никакви пандемични споразумения, с които СЗО да ни казва кога, как и по колко пъти да се бодем! Тия у р о д и от Давос може ли да ги...
22
2
 
28
 
! Отговори
шумен преди 3 месеца
Помощ! Ще ни "спасяват"!
21
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
До бг смешки 2 На българинът не му пука за хиляди други сериозни и страшни неща. Просто не знам защо търпим тази продажна, некадърна и може би корумпирана Сглобка, която се създаде от хора, които се заплашваха и се кълняха, че никой няма да допусне другия във властта, а се прегърнаха. Виждам как съгражданите ми реагират на болести, войни (две ни сполетяха през 2022-2023), финансови кризи. Надменно се надсмиват много. И на Ковид пандемията беше така.
20
3
 
16
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
"...страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите, за да се справят с този "общ враг"."Да трошат пейки и да ни държат затворени, пътуване с тестове и ваксини....това си чисто издевателство!
19
3
 
27
 
! Отговори
САТАНИСТИ, УМРЕТЕ преди 3 месеца
Хипотеза, а? Почакайте до март 2025
18
18
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
До бг смешки 2Прав си, че на българинът не му пука, както и за доста други сериозни работи. Грешиш само, че Ковид го пуснаха. Не го пуснаха, за съжаление, всичко се разви естествено. И като видяхме колко се спазват мерките, стана ясно, че на хората не им пука, но не само у нас. Видяхме и здравеопазването. Общо-взето една горчива реалност. А това, което стана с Ковид не бива да се допуска втори път. Хем пак ще ни се ограби сладкият живот, хем, което е най-страшно, ще умрат много хора.
17
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да пускат квото си искат въобще не ме интересуват нито ловят вирус четата им
16
10
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
истината е че ще пуснат нешо много по смърностно от Ковид но на българина не му по пука особено ! така че БГ няма да се оправи скоро ....
15
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, много сте прости. Как живеете във вечни съмнения. После, що сме нещастни. В *** свят има и хубаво, баси нещастниците сте повечето
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обаче СЗО не се справи с коронавируса, защото ваксините не спират вируса и той обиколи земята няколко пъти. Да, ваксините ги купихме. Форумът в Давос се казва световен икономически форум, защо на него обсъждат болести? Защото от болестите се печели или от ваксините се печели. Форумът в Давос е частна организация, което няма да чуете по българските телевизии.
13
1
 
9
 
! Отговори
ПАНДЕМИЯ Z преди 3 месеца
КАНТАР,КАНТАР,КАНТАРИОН,МУХА КАЦНАЛА НА КЛОН. НЕ СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА НА НЕИНДИФИЦИРАНА ЗАПЛАХА - ОСТАНАЛОТО Е ШИЗОФРЕНИЯ С КОЯТО НИ ЗАРАЗЯВАТ ОТ ДАВОС!!!...
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всв се надявах да пуснат болест Y,а те пак Х та Х!Добре,че не пуснаха Z.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това Х е съкращение от хопохондрик. Има много фатално болни
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя тази планета е сметната за определен брой организми.От време навреме трябва да има я вирус,ч война или друг стрес за да намаляват дишащите въздух!!!!!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направиха ви на мамуни, това е болест Х
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой изведнъж, от нищото, започва да говори за некви болести и някви хиксове. И изведнъж, две-три години по-късно, хоп, Ковидче. Случаенос, не мисля! Тези в Давос и по разните други дупки, където се събират, даже вече не си правят труд да си крият намеренията да изтребят 80% от хората по един или друг начин. И ще го направят, повярвайте ми.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато светът не се вдигне и не им разкаже фамилията на Тея гущери няма да има мир
6
10
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 3 месеца
Приятелят ми вече няма ерекция от Ковид ваксината която си наби!
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хикс е работно заглавие, понеже още не са се договорили каква точно болест да ни пуснат.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак ли инжекции?!За колко пари,за мноооого ли?!