Рекордните 1,32 млрд. евро са влезли у нас от българи, работещи в чужбина

Емигрантските пари остават едни от най-големите "чужди" инвестиции
29 яну 2024 07:00, Нели Христова
69
Рекордните  1,32 млрд. евро са влезли у нас от българи, работещи в чужбина
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. българите, работещи в чужбина, са изпратили на свои роднини и близки у нас 1,32 млрд. евро. Това е рекордна сума след сериозния спад на емигрантските пари по време на ковид-пандемията, когато много бизнеси бяха принудително затворени.

В сравнение с предната 2022 г. парите, които са влезли в страната от българските емигранти, са нараснали с 25%. Паричните потоци през изминалата година дори надхвърлят по обем тези отпреди пандемията - през предкризисната 2019 г. бяха отчетени около 1,2 млрд. евро, изпратени у нас от българи в чужбина.

Цитираните данни са на база на официалната статистика на БНБ за преведени трансфери по банка, чрез финтек компания или чрез компания за парични преводи до 10 минути.

"Има и около 25%, които влизат в страната в брой и не се включват в статистиката. Това са пари предавани на ръка от познати на работещите в чужбина българи", обясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи.

Така емигрантските пари остават едни от най-големите "чужди" инвестиции в българската икономика. На ден влизат по 4,170 млн. евро помощи от емигранти, посочи Насков.

По данни на БНБ най-много парични трансфери идват от Германия - от там сънародниците ни са изпратили около 230 млн. евро през миналата година. Следват САЩ с 209 млн., Испания – 114 млн., от Англия – 109 млн. и от Гърция – 71 млн. евро.

За ръста на емигрантските пари основна роля играе инфлацията. Ако през 2022 г. средната месечна сума, която наши сънародници са пращали на близките си, е била 570 лв., то през 2023 г. тя е 610 лв., посочи Насков.

Според него поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на тези пари. С тях те покриват сметки и кредити, лекарства и здравни услуги, ремонти, образование, дори разходите си за храна. Най-много трансфери има към слабо развитите и бедни райони в страната, защото от тези райони са и основните диаспори с български гастарбайтери, обясни Насков.

Междувременно Евростат публикува тези дни статистика за 2022 г., от които е видно, че страната ни е една от най-зависимите в ЕС от притока на емигрантски пари. През 2022 г. притокът на тези инвестиции е бил 2,2% от БВП на България, с което тя се нарежда на шесто място заедно с Унгария. Преди нас са Хърватия (7,6% от БВП), следвана от Латвия (3,2%), Румъния (2,9%), Люксембург (2,7%) и Белгия (2,3%). Средно в Евросъюза емигрантските пари са 0,8% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако избягалите от България работеха в България, БВП на България щеше да е двойно повече. Много милиарди губи България от работещите в чужбина
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Странно. От моите познати в България с роднини в чужбина, никой не е получил и един лев от тях, но масово им изпращат пари. Имам много такива познати.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 16 АнонименОооох, аман от комплекSари.
30
3
 
1
 
! Отговори
баси тъпоъгълника преди 3 месеца
До Анонимен 37 Ами тия същите,дето ги избраха да правят капитализъм в България!Ти семейно ли си обременен,или просто ти идва отвътре!?
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото повече пари изпращат от чужбина работещите там български граждани, толкова по-зле е в България. Благодарете на демокрацията и пазарната икономика за това. Минаха 34 години откакто демократите завзеха властта, а ставаме все по-зле.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българските граждани бягат от България заради краварофилите на власт, но пък имаме банани и тоалетна хартия
27
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ назначиха на власт удобни за тях демократи да правят капитализъм в България. Какви комунисти сънувате!?
26
6
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 месеца
Така ще е! Оставихме комунистите да правят капитализъм и демокрация. Перспективата е лоша.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Люксембург и Белгия са повече зависими от емигрантските пари от България.....
24
4
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Много милиарди струват на България тези мигранти още преди да избягат от България и отделно България губи около 40-50 милиарда всяка година от това, че те не работят в България.
23
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 месеца
До Комунист Влизат в бюджета само от консумацията, а консумация и ние имаме, нали. Те колко данъци плащат в Бг, колко здравни плащат в БГ, колко пенсионни осигуровки плащат в БГ, или си неграмотен или си от тарикатите, които се правят на луди!
22
7
 
5
 
! Отговори
Внос и износ преди 3 месеца
Чак сега започва да се формира истински пазар на труда,а трябваше да се случи още през 1990 година.Много бавно с над 30 години закъснение става промяна,а човек има един живот и няма как да дочака истинската свобода ,и да види какво е Демокрация и Капитализъм.Глад за работна ръка е добре да има,за да се повишават заплатите без да има инфлация.
21
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 3 месеца
До АНОНИМЕН29Другарке ами те влизат в бюджета така или иначе.Друг е въпросът тез българи защо са навън и отговора е ясен.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Внос и износ. Това беш идеята на планът "Ран-Ът" за който план веднага се пусна слух, че иска да унищожи България и даже още се споменава тая мантра. Спред него предприятията трябваше да станат работнически дружества. Тоест собствеността на всяко едно да премине в ръцете на работниците, които работят в него. Но не се хареса на някои хора от номенклатурата изобщо и създадоха организирана престъпност пускаха слухове и правеха протести с подскачания.
19
6
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 месеца
Най-големият инвеститор сме работещите в БГ. С нашите осигуровки и данъци се ползват и децата и родителите на мигрантите. Преди те да изпратят пари на роднините си, ние сме покрили голяма част от разходите за издръжка на чужди деца и родители. Е аз не съм съгласна държавата да ме принуждава да правя това. Крайно време е тези хора да внасят и в бюджета, и пенсионното, и в НЗОК! пък тогава да пращат на когото си искат!!
18
3
 
16
 
! Отговори
Внос и износ преди 3 месеца
А уж щеше да има бонова приватизация.Раздадоха едни книжки на народа,ама никой нищо не приватизира,а само комунистите си разделиха заводите и предприятията.Къде са капиталистите с капиталите си да инвестират тук в България?!Няма гии!Защо VW подмина България и инвестира в Турция?В Гърция пък отидоха да инвестират от IT сектора и те се отказаха да вложат парите си в България.В България няма капитализъм,а пребоядисани комунисти,които само знаят да лъжат и да крадат!Кой ще дойде да си вложи парите?!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БГ 19. Те са си ги изработили тоищ пари а не са подарени от "лошия запад". Номерът ти не мина царя се оказа гол.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Отговор. За каквото и да е статията все Русия та Русия. Трябва да ви освидетелстват.
15
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 3 месеца
До Износ и внос 9 Прав си , но кой каквото си направи , това ще си сърба , е казал народа.
14
10
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 3 месеца
До Анонимен 20 Има по голямо дъно. Русия плаща на затворници убийци , да продължават да убиват на фронта.